Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
(dodala sliko)
 
==Vsebina pripovedke==
Glavna književna oseba botra [[navadna lisica|lisica]] je imela mlade, katere je zapustila za nekaj časa, ker je odšla prat plenice v [[potok|potok]]. Ko je prišla nazaj v svojo lisičino je videla male lisičice skrite pod klopjo in v lisičini grdinico. Hotela je odgnati grdinico, vendar ji ni uspelo in tako je žalostno in prestrašeno odšla. Na poti je srečala [[sivi volk|volka]], kateri je tudi poskušal izgnati grdinico, vendar tudi on brez uspeha. Medtem ko sta žalostno hodila stran od lisičnelisičine, sta srečala [[medvedi|medveda]] kateri se je ustavil in ju vprašal čemu jočeta. Ko je izvedel za grdinico jo je tudi on želel odgnati, vendar še preden je medved izrekel prvo besedo, že je grdinica zarenčala z jeznim glasom in medved je ves prestrašen odšel. Ko so vsi trije objokani srečali [[praviPravi zajceczajec|zajca]] in mu povedali za grdinico, se je sam odločil da če z grdo besedo ni šlo bo pa on poskusil na lep način opraviti z njo, vendar se je motil. Začel je lepo, vendar grdinica je tako zarenčala, da se je zajec na moč prestrašil in zbežal, da ga ni bilo več videti. Še kot zadnja pa poskusi z grdinico rusica in sicer z zvijačo. Prišla je za grdinico in jo dvakrat tako piknila, da je grdinica skočila pod ta veliki rob in si zlomila ta veliki zob.
 
==Analiza pripovedi==
==Interpretacija literarnih likov==
 
'''[[Rusica]]''' je glavni literarni lik v pripovedki. Predstavlja [[mravlje|mravljo]], ki je zelo pametna in iznajdljiva. Kljub svoji velikosti je tako pogumna in samozavestna, da se spopade z grdinico, katera je veliko večja od nje. V pripovedki nastopi zadnja in razreši celoten [[problem (razrešitev)|problem]] z ukano.
 
'''Grdinica''' predstavlja veliko zlobno pošast, katera je vztrajna in izkorišča svoj strašni videz za ustrahovanje ostalih kar ji tudi dobro uspeva. V tej pripovedki predstavlja glavno težavo, s katero se spopadajo vse prisotne [[živali|živali]].
2.927

urejanj

Navigacijski meni