Velika jezera: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
SportiBot (pogovor | prispevki)
{{normativna kontrola}}
Vrstica 22: Vrstica 22:
[[Kategorija:Regije Amerike]]
[[Kategorija:Regije Amerike]]
[[Kategorija:Velika jezera|*]]
[[Kategorija:Velika jezera|*]]
{{normativna kontrola}}

Redakcija: 09:50, 16. januar 2017

Velika jezera iz vesolja

Velika jezera (angleško The Great Lakes) so skupina petih velikih jezer ob meji oz. blizu meje med Združenimi državami Amerike in Kanado. Predstavljajo največjo skupino sladkovodnih jezer na Zemlji, z Reko svetega Lovrenca pa tvorijo največji sladkovodni sistem na svetu, zato jih včasih imenujejo tudi kopenska morja.

V smeri toka vode, torej od zahoda proti vzhodu, si jezera sledijo takole:

Iz zadnjega jezera izteka Reka svetega Lovrenca, ki sistem povezuje z Atlantskim oceanom. Reka, vsa jezera in povezovalne reke med njimi so plovni, kar so dosegli tudi s sistemom zapornic. Plovni poti svetega Lovrenca in Velikih jezer sta gospodarsko zelo pomembni, saj ladjam omogočata dostop globoko v notranjost Severne Amerike. Ob jezerih ležijo številna velika mesta, denimo Chicago (ob Michiganskem), Detroit in Cleveland (ob Eriejskem) ter Toronto (ob Ontarijskem).

V jezerih leži približno 35.000 velikih in manjših otokov. Nekdaj je bilo v njih veliko rib, a se je število močno zmanjšalo na račun pretiranega ribolova. Tudi onesnaževanja zaradi poselitve in prometa je veliko.

Zunanje povezave