Spolzgad: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Tip222 (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Tip222 (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
[[Slika:Shield sly.jpg|sličica|Grb Spolzgada]]
[[Slika:Slytherin.png|sličica|Grb Spolzgada]]
'''Spolzgad''' (''Slytherin'') je eden od štirih domov [[Bradavičarka|Bradavičarke]], čarovniške šole iz serije fantazijskih romanov o [[Harry Potter|Harryju Potterju]] britanske pisateljice [[J. K. Rowling]].
'''Spolzgad''' (''Slytherin'') je eden od štirih domov [[Bradavičarka|Bradavičarke]], čarovniške šole iz serije fantazijskih romanov o [[Harry Potter|Harryju Potterju]] britanske pisateljice [[J. K. Rowling]].



Redakcija: 14:40, 2. marec 2017

Grb Spolzgada

Spolzgad (Slytherin) je eden od štirih domov Bradavičarke, čarovniške šole iz serije fantazijskih romanov o Harryju Potterju britanske pisateljice J. K. Rowling.

Spolzgad je dobil ime po enem izmed ustasnoviteljev, Salazarju Spolzgadu. Tradicija je, da so v njem ambicijozni in predkani čarovniki, ki dosežejo vse, kar hočejo. Za vstop v dom je pomembna tudi čistokrvnost, saj imajo globok odpor do bunkeljnov, polkrvnih čarovnikov in tistih, ki se z njimi družijo. Zato so pri drugih domovih osovraženi in nezaželjeni, tudi zato, ker je ta dom obiskoval sam Mrlakenstein. Barvi Spolzgada sta siva in zelena, Spolzgadov element je voda. Kot vsak dom ima tudi Spolzgad svojega duha, in sicer Krvavega Barona. Krvavi baron je star več stoletij, smrt pa si je zaslužil z ubojem hčere.

"Morda pa boste v Spolzgadu
in tam najdete prijateljev broje,
ti prevejani lisjaki
vedno dosežejo svoje."
- Klobuk Izbiruh

Vrednote

Spolzgadovci so ambicijozni, iznajdljivi, prekajeni, močne vodje in nagnjeni k uspešnem doseganju ciljev. Imajo tudi visoko razvite čute za samoohranitev. To pomeni, da Spolzgadovci oklevajo, preden odreagirajo, zato pretehtajo vse možne izhode, preden se odločijo natančneje kaj bodo naredili.

Po mnenju Albusa Dumbledorja, so vrednote, ki jih je Salazar cenil pri učencih vklučevale pamet, iznajdljivost, odločnost in "določeno neupoštevanje pravil". Dumbledore je opazil, da so bile vse te vrednote enake Harryjevim, ki je bil v Gryfondomu.

Grb

Grb spolzgada predstavlja kača, ki je po vsej verjetnosti imitacija Baziliska, kače samega Salazarja. Grb

Čistokrvnost

"Saj sem vedel, da je bil Salazar Spolzgad navaden norec. Nisem pa vedel, da je bil on tisti, ki si je izmislil to neumnost s ćist krvjo.
V njegovem domu ne bi bil, pa če bi mi plačali. Resno, če bi me Izbiruh poskušal vtakniti v Spolzgad, bi sedel na vlak in se odpeljal naravnost domov."
Ron Weasley o Salazarju.

Klobuk Izbiruh meni, da je čistokrvnost posrednik za izbiranje Spolzgadovcev. Spolzgadovci, ki bi bili "brezkrvneži" obstajajo, ampak so izredno redki. Obstajajo tudi primeri Spolzgadovcev, ki so bili polkrvni, kot na primer Mark Neelstin in Robavs Raws. Harry Potter je bil skoraj razvrščen v Spolzgad, ampak je končal v Gryfondomu, saj ni hotel priti v Spolzgad. Tudi čistkrvneži so lahko razvrščeni v druge domove, primeri vključujejo družino Weasley, Siriusa Blacka, Nevilla in Jamesa Potterja, ki so bili razvrščeni v Gryfondom, Ernie MacMillan v Pihpuffin še dva druga učenca, razvrščena v Drznvraan.

Nasprotno z željami drugih ustanoviteljev šole, je Salazar želel strog nadzor - učencev na šolo, po njegovem naj b bili sprejeti le čistokrvni učenci. Spor glede te teme je sprožil odhod Salazarja iz šole, vseeno pa je za sabo pustil Dvorano Skrivnosti. Tisoč let kasneje, se Salazarjeve vrednote še vedno upoštevajo pro vstopu v dom, čistokrvnost pa je pomembna samo v tem domu.

Spolzgadova Dnevna Soba

Spolzgadova dnevna soba se nahaja v ječah, in leži pod Jezerom. Vanjo se pride skozi prehod ki se pretvarja da je kamnita stena, seveda pa je za vstop potrebno tudi geslo. Zaradi lokacije, je svetloba v dnevni sobi zelena. Harry Potter je vstopil v Spolzgadovsko dnevno sobo v drugem letniku, spremenjen v Goyla (preko mnogobitnega napoja).


Znani Spolzgadovci

Glej tudi