Konklave: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 49 zlogov ,  pred 5 leti
m
brez povzetka urejanja
m
'''Konkláve''' ({{jezik-it|Conclave}}) ("pod ključem") je skupek postopkov, ko [[kardinal]]i, ki imajo volilno pravico, izvolijo novega [[papež]]a.
 
[[Kardinal]] [[Alojzij Ambrožič]] je prvi [[Slovenci|slovenski]] kardinal, ki je sodeloval na kakšnem konklavu, in sicer je bilo to po smrti [[Papež Janez Pavel II.|Janeza Pavla II.]], na konklavu, na katerem je bil izvoljen njegov naslednik [[papež Benedikt XVI.]]
== Pravila volitev ==
Volilno pravico na konklavu po sedaj veljavnih predpisih imajo vsi kardinali, ki na [[dan]] [[izpraznjen apostolski sedež|izpraznjenega papeškega apostolskega sedeža]] še niso dopolnili 80 let. Takšnih kardinalov je lahko največ 120.
{{škrbinski razdelek}}
 
== Postopek volitev ==
Vatikan, kjer glasujejo sedaj, ima urejene oddvojene prostore, kamor se lahko kardinali umaknejo za razmislek in [[molitev]], to so zgolj manjše celice z nekaj opreme. Skupne volitve potekajo zjutraj in zvečer v [[Sikstinska kapela|Sikstinski kapeli]]. '''Konklave''' se prične deseti dan po papeževi smrti in konča po pravilih takrat, ko eden od kandidatov dobi 2/3 vseh glasov. Leta 1950 so to pravilo spremenili, sedaj mora izvoljeni kardinal dobiti 2/3 plus 1 glas. Ves čas glasovanja živijo kardinali brez vseh stikov z zunanjim svetom.
 
{{škrbinski razdelek}}
== Viri ==
* Splošni religijski leksikon-Opći religijski leksikon (M-Ž)/Zagreb
53.672

urejanj

Navigacijski meni