Notranja delta: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
nov iz tujih viki
(ni razlike)

Redakcija: 13:59, 6. april 2016

Notranja delta se imenuje posebna rečna delta, kjer reka preide skozi depresijo ali dolino ali konča v kotlini, iz katerega ne izteka noben vodotok.

Notranja delta z lastnim odtokom

Satelitska slika Oba

Na notranjo delto z odtekanjem vpliva vodotok. Ker ima zemljišče na območju zelo majhen naklon ali ga sploh ni, se voda pogosto razdeli na več manjših potokov, mrtvic, da bi se na najnižji točki vsi združili in se zadržali, dokler raven akumulirane vode ne doseže najnižje točke izstopa iz nižine. Nato v nadaljevanju spet teče. Tako se oblikujejo vlažna območja z rednimi poplavami ali se občasno ustvarja jezero.

Nekateri primeri takih notranjih delt s poplavnimi ravnicami in lastnim odtokom so:

Notranja delta z drugim odtokom

Tako se imenuje notranja delta, ko reka vstopi v poplavno ravnico, se razdeli v različne rokave in se na koncu vsi rokavi združijo v drugi, večji reki.

Primer takšne oblike je delta reke Rio Purus ki tako teče v Amazonko v Braziliji, Južna Amerika.

Kotlina, notranja delta brez odtoka

Tipična regija v delti Okavango, s kanali in jezeri, močvirji in otoki

Ta vrsta delte se ustvari, ko tok teče v kotlino ali depresijo in se običajno razdeljen v več krakov razliva do najnižje točke kotline brez odtoka, voda delno izhlapi ali delno ponikne. V takih oblikah reliefa, kjer je nadmorska višina terena nad morsko gladino a nižja od nadmorske višine okolice, se zbira voda iz enega ali več potokov in rek. V tropskih območjih z deževnimi obdobji se na takih krajih ustvarjajo vlažna področja s periodičnim poplavljanjem. Zgodi se, da se v takih bazenih ustvarjajo mokrišča in / ali ciklično ali trajno oblikovano jezero.

Nekateri primeri takih kotlin - notranjih delt so:

Depresija, notranja delta brez odtoka

Pri tem tipu delte se tok razdeli na več krakov, ki nato vodijo do najnižje točke depresije brez odtekanja, kjer voda izhlapi ali ponikne. Pri tej obliki reliefa, kjer je kotlina nahaja pod nivojem morske gladine in je poleg tega nižja kot okolica, se potok, reka ali več rek zbere in tvorijo predvsem v tropskih območjih z deževno dobo vlažna območja z rednimi poplavami. Poleg tega v teh depresijah lahko nastanejo mokrišča in / ali ciklično ali trajno jezero.

Primeri takih depresij brez odtekanja so:

Glej tudi

Sklici

  1. Hansjörg Küster: Die Elbe: Landschaft und Geschichte. C.H.Beck 2007, ISBN 3406562094, S. 137 (eingeschränkte Online-Version (Google Books))
  2. Bertelsmann- das neue Universallexikon. Wissen Media Verlag 2006, ISBN 3577102985, S. 581 (eingeschränkte Online-Version (Google Books))
  3. Hermann Remmert: Spezielle Ökologie: Terrestrische Systeme. Springer 1997, ISBN 3540582649, S. 216-217
  4. Niels Thevs: Ecology, Spatial Distribution, and Utilization of the Tugai Vegetation at the Middle Reaches of the Tarim, River Xinjiang, China. Cuvillier Verlag 2006, ISBN 3867274312, S. 13 (eingeschränkte Online-Version (Google Books))