Bolonjski proces: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Struc (pogovor | prispevki)
m Linki za esib, šos, sekretariat
Brez povzetka urejanja
Vrstica 17: Vrstica 17:
[[Kategorija:Univerza]]
[[Kategorija:Univerza]]


[[ca:Procés de Bolonya]]
[[de:Bologna-Prozess]]
[[de:Bologna-Prozess]]
[[en:Bologna process]]
[[en:Bologna process]]

Redakcija: 12:32, 31. maj 2006

Bolónjski procès je postopek usklajevanja visokošolskih študijskih procesov in harmonizacije akademskih nazivov v Evropi. Cilji Bolonjskega procesa so opredeljeni v Bolonjski deklaraciji, ki so jo leta 1999 v italijanskem mestu Bologna podpisali ministri za šolstvo 29 evropskih držav. Srečanju v Bologni so v naslednjih letih sledila srečanja na ministrski ravni v Pragi (2001), Berlinu (2003) in Bergnu (2005).

Pred podpisom Bolonjske deklaracije je bila leta 1988 na srečanju rektorjev univerz, posvečenem devetstoti obletnici ustanovitve Univerze v Bologni, izdana Magna Carta Universitatum. Leto pred Bolonjsko deklaracijo so ministri za šolstvo Francije, Nemčije, Italije in Združenega kraljestva leta 1998 v Parizu podpisali Sorbonsko deklaracijo, s katero so se zavezali uskladiti arhitekturo evropskega sistema visokega šolstva. Zategadelj se posebej v Franciji za proces uporablja izraz »sorbonsko/bolonjski proces«.

Svet Evrope in UNESCO sta skupaj izdala Lizbonsko konvencijo o priznavanju akademskih kvalifikacij kot delu tega procesa, kar je ratificirala večina držav podpisnic bolonjskega procesa.

Glej tudi

Zunanje povezave

  • Zemljevid nacionalnih zvez-(združenj)-študentov Evrope ESIB: [1]
  • Študentska organizacija Slovenije : [2]
  • Bolonjski proces-sekretariat v en. : [3]