Šport: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 4.893 zlogov ,  pred 6 leti
odstranjevanje celotne vsebine strani
(rv - neurejen tekst, ki je povozil vse)
(odstranjevanje celotne vsebine strani)
{{portal}}
'''Šport''' je igra ali aktivnost, izvedena v okviru javno določenih pravil pri kateri sodeluje ena ali več oseb, pri tem pa tekmuje proti drugim igralcem/udeležencem. Različni motivi za ukvarjanje s športom in želja doseganja dobrih rezultatov sta glavni značilnosti športa.
 
Iz tega sledi, da je tekmovalno [[plavanje]] pred množico v dvorani šport, medtem ko pa je plavanje v morju ali bazenu samo zase le [[rekreacija]].
 
Obstaja veliko vrst športov, skupno vsem pa je, da zahtevajo za udejstvovanje relativno veliko časa in denarja, če že ne kot udeležencu pa kot gledalcu.
 
== Definicija športa ==
 
Šport predstavlja velik del človeških interesov in dejavnosti. Zanj se odrekamo času, namenjenemu za počitek, kot je na primer branje [[časopis]]a ali gledanje [[televizija|televizije]].
 
Praktično gledano lahko »šport« definiramo skozi vsakodnevno uporabo tega izraza. Funkcialno bi ga lahko definirali kot dejavnost z določenimi lastnostmi:
 
* Vadba uporabne fizične aktivnosti rekreativno, ki ni nujno potreben v vsakdanjem življenju.
* Podrejati se pravilom določenih za neko akivnost z željo po dosežkih na tem področju.
 
Dosežki so npr. izboljšati predhodno izmerjen/dosežen rezultat, svetovni rekord...
 
Primeri spretnosti, ki so postale športne panoge:
 
* [[Gladiator]]ji v [[Rim]]u so se ubijali za zabavo (množic, ne njih samih), medtem ko bi naj s temi spretnostmi branili državo v vojnah.
* Tekmovalno [[jadranje]] se je razvilo iz primarnega namena - [[transport]]a preko vode.
* [[Tek]] na določeno dolžino, namesto da bi z njim preprosto ujeli bežeči avtobus.
 
V fizičnih športnih panogah so pomebne lastnosti [[moč]], [[kondicija]], [[hitrost]] in druge. Za nekatere športe je potrebna miselna moč, dober primer je [[šah]].
 
Meja med športnimi panogami, igrami, razgibavanjem in igranjem ni trdno začtrana; igre opredelimo kot šport, ko v njih nastopajo še posebej izurjeni igralci, kar igro približa gledalcem. Še posebej je to vidno v modernih časih, ko je zelo pomemben vidik gledalcev ([[navijaštvo|navijači]] in navijaške skupine...). Namen rekreacije je izboljšanje naših spretnosti ali sposobnosti in kot taka ima položaj predhodnosti pred ukvarjanjem s športom (to ni nujno).
 
== Zgodovina športa ==
 
Razvoj športa skozi zgodovino nam lahko pove veliko o socialnih spremembah in o naravi športa samega.
 
V [[Francija|Franciji]], [[Afrika|Afriki]] in [[Avstralija|Avstralji]] so odkrili veliko primerov poslikave jam, izvirajočih iz predzgodovinskih obdobij, ki prikazujejo razne rituale. Nekatere poslikave so stare tudi do 30,000 let. Čeprav za povezanost naslikanih aktvinosti s športom obstaja malo neposrednih dokazov, pa se zdi smiselno sklepati, da so že takrat obstajale športu podobne aktivnosti.
 
Obstajajo predmeti, ki napeljujejo na to, da bi se z aktivnostmi, ki ustrezajo naši definiciji športa, lahko ukvarjali že na [[Kitajska|Kitajskem]] 4000 let pred našim štetjem. V kitajski zgodovini naj bi bila še posebej popularna [[gimnastika]]. V svetiščih se nahajajo dokazi, da so že prek nekaj tisoč leti bili razviti športi, kot so [[plavanje]], [[ribolov|ribarjenje]], [[met kopja|metanje kopja]], [[skok v višino]] in [[rokoborba]]. Športi razviti v starodavni [[Perzija|Perziji]] so bili tradicionalna [[Irak|Iračanska]] borbena veščina [[Zurkhaneh]], kar se izkazalo za pomembno vojno prednost. Iz Perzije izvirata tudi [[polo]] in starodavni turnirji.
 
V času antične [[Grčija|Grčije]] je bilo razvitih že zelo veliko športov. Najpogostejši so bili rokoborba, [[boks]], metanje kopja in [[met diska|diska]] in kočijaške dirke. To napeljuje na to, da je grška vojna kultura zelo vplivala na razvoj športa v državi in obratno. Vsako leto so imeli [[olimpijske igre]] v majhni vasici imenovani [[Olimpija, Grčija|Olimpiji]].
 
Od antike dalje so šport vedno bolj nadzorovali (s pravili) in organiziriali. Aktivnosti, ki so bile primarno potrebne za prehranjevanje in preživetje so s pravili vedno bolj spremenijali v užitek ali tekmovalnost (lov, ribarjenje...). Industrijska revolucija in množična produkcija dobrin sta v življenje množic prinesla prosti čas - posledica je več gledalcev in manj elitizma v športu, kar je omogočilo njegovo večjo dostopnost. Ta trend se nadaljuje z izumom množičnim medijev tudi v sodobnih časih. Prevladal je profesionalizem, ki pa je le še povečal popularnost športa.
 
== Glej tudi ==
 
* [[seznam športov]]
* [[športno treniranje]]
 
== Zunanje povezave ==
{{Zbirka|Category:Sports}}
{{Wikislovar|šport|Šport}}
* [http://www.spic.si/ Zavod za šport Slovenije - Športni informacijski center]
* [http://www.sp.uni-lj.si/ Fakulteta za šport] Univerze v Ljubljani
* [http://dmoz.org/Sports/ Open Directory Project - Sports] {{ikona en}}
 
[[Kategorija:Igre]]
[[Kategorija:Šport|*]]
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni