Hokej na travi: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodana 2 zloga ,  pred 6 leti
pravopis
(→‎Zunanje povezave: {{Olimpijski športi}})
(pravopis)
Hokej na travi se je prvič pojavil na olimpijskih igrah v [[London]]u leta 1908. Nastopilo je šest moških ekip, s tem da je imela [[Velika Britanija]] pravico nastopa s kar štirimi ekipami: [[Anglija|Anglijo]], [[Irska|Irsko]], [[Škotska|Škotsko]] in [[Wales]]om. Preostali sodelujoči ekipi sta bili [[Francija]] in [[Nemčija]], ki pa nista bili konkurenčni »domačim« ekipam. Tudi to je bil eden izmed razlogov, da se hokej na travi nato ni pojavil na igrah leta 1912 v [[Stockholm]]u. Na naslednjih igrah v [[Antwerpen|Antwerpnu]] leta 1920 je bil hokej na travi ponovno olimpijska disciplina, nastopile pa so samo štiri ekipe: [[Velika Britanija]], [[Danska]], [[Belgija]] in [[Francija]], ki so v tem vrstnem redu tudi zaključile tekmovanje. Leta 1924 so se organizatorji olimpijskih iger v [[Pariz]]u odločili, da hokeja na travi ne bo v olimpijskem programu in kot razlog navedli, da še ne obstaja mednarodna zveza za hokej na travi. [[Mednarodna zveza za hokej na travi|Mednarodna zveza za hokej na travi (FIH)]] je bila nato ustanovljena prav v [[Pariz]]u leta 1924, na pobudo sedmih ustanovnih nacionalnih zvez, katerim se je do leta 2011 priključilo še 120 novih. Tako je od [[Amsterdam]]ske olimpijade leta 1928 naprej, hokej na travi stalnica v olimpijskem programu.
Z letom 1928 se je tudi pričela dolgoletna dominacija reprezentance [[Indija|Indije]], ki je med letiletoma 1928 in 1964 osvojila vse zlate medalje, razen tiste v [[Rim]]u leta 1960, ko jih je v finalu premagala reprezentanca Pakistana. Pakistanci so bili nato olimpijski prvaki tudi še leta 1968 in 1984. To pa je bila tudi zadnja zlata olimpijska medalja katerekoli azijske ekipe, saj so primat prevzeli Evropejci (Anglija, Nemčija in Nizozemska), ki so se izmenjevali na vrhu. Izjema je bilo leta 2004, ko je slavila [[Avstralija]].
 
Omeniti velja tudi dve pomembni prelomnici. Prva je gotovo [[Montréal|Montrealska]] olimpijada leta 1976, saj se je tam hokej prvič igral na umetni podlagi, kar je pomenilo bistvene spremembe v sami tehniki hokejske igre. Še pomembnejša pa je vključitev ženskega hokeja na travi na Olimpijado leta 1980 v [[Moskva|Moskvi]]. Razen na prvih igrah v Moskvi, ko so presenetile igralke [[Zimbabve]]ja, se je nato naslov olimpijskih prvakinj selil med [[Evropa|Evropo]] in [[Avstralija|Avstralijo]].
257.416

urejanj

Navigacijski meni