Pojdi na vsebino

Nord (album): Razlika med redakcijama

odstranjen 1 zlog ,  pred 6 leti
popravljen slog, ni več kot reklama
(slog)
(popravljen slog, ni več kot reklama)
 
== Ozadje ==
KmaluSkupina poje samostojnemjulija nastopu2002 nastopila na [[Rock Otočec|Rock Otočcu]]. Kmalu zatem se je zasedba umaknila iz javnosti in se konec leta 2000 posvetila snemanju novega studijskega albuma. Po šestih mesecih medijskega premora je Siddharta maja 2001 izdala drugi album z naslovom ''Nord'', ki so ga prodali v nakladi 30.000 izvodov. Producenta sta bila Peter Penko (znan po produkciji pri zasedbah [[Laibach]] ter [[Silence]]) in Žarko Pak ([[Big Foot Mama]]). Pri snemanju plošče so sodelovalni tudi številni gostje, med drugimi basist Jani Hace in znani slovenski alpinist [[Tomaž Humar]]. Še istega leta je Siddharta posnela svoj tretji videospot za pesem »[[B mashina]]«, ki se je na lestvicah obdržala več kot deset tednov.
{{reklama}}
Kmalu po samostojnem nastopu na Rock Otočcu se je zasedba umaknila iz javnosti in se konec leta 2000 posvetila snemanju novega studijskega albuma. Po šestih mesecih medijskega premora je Siddharta maja 2001 izdala drugi album z naslovom Nord, ki so ga prodali v nakladi 30.000 izvodov. Producenta sta bila Peter Penko (znan po produkciji pri zasedbah [[Laibach]] ter [[Silence]]) in Žarko Pak ([[Big Foot Mama]]). Pri snemanju plošče so sodelovalni tudi številni gostje, med drugimi basist Jani Hace in znani slovenski alpinist [[Tomaž Humar]]. Še istega leta je Siddharta posnela svoj tretji videospot za pesem [[B mashina]], ki se je na lestvicah obdržala več kot deset tednov.
 
Spomladi leta 2001 se je začela nova koncertna turneja. DvoraneSiddharta soje bileodigrala razprodane, odigranih je bilopribližno osemdeset koncertov. Malce pozneje, septembraSeptembra 2001, je zasedba posnela spotvideospot za pesem »[[Samo edini]]«. To je postal njihov četrti videospot in je bil, prav tako kot »B mashina«, posnet tudi v angleščini. Prodaja albuma ''Nord'' se je po izidu spota dvignila kar za osemdeset odstotkov.
 
Novembra 2001 je skupiniskupina uspelo napolnitinapolnila dvorano na Kodeljevem v Ljubljani in s tem razprodatirazprodala svoj največji koncert dotlej. V istem mesecu je bil posnet nov videospot, tokrat za skladbo [[»Klinik]]«, ki sta ga režirala brata Hes.
 
Februarja 2002 je zaradi osebnih razlogov skupino zapustil basist Primož Majerič, ki že od izida albuma ni intenzivno sodeloval. Namesto njega je vstopil Jani Hace, ki je sodeloval pri ploščisnemanju ''Norda''.
 
== Seznam pesmi ==
7.421

urejanj