Družba Jezusova: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 8 zlogov ,  pred 4 leti
m (vrnitev sprememb uporabnika 85.10.45.12 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika SportiBot)
V Franciji so za obračun izrabili delo patra Berruyera z naslovom Historie du Peuple de Dieu (Zgodovina božjega ljudstva), katerega prvi del je izšel [[1728]], drugi [[1753]]. V njem je med drugim pisal, da so svetopisemski teksti nejasni, da ne predstavljajo enotnega in skladnega zgodovinskega dela, da v njih ne manjka dvoumnosti, katere je treba razložiti. Čeprav so patra formalno obsodili njegovi predstojniki, je graja zavoljo pohujšanja padla na ves jezuitski red. Jezuite so nekoliko kasneje obsodili, da niso nič drugega kot preoblečeni [[deizem|deisti]]. 18. novembra [[1764]] je kralj Francije izključil jezuite iz svojega kraljestva.
 
Leta [[1766]] je [[ljudska vstaja]], imenovana [[upor klobukov]], prestrašila kralja [[Karl III.|Karla III.]], ki je čez noč zapustil [[Madrid]]. Ko so jo zadušili, so krivce med drugim našli pri jezuitih. Kralj je objavil pismo, ki je vključeval zasedbo jezuitskih hiš in izgon iz dežele.
 
Paul Hazard, francoski zgodovinar, ocenjuje, da so bili jezuiti po vsej Evropi postavljeni v nemilost zavoljo dveh lastnosti 18. stoletja:
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni