Obramboslovje: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Jernejr (pogovor | prispevki)
Redakcija 4778265 uporabnika Jernejr (pogovor) razveljavljena
združi
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{slog}}
{{slog}}
{{združi|Fakulteta za družbene vede v Ljubljani}}
===Zgodovina nastanka obramboslovja===
===Zgodovina nastanka obramboslovja===
----
----

Redakcija: 15:53, 23. januar 2017

Zgodovina nastanka obramboslovja


Obramboslovje je bilo kot študij Splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite ustanovljeno leta 1975 na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN). Na podlagi dogovorov med zvezno vojsko in sekretariati za izobraževanje je bil študij izoblikovan v petih republikah, njegov glavni namen pa je bil izobraževanje civilnih obrambnih strokovnjakov, zagotavljal pa je tudi dovolj znanj za izobraževanje častniškega kadra.

Uvedba študija se je v Sloveniji od vsega začetka močno povezovala s težnjami po nacionalni emancipaciji, ravno zaradi tega je bil študij pri nas veliko bolj civilen, odprt za mednarodno sodelovanje, vpliv ideologije in režima pa je bil najšibkejši.

Da je program bil ustanovljen ravno na FSPN gre zahvala tedanjemu dekanu prof. dr. Benku, ki je kljub nasprotovanju nekaterih kolegov in strahu pred militarizacijo in razvrednotenjem fakultete, pokazal dovolj poguma in zanimanja za novost na področju univerzitetnega izobraževanja v Sloveniji.

Razvoj vede


Po začetnih težavah pa je študij v 30 letih obstoja močno napredoval. Izobrazil je svoje kadre, razvil strokovno literaturo, raziskovalno dejavnost ter obogatil znanstveno življenje pri nas. Pomagal je pri razvoju vojaškega in obraboslovnega jezika in vzpodbudil razvoj tovrstne pubicistike.

Danes predstavlja interdisciplinarni družboslovni program, ki povezuje politološke, sociološke, komunikološke, naravoslovne, obramboslovne in vojaške znanosti. Z velikim številom znanstvenih disciplin študij omogoča široka znanja na področju upravljanja, vodenja, svetovanja in delovanja v nacionalnem in mednarodnem varnostnem sistemu.

Obramboslovje se je programa, ki se je pričel izvajati v kabinetu dr. Beblerja razvilo v program, ki je močno pripomogel k temu, da je Slovenija danes samostojna in demokratična država, prepoznavna tako v Evropi kot v svetu. K prepoznavnosti je močno pripomoglo ravno sodelovanje s strokovnimi združenji ERGOMAS (European Research Group on Military and Society), ECMA (European Crisis Management Academy), CRISMART (Crisis Managenet Research and Training), DCAF (Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces) ter sodelovanje z uglednimi mednarodnimi strokovnimi revijami.

Aktualne spremembe študija

Po bolonjskem programu se študij izvaja v dveh različnih modulih: kot splošni obramboslovni in kot vojaški obramboslovni program. Pri tem se splošni modul izvaja redno vsako leto, vojaški modul pa se razpiše v skladu s potrebami na trgu delovne sile. Oba obramboslovna modula temeljita na spoznanjih temeljnih in aplikativnih projektov Obramboslovnega raziskovalnega centra Inštituta za družbene vede FDV in političnih ved v celoti, zlasti spoznanj iz mednarodnih projektov o varnosti, obrambnem prestrukturiranju, konverziji vojaških resursov, mirovnih operacij, pri popolnjevanju oboroženih sil, pri čemer so v splošnem obramboslovnem modulu uporabljena sodobna spoznanja o kompleksni varnosti ter spoznanja iz svetovnih varnostnih študij, medtem ko v vojaškem obramboslovnem modulu uporabljamo več spoznanj s področja razvoja vojaške stroke v Sloveniji, ki se je v preteklem desetletju ohranila in razvijala na akademski ravni prav na Katedri za obramboslovje FDV.

Pred kratkim je začelo delovati tudi prenovljeno Društvo študentov obramboslovja Slovenije. DŠOS je združenje vseh študentov, diplomantov, delavcev na Fakulteti ter ostalih oseb, ki jih povezujejo skupni interesi na področju obramboslovnih znanosti.

Glej tudi


Zunanje povezave