Konklave: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 888 zlogov ,  pred 5 leti
m
Vatikan, kjer glasujejo sedaj, ima urejene oddvojene prostore, kamor se lahko kardinali umaknejo za razmislek in [[molitev]], to so zgolj manjše celice z nekaj opreme. Skupne volitve potekajo zjutraj in zvečer v [[Sikstinska kapela|Sikstinski kapeli]]. Konklave se prične deseti dan po papeževi smrti in konča po pravilih takrat, ko eden od kandidatov dobi 2/3 vseh glasov. Leta 1950 so to pravilo spremenili, sedaj mora izvoljeni kardinal dobiti 2/3 plus 1 glas. Ves čas glasovanja živijo kardinali brez vseh stikov z zunanjim svetom.
{{škrbinski razdelek}}
 
 
=== Rezultati volitev ===
 
Kemične sestavine od leta 2005 nadomesteščajo mokro slamo in smolo, s katerima so v Vatikanu z dimom sporočali izide posameznih volilnih krogov v času konklava.
V preteklosti so za proizvajanje belega dima uporabljali mokro slamo, črn dim pa je bil rezultat zažiga smole. Volilne lističe po vsakem volilnem krogu sežgejo v tradicionalni [[peč]]i v [[Sikstinska kapela|Sikstinski kapeli]], posebna peč poleg nje pa skozi dimnik na strehi kapele v zrak pošlje značilni črn ali bel dim.
Čeprav sta za proizvodnjo dima na sedaj na voljo dve ločeni enoti, pa se obe cevi tik pod streho kapele združita v en dimnik.
Črn dim iz dimnika na strehi Sikstinske kapele oznanja neuspešen izid volilnega kroga. Za razliko od črnega dima pa bel dim spremlja tudi [[zvon]]enje vatikanskih zvonov, ki svetu sporočajo, da je bil izvoljen novi [[papež]].
 
== Viri ==
53.676

urejanj

Navigacijski meni