Pojdi na vsebino

Jacques Santer: Razlika med redakcijama

dodanih 693 zlogov ,  pred 5 leti
wiki
m (Yerpo je prestavil stran Jacques SanterReference na Jacques Santer brez preusmeritve: pp)
(wiki)
{{Infopolje Funkcionar
Jacques Santer, luksemburški in evropski politik, *18. maj 1937, Wasserbillig
|image=EPP 35th anniversary event (5876532612).jpg
|monarch2=[[Jean, veliki vojvoda Luksemburški|Jean]]
|office2=[[Seznam ministrskih predsednikov Luksemburga|Ministrski predsednik Luksemburga]]
|predecessor2=[[Pierre Werner]]|successor2=[[Jean-Claude Juncker]]
|party=[[Krščanska socialna ljudska stranka]]
|office1=[[Predsednik Evropske komisije]]
|predecessor1=[[Jacques Delors]]
|successor1=[[Manuel Marín]]
|birth_date=
|birth_place=
|religion=[[Rimskokatoliška cerkev|katoličan]]}}
 
'''Jacques Santer''', [[luksemburžani|luksemburški]] in evropski politik, * [[18. maj]] [[1937]][[Wasserbillig]], [[Luksemburg]].
 
Bil je minister za finance v Luksemburgu od leta 1979 do 1989 in 22. predsednik Vlade Luksemburga v obdobju 1984-1995 kot predstavnik takrat dolgotrajne obdobja Krščanske socialne ljudske. Kot predsednik vlade je tudi vodil pogajanja o Enotnem evropskem aktu, ki učinkovito razveljavil 20letni luksemburški kompromis. Predsedoval je Evropski komisiji od leta 1995 do 1999.
 
== Kariera ==
Diplomiral je leta 1959 v pariškem Inštitutu za politične študije in je prejel doktorat iz pravnih znanosti leta 1961. Od leta 1972 do 1974 je bil mlajši minister v vladi. Od 1979 do 1984 je bil minister pristojen za finance, delo in socialno varnost.
Po splošnih volitvah leta 1984 se je Pierre Werner upokojil kot Predsednik vlade in umaknil iz političnega življenja. Santer je postal novi predsednik vlade.
10. novembra 1990 se je pojavil članek v časopisu vum Lëtzebuerger Vollek, ki zatrjuje obstoj prikrite organizirane vojske, ki je delovala v okviru NATA. Parlamentarna preiskava je pokazala, da je v resnici obstajala prikrito organizirana vojska v Luksemburgu, Santer pa je postal politično odgovoren za njeno razpustitev. Organizacija je nastala leta 1959 je bila povezana z Natom in nacionalno obveščevalno službo. Afera je bila razširjena tudi na druge države, kot je bila Italija, Portugalska, Grčija, Nemčija, Turčija, Norveška, Švedska, Belgija, Avstrija. 14. oktobra 1990 so preostali člani organizacije bile obveščeni o koncu in zahtevi, da se vrnejo svoje radijske komunikacijske naprave.
Predsedstvo Evropske Komisije
Santer je postal deveti predsednik Evropske komisije leta 1995 kot kompromisna izbira med Združenem kraljestvu in Francosko-nemškem zavezništvu, saj je francosko-nemški kandidat Jean-Luc Dehaene dobil veto s strani britanskega premiera Johna Majora. Santerjev izbor pa je bil stežka ratificiran v evropskem parlamentu.
 
Po splošnih volitvah leta 1984 se je Pierre Werner upokojil kot predsednik vlade in umaknil iz političnega življenja. Santer je postal novi predsednik vlade. 10. novembra 1990 se je pojavil članek v časopisu vum Lëtzebuerger Vollek, ki zatrjuje obstoj prikrite organizirane vojske, ki je delovala v okviru NATA. Parlamentarna preiskava je pokazala, da je v resnici obstajala prikrito organizirana vojska v Luksemburgu, Santer pa je postal politično odgovoren za njeno razpustitev. Organizacija je nastala leta 1959 in je bila povezana z [[NATO|Natom]] inter nacionalno obveščevalno službo. Afera je bila razširjena tudi na druge države, kot jeso bilabile Italija, Portugalska, Grčija, Nemčija, Turčija, Norveška, Švedska, Belgija, Avstrija. 14. oktobra 1990 so preostalibile članipreostale članice organizacije bile obveščeniobveščene o koncu ukinitvi in zahtevi, da se vrnejo svoje radijske komunikacijske naprave.
Obtožbe o korupciji v zvezi s posameznimi komisarji po zapletih pri proračunu leta 1996 so vodile k preiskavi administrativnih napak (nesposobnosti in nepravilnosti) s strani neodvisne skupine strokovnjakov. Kljub razbremenitvi večine komisarjev je poročilo tudi vsebovalo izjavo, da med preiskavo ni bilo mogoče najti eno osebo, ki bi kazala niti najmanjšega občutka za odgovornost. Komisija je doživela poročilo kot velik udarec in v celoti odstopila 15. marca 1999, prav na dan objave poročila skupine strokovnjakov.
 
Kasnejša kariera
=== Predsedstvo Evropske Komisije ===
 
Santer je postal deveti predsednik Evropske komisije leta 1995 kot kompromisna izbira med ZdruženemZdruženim kraljestvukraljestvom in Francosko-nemškemnemškim zavezništvuzavezništvom, saj je francosko-nemški kandidat Jean-Luc Dehaene dobil veto s strani britanskega premiera [[John Major|Johna MajoraMajorja]]. Santerjev izbor pa je bil stežka ratificiran v evropskemEvropskem parlamentu.
 
Obtožbe o korupciji v zvezi s posameznimi komisarji po zapletih pri proračunu leta 1996 so vodile k preiskavi administrativnih napak (nesposobnosti in nepravilnosti) s strani neodvisne skupine strokovnjakov. Kljub razbremenitvi večine komisarjev je poročilo tudi vsebovalo izjavo, da med preiskavo ni bilo mogoče najti enoniti ene oseboosebe, ki bi kazala nitivsaj najmanjšeganajmanjši občutkaobčutek za odgovornost. Komisija je doživela poročilo kot velik udarec in v celoti odstopila 15. marca 1999, prav na dan objave poročila skupine strokovnjakov.
 
=== Kasnejša kariera ===
Od leta 1999 do leta 2004 je bil Santer član Evropskega parlamenta. Zagovarja evropski federalizem. Sedi v odboru skupine RTL.
V maju 2013 je Santer postal častni član Skupine malih in srednjih podjetnikov v Evropi (SME Europe), uradni pro-poslovni organizaciji Evropske ljudske stranke.
 
== Glej tudi ==
* [[Santerjeva komisija]]
 
== Viri ==
Opombe
* Thewes, Guy. "Les gouvernements du Grand-Duché depuis 1848." Service information et presse. Luxembourg: Imprimerie Centrale, 2011.
https://web.archive.org/web/20140201191218/http://www.revue.lu/dossier-bommeleeer/verbrechen-im-namen-des-staates/. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1 February 2014. Pridobljeno dne 6 February 2014. Manjkajoč ali prazen |title= (pomoč)
* "Archived copy". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22 February 2014. Pridobljeno dne 2014-02-06., retrieved 9 May 2013 (German)
* "Luxemburgs Schattenkämpfer: Der Santer-Bericht zu "Stay behind"". Luxemburger Wort (German). 25 March 2012. Opredeljen je več kot en |work= in |newspaper= (pomoč)
* "Europe's presidential race: the form", The Economist, 11 June 1998, pridobljeno dne 16 September 2009 Opredeljen je več kot en |accessdate= in |access-date= (pomoč)
McCormick, John (2004), The European Union: Politics and Policies
* "Union of European Federalists (UEF): Groupe Europe". www.federalists.eu. Pridobljeno dne 2015-12-07.
* "EU draws fire over Santer return to EU post". Reuters UK. 24 January 2012.
 
{{DEFAULTSORT:Santer, Jacques}}
[[Kategorija:Rojeni leta 1937]]
[[Kategorija:Živeči ljudje]]
[[Kategorija:Luksemburški politiki]]
[[Kategorija:Predsedniki Evropske komisije]]
[[Kategorija:Predsedniki vlade Luksemburga]]