Španska nasledstvena vojna: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
Vrstica 2: Vrstica 2:


==Vzroki==
==Vzroki==
[[Slika:Spanish Empire-World Map.png|thumb|right|250px|Španski imperij.]][[Karel II. Španski]], španski kralj med leti 1665 in 1700, je kot zadnji predstavnik [[Habsburška monarhija|Habsburške]] dinastije umrl 1. novembra 1700. Ker je bil brez nasledstva, je njegova smrt sprožila različna vprašanja v zvezi s prihodnostjo Španije. Španski imperij, čeprav finančno in politično v krizi, je v tistem času veljal za največji imperij na svetu, ki je imel v posesti najpomembnejše svetovno tržišče. Njegove urejene prekomorske trgovske zveze in evropski teritorij so imele velik pomen za kontinentalno ravnovesje. Vse navedeno je pri ostalih vladarjih takratnega časa vzbudilo velike ambicije, da bi na španski prestol postavili enega izmed članov svoje družine. Praktično vse vladarske družine v Evropi so bile na nek način v sorodstvenem razmerju s špansko krono in večina teh sorodnikov je bila po smrti Karla II. Španskega prepričanih, da se imajo pravico do nasledstva na prestolu, kar je bil tudi glavni vzrok za začetek španske nasledstvene vojne.[[Slika:Habsburg dominions 1700.png|thumb|right|250px||Habsburške posesti leta 1700. Niso vključene španske prekomorske kolonije. Z delitvijo Habsburžanov na dve veji leta 1713 so rdeče pobarvana ozemlja pripadla novi španski dinastiji.]]
[[Slika:Spanish Empire-World Map.png|thumb|right|250px|Španski imperij.]]
Poleg tega pa v zgodovinarskih krogih prevladuje prepričanje, da so si bili vsi takratni evropski vladarji enotni glede pomembnosti razdelitve tega velikega imperija na manjše dele, ker bi sicer zedinjenje s katerokoli izmed ostalih držav pomenilo občuten premik v razmerju sil na svetu. V tem smislu torej ni šlo za določanje, kdo '''bo''' naslednik, temveč kdo '''bodo''' nasledniki in kaj si bo vsak od njih pridobil. <ref>Lynn, J. A.: ''The Wars of Louis XIV 1667–1714'', 1999. ISBN 0582056292</ref> <ref>Kamen, H.: ''Philip V of Spain: The King who Reigned Twice'', 2001. ISBN 0300087187</ref>
[[Slika:Habsburg dominions 1700.png|thumb|right|250px||Habsburške posesti leta 1700. Niso vključene španske prekomorske kolonije. Z delitvijo Habsburžanov na dve veji leta 1713 so rdeče pobarvana ozemlja pripadla novi španski dinastiji.]]
Španski imperij, čeprav [[finance|finančno]] in [[politika|politično]] v kritičnem stanju, je bil še vedno ogromna država z dobro urejenimi prekomorskimi [[trgovina|trgovskimi]] zvezami. Praktično vse vladarske družine v Evropi so bile na kak način v sorodstvu s špansko krono in večina teh sorodnikov se je po smrti [[Karel II. Španski|Karla II. Španskega]] čutila upravičeno, da se poteguje za nasledstvo na prestolu, kar bi pomenilo posest takrat najpomembnejšega [[tržišče|tržišča]] na svetu. To je bil glavni vzrok španske nasledstvene vojne.

Poleg tega pa [[zgodovinar]]ji ugotavljajo, da so si bili vsi evropski vladarji edini v prepričanju, da je potrebna razdelitev tega velikega imperija na manjše enote, ker bi sicer zedinjenje s katerokoli od ostalih držav pomenilo občuten premik v razmerju sil na svetu. V tem smislu torej ni šlo za določanje, kdo '''bo''' naslednik, temveč kdo '''bodo''' nasledniki in kaj si bo vsak od njih pridobil. <ref>Lynn, J. A.: ''The Wars of Louis XIV 1667–1714'', 1999. ISBN 0582056292</ref> <ref>Kamen, H.: ''Philip V of Spain: The King who Reigned Twice'', 2001. ISBN 0300087187</ref>


==Potek vojne==
==Potek vojne==

Prvo obdobje vojne (1701-1706) se je zaključilo s francoskim porazom in je privedlo do pogajanj, kjer so pa pretežke zahteve zmagovalcev prisilile [[Ludvik XIV. Francoski|Ludvika XIV.]], da je zapustil pogajanja in se vrnil na bojišče.
Prvo obdobje vojne (1701-1706) se je zaključilo s francoskim porazom in je privedlo do pogajanj, kjer so pa pretežke zahteve zmagovalcev prisilile [[Ludvik XIV. Francoski|Ludvika XIV.]], da je zapustil pogajanja in se vrnil na bojišče.



Redakcija: 22:49, 20. maj 2016

Španska nasledstvena vojna je mednarodni nasledstveni konflikt, ki ni prizadel le Španije, pač pa tudi velik del Evrope in severno Ameriko, torej večino poznanega sveta. Do takrat se to še ni nikoli zgodilo, zato bi se ta konflikt lahko obravnaval kot neke vrste svetovno vojno. Trajala je od leta 1701 do podpisa mirovnega sporazuma, ki je bil sklenjen v Utrechtu leta 1713. Na eni strani so se borili Španski imperij, Francija in Bavarska, drugo stran pa so predstavljali Velika Britanija, Združene Holandske province, Sveto rimsko cesarstvo, Portugalska kraljevina in Savojci.

Vzroki

Španski imperij.

Karel II. Španski, španski kralj med leti 1665 in 1700, je kot zadnji predstavnik Habsburške dinastije umrl 1. novembra 1700. Ker je bil brez nasledstva, je njegova smrt sprožila različna vprašanja v zvezi s prihodnostjo Španije. Španski imperij, čeprav finančno in politično v krizi, je v tistem času veljal za največji imperij na svetu, ki je imel v posesti najpomembnejše svetovno tržišče. Njegove urejene prekomorske trgovske zveze in evropski teritorij so imele velik pomen za kontinentalno ravnovesje. Vse navedeno je pri ostalih vladarjih takratnega časa vzbudilo velike ambicije, da bi na španski prestol postavili enega izmed članov svoje družine. Praktično vse vladarske družine v Evropi so bile na nek način v sorodstvenem razmerju s špansko krono in večina teh sorodnikov je bila po smrti Karla II. Španskega prepričanih, da se imajo pravico do nasledstva na prestolu, kar je bil tudi glavni vzrok za začetek španske nasledstvene vojne.

Habsburške posesti leta 1700. Niso vključene španske prekomorske kolonije. Z delitvijo Habsburžanov na dve veji leta 1713 so rdeče pobarvana ozemlja pripadla novi španski dinastiji.

Poleg tega pa v zgodovinarskih krogih prevladuje prepričanje, da so si bili vsi takratni evropski vladarji enotni glede pomembnosti razdelitve tega velikega imperija na manjše dele, ker bi sicer zedinjenje s katerokoli izmed ostalih držav pomenilo občuten premik v razmerju sil na svetu. V tem smislu torej ni šlo za določanje, kdo bo naslednik, temveč kdo bodo nasledniki in kaj si bo vsak od njih pridobil. [1] [2]

Potek vojne

Prvo obdobje vojne (1701-1706) se je zaključilo s francoskim porazom in je privedlo do pogajanj, kjer so pa pretežke zahteve zmagovalcev prisilile Ludvika XIV., da je zapustil pogajanja in se vrnil na bojišče.

V drugem obdobju (1706-1711) Francozom ni šlo dosti bolje, izgubljaji so na vseh bojiščih, celo v Ameriki. Filipu borbonskemu je samo uspelo, da je pridobil Madrid.

Tretje obdobje vojne (1711-1712) je začelo z nepričakovanim prevratom sil po smrti cesarja Jožefa I., ki ga je nasledil brat Karel VI.Habsburški. Slednji je bil namreč tudi španski prestolonaslednik. Protifrancoska zveza si ni mogla dovoliti, da bi Habsburžani – že svetorimski cesarji in vladarji Avstrije, Češke in Ogrske – zasegli tudi vsa španska posestva. [3] Zaradi tega je bila Francija, sicer popolnoma poražena, poklicana na mirovna pogajanja za zaključitev nasledstvene vojne. Pogajanja so bila zelo zahtevna in so trajala eno leto. Sporazum je bil podpisan 13. julija 1713 v Utrehtu. Francija in Avstrija sta podpisali medsebojni sporazum naslednje leto v Rastattu.

Pogodbeni sporazumi

Sklici

  1. Lynn, J. A.: The Wars of Louis XIV 1667–1714, 1999. ISBN 0582056292
  2. Kamen, H.: Philip V of Spain: The King who Reigned Twice, 2001. ISBN 0300087187
  3. Ingrao, C.: In Quest and Crisis: Emperor Joseph I and the Habsburg Monarchy, 1979. ISBN 0911198539
  4. The new encyclopaedia Britannica, Chicago 1992. COBISS 13736197.