Občina Straža: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
ModriDirkac (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
ModriDirkac (pogovor | prispevki)
Vrstica 36: Vrstica 36:


== Turizem ==
== Turizem ==
V občini deluje nekaj gostišč ter turističnih kmetij. Poleg [[Letalstvo|letalstva]] in [[Padalstvo|padalstva]] je možno jadralno padalstvo z bližnje Straške gore. Na voljo je tudi veslanje po v Straži že mirni reki Krki. Iz naselja Straže (z avtobusne postaje) je speljanih več označenih pešpoti: Gozdarska (mimo vzletišča za jadralna padala ter kraške jame ''Velika prepadna''), Rimska (po trasi domnevne rimske ceste) in Vinogradniška.
V občini deluje nekaj gostišč ter turističnih kmetij. Poleg [[Letalstvo|letalstva]] in [[Padalstvo|padalstva]] je možno jadralno padalstvo z bližnje Straške gore. Na voljo je tudi rafting oz. veslanje po v Straži že mirni reki Krki (ali z začetkom višje ob toku po bolj razgibanem delu). Iz naselja Straže (z avtobusne postaje) je speljanih več označenih pešpoti: Gozdarska (mimo vzletišča za jadralna padala ter kraške jame ''Velika prepadna''), Rimska (po trasi domnevne rimske ceste) in Vinogradniška.


V občini organizirajo:
V občini organizirajo:

Redakcija: 11:48, 26. februar 2016

Občina Straža
45°47′11″N 15°4′28″E / 45.78639°N 15.07444°E / 45.78639; 15.07444Koordinati: 45°47′11″N 15°4′28″E / 45.78639°N 15.07444°E / 45.78639; 15.07444
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijajugovzhodna Slovenija
Prebivalstvo
 (1 julij 2020)[2] Uredi to na Wikipodatkih
 • Skupno3.910
 • Moški
2.020[1]
 • Ženske
1.890[1]

Občina Straža je ena od občin v Republiki Sloveniji. Občina je nastala 1.1.2007 po izločitvi iz mestne občine Novo mesto. Leži ob reki Krki in meji na naslednje občine: občina Dolenjske Toplice, občina Mirna Peč, Mestna občina Novo mesto, občina Žužemberk. Občinski praznik je 22. april.[4] Območje občine spada pod župniji Vavta vas[5] in Prečna.[6] Po popisu prebivalstva leta 2002 je imela občina (takrat še v okviru novomeške občine) 3.661 prebivalcev, stanje leta 2015 pa izkazuje 3.810 prebivalcev.[3]

Naselja

Občino sestavljajo naselja: Dolnje Mraševo, Drganja sela, Jurka vas, Loke, Podgora, Potok, Prapreče pri Straži, Rumanja vas, Straža, Vavta vas in Zalog. Ozemlje se nahaja na območju katastrskih občin Prečna, Gornja Straža, Jurka vas, Mali Podljuben in Gornje Polje.

Gospodarstvo

V občini so razviti gozdarstvo in lesna industrija, kmetijstvo, storitvene dejavnosti.

Infrastruktura

V občini je 80 km večinoma asfaltiranih cest. Železnica do Novega mesta služi tovornamu prometu. Na območju občine so osnovna šola, vrtec, zdravstveni dom, zobozdravstvena ambulanta, lekarna, knjižnica, pošta, banka, župnišče, podružnična cerkev svetega Tomaža, kulturni dom, bencinska črpalka. Na območju občine deluje tudi letališče Straža s travnato vzletno-pristajalno stezo za motorna in jadralna letala, eno večjih v Sloveniji.

Čez reko Krko je zgrajenih več mostov, med njimi v celoti lesen in pred leti obnovljen v Lokah, ki je vpisan v seznam kulturne dediščine.[7]

Turizem

V občini deluje nekaj gostišč ter turističnih kmetij. Poleg letalstva in padalstva je možno jadralno padalstvo z bližnje Straške gore. Na voljo je tudi rafting oz. veslanje po v Straži že mirni reki Krki (ali z začetkom višje ob toku po bolj razgibanem delu). Iz naselja Straže (z avtobusne postaje) je speljanih več označenih pešpoti: Gozdarska (mimo vzletišča za jadralna padala ter kraške jame Velika prepadna), Rimska (po trasi domnevne rimske ceste) in Vinogradniška.

V občini organizirajo:

  • aprila Salamijada z ocenjevanjem salam;
  • julija Dan na Krki (veslanje po Krki, tekmovanja v med skupinami v Zalogu);
  • novembra Martinov pohod;
  • septembra Straška jesen, namenjena prenosu ljudskih navad in šeg med generacijami.

V bližini so turistično znane Dolenjske toplice.

Na poti iz Vavte vasi proti Drganjim selom je Jelovškov boršt, eden najhitreje rastočih gozdov v Sloveniji, zlasti jelke. V podzemlju nekaterih kraških izvirov ob reki Krki domuje človeška ribica. V Zalogu v opuščenem glinokopu nastaja v in ob ribiku vedno bolj pester biotop. V bližini letališča stoji Marof, ohranjena pristava sicer precej porušenega gradu Luknja nad izvirom reke Temenice (tudi Prečne). Kapniško jamo Veliko prepadno je možno obiskati dvakrat letno, 1. maja in v času Straške jeseni.[4]

Sakralna dediščina

V občini je pet rimokatoliških cerkva:

  • farna cerkev sv. Jakoba v Vavti vas
    • podružnična cerkev sv. Tomaža v Straži
    • podružnična cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Drganjih selih.

Župnija Prečna ima na območju občine Straža dve podružnični cerkvi:

    • Cerkev Vnebovzetja Matere božje v Dolenji Straži
    • Cerkev sv. Martina v Zalogu.

Sklici

  1. 1,0 1,1 »"Prebivalstvo po starosti in spolu, občine, Slovenija, polletno"«. Statistični urad Republike Slovenije. Pridobljeno 29. aprila 2021.
  2. »"Prebivalstvo po starosti in spolu, občine, Slovenija, polletno"«. Statistični urad Republike Slovenije. Pridobljeno 18. aprila 2021.
  3. 3,0 3,1 »Podatkovni portal SI-STAT«. Statistični urad Republike Slovenije. Pridobljeno 25. februarja 2015.
  4. 4,0 4,1 »Turistični vodnik občine Straža« (PDF). Občina Straža, zanjo Marjan Žiberna, Andreja Kren. Pridobljeno 25. februarja 2016.
  5. »O župniji Vavta vas«. Župnija Vavta vas. Pridobljeno 25. februarja 2015.
  6. »O župniji Prečna«. Župnija Prečna. Pridobljeno 25. februarja 2016.
  7. »Potok pri Straži - Leseni most«. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Pridobljeno 25. februarja 2016.

Zunanje povezave