Inkunabula: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjen 1 zlog ,  pred 5 leti
pravopis
(pravopis)
'''Inkunabula''' je knjiga, posamezna stran ali [[slika]], ki je bila [[tisk|natisnjena]] (ni [[rokopis]]) v [[Evropa|Evropi]] med dokončanjem [[Johannes Gutenberg|Gutenberg]]ove ''Biblije'' leta 1454 in 31. decembrom 1500. Ohranjeni primeri so zelo redki in dragoceni.
 
Izraz inkunabula izvira iz [[latinščina|latinske]] besede ''incunabula'' (povoj, [[plenice]]), ki v razširjenem pomenu predstavlja zgodnja obdobja neke dejavnosti. Prva zabeležena uporaba besede ''incunabula'' kot izraza za tiskani material se nahaja na pamfletu [[Bernhard von Mallinckrodt|Bernharda von Mallinckrodta]] ''De ortu et progressu artis typographicae'' (»O vzponu in nepredku tipografske umetnosti«, [[Köln]], 1639), ki vsebuje opombo ''prima typographicae incunabula'', »prvo rojstvo tiska«. Termin, kateremu je določil časovni okvir, t.jtj. do konca leta 1500, velja še danes. Uporablja se predvsem zaradi potrebe po razlikovanju prvih tiskanih knjig od knjig, izdanih v poznem [[17. stoletje|17. stoletju]].
 
Število inkunabul, ki se nahajajo po vsem svetu, se ocenjuje na približno 27.500 del, s skupno 550.000 kopij.<ref>Badische Landesbibliothek: [http://www.blb-karlsruhe.de/blb/blbhtml/besondere-bestaende/handschriften/inkunabeln.html Nachweis von Inkunabeln der Badischen Landesbibliothek], abgerufen am 18. März 2011</ref> Tisk del po začetku 16. stoletja včasih označujejo kot '''postincunabula'''.
255.801

urejanje

Navigacijski meni