Ivan Asen II.: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 1.284 zlogov ,  pred 5 leti
→‎Zapuščina: družina, zanimivost
(zapuščina)
(→‎Zapuščina: družina, zanimivost)
Na bojnem polju je bil bolj zadržan in poskušal spore reševati po diplomatski poti. Njegova zunanja politika, zlasti do Latinskega in Nikejskega cesarstva, je bila precej neskladna. Možno je, da se ni mogel odločiti, kateri od tekmecev je zanj bolj nevaren nasprotnik oziroma bolj koristen zaveznik. Njegova dejanja, vključno z zmago nad [[Epirski despotat|Epirskim despotatom]] in dajanjem prednosti Nikejskemu cesarstvu, so zavarovala položaj slednjega kot naslednika Bizantinskega cesarstva in najmočnejše države, ki je bila sposobna ponovno osvojiti Konstantinopel. Bolgarski vpliv na Srbijo in Solun je po njegovi smrti zamrl.
 
Državna uprava, ki jo je zapustil po smrti, se je med vladavino dveh zaporednih mladoletnih cesarjev izkazala kot neučinkovita in je povzročila velike ozemeljske izgube v korist Nikeje, Epirja in Ogrskega kraljestva in zlasti Zlate horde leta 1242. Po drugi strani je težko reči ali bi bil Ivan Asen II. sposoben preprečiti takšen potek dogodkov. Cesar je bil vsekakor zaslužen za obdobje blaginje, notranjega miru in zunanje hegemonije v srednjeveški Bolgariji.
 
==Družina==
Ivan Asen II. je bil poročen trikrat. Prva žena je bila morda Ana ali Anisija, ki jo omenja ''[[Borilov sinodik|Sinodik Bolgarske cerkve]]''. Ana je bila morda njegova priležnica in ne zakonska žena. Z njo je imel svoji najstarejši hčerki
 
* Marijo, poročeno z Manuelon Solunskim, in
* Beloslavo, poročeno s Štefanom Vladislavom I. Srbskim.
 
Druga žena je bila Ana Marija, hčerka ogrskega kralja Andreja II. in Gertrude Meranijske. Umrla je leta 1237. Z njo je imel več otrok, med njimi
 
* Eleno, poročeno s Teodorjem II. Dukasom Laskarisom Nikejskim,
* Tamaro, nesojeno zaročenko bodočega cesarja [[Mihael VIII. Paleolog|Mihaela VIII. Paleologa]],
* [[Kaliman Asen I.|Kalimana Asena I.]], naslednika, ki je vladal od leta 1241 do 1246, in
* Petra, ki je umrl leta 1237.
 
S tretjo ženo, Ireno/Kseno, hčerko Teodorja Epirskega in Marije Petralifaine, je imel tri otroke:
 
* Ano (ali Teodoro), poročeno s [[sebastokrator]]jem Petrom (pred 1253),
* Marijo, poročeno z [[Mico Asen|Micom Asenom]], bolgarskim cesarjem leta 1256-1257,
* [[Mihael Asen I.|Mihaela Asena I.]], bolgarskim cesarjem leta 1246-1256.
 
==Zanimivost==
Po Ivanu Asenu II. se imenuje zaliv Ivan Asen Cove na Smithovem otoku v Južnih šetlandskih otokih na [[Antarktika|Antarktiki]].
 
==Sklici==
40.209

urejanj

Navigacijski meni