Rolkanje: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodana 2 zloga ,  pred 5 leti
pravopis
m (Je zaščitil(-a) stran »Rolkanje«: Prekomeren vandalizem ([Urejanje=Dovoli samo samodejno potrjenim uporabnikom] (poteče 12:49, 14. april 2015 (UTC)) [Prestavljanje=Dovoli samo samodejno potrjenim uporabnikom] (poteče 12:49, 14. april 2015 (UT...)
(pravopis)
Z evolucijo '''poligonov za rolkanje''' (sleng: skejtpark) so se triki zavijali iz enostavnih dvo-dimenzionalnih trikov (vožnja po sprednjih ali zadnjih kolesih, vrtenje na mestu itd.) do prvih trikov, ki so rolkarjem omogočali skok v zrak.
 
Prvi triki v tej evoluciji so bili t. i. »early grab« (slovensko: zgodnji prijem) - rolkar se približa objektu (npr. half-pipe, bazen) z več hitrosti, kot jo je potrebno za doseg zgornjega roba. Preden rolkar doseže rob, se z eno roko prime za rolko in se na njej obdrži, ko preleti rob. Trik se zaključi s pristankom, rolkar takrat rolko izpusti iz roke. Ti triki so prvi dali občutek letenja, vandar pa jih je zelo omejeval tip terena.
 
Drug korak v tej evoluciji je bil t. i. »boneless«. Ta trik omogoča skok zelo visoko, z malo prakse. Rolkar prime rolko in obenenem da sprednjo nogo dol z nje. Z roko dvigne rolko na želeno višino in dvigne prednjo nogo še preden se začne spuščati. Ta trik je omogočal tudi dosti večje rotacije (lažje), kot »early grabi«.
 
S trikom »no comply«, je v rolkanje prišel eden izmed dveh najpomebnejših delov rolkanja: »pop«. Primerne besede za prevod »popa« ni, zato je bolje, da se z njim nekoliko seznanite:
255.276

urejanj

Navigacijski meni