Evropska komisija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
pravopis
(+Postopek imenovanja)
(pravopis)
Komisija je v osnovi administrativni organ, a v evropski zakonodaji je edina pobudnica zakonodaje. To pomeni, da ima Komisija izključno pristojnost za pripravo predlogov novih pravnih aktov EU, ki jih predloži [[Evropski parlament|Parlamentu]] in [[Svet Evropske unije|Svetu EU]]. Cilj teh predlogov mora biti varovanje interesov Unije in njenih državljanov, ne pa interesov posameznih dejavnosti, lobijev, ali držav članic.
 
Komisija mora pred zakonodajo preučiti razmere in težave, ki bi zapletajo to ureditev. Komisija mora tako biti v stiku s številnimi interesnimi skupinami, evropskih ekonomsko-socialnim odborom in Odborom regij. Posvetuje se tudi z nacionalnimi parlamenti in vladami ter širšo javnostjo. Komisija predlaga ukrepe na ravni EU le v primeru, če težav ni mogoče učinkoviteje rešiti na nivoju državnih, lokalnih ali regionalnih oblasti. Evropska komisija lahko pripravlja predloge zakonodajnih aktov, o katerih nato odločata [[evropski parlament]] in [[Svet Evropske unije]]. ZS strokovnim osebjem zagotavlja tehnično izpopolnjene predloge in pomaga tudi kasneje v zakonodajnem postopku.
 
=== Upravlja in izvaja politike in proračun EU ===
Ima tudi izvršilno funkcijo – skrbi za izvajanje zakonodaje in v okviru tega sprejema podzakonske akte Unije, njene pristojnosti pa segajo tudi na oblikovanje skupnih politik in nadzorovanje evropskega proračuna. Komisija tako oblikuje programe, projekte in njihove izvajalce, nato pa nadzira izvajanje dejavnosti. Njihov nadzor je kasneje še enkrat pod nadzorom [[Evropsko računsko sodišče|Evropskega računskega sodišča]] v omejenem obsegu. Komisija določa in usmerja pomembna sredstva na področju tehnologij in raziskav.
 
=== Izvršuje evropsko zakonodajo skupaj s Sodiščem EU ===
256.221

urejanj

Navigacijski meni