Pojdi na vsebino

Apolodor Atenski: Razlika med redakcijama

dodanih 27 zlogov ,  pred 6 leti
lektoriranje
(lektoriranje)
'''Apolodor Atenski''' (grško Ἀπολλόδωρος ὁ Ἀθηναῖος; okoli 180 -do po 120 pr. n. št.), [[AsklepijadAsklepiad FarmakijonFarmakion|AsklepijadovAsklepiadov]] sin, je bil grški učenjak in [[matematik]]. UčiteljiNjegovi součitelji muso bili [[Diogen iz Babilona]], stoik [[Panetij StoikPanajtij]] in [[slovničar]] [[Aristarh izs Samotrake]]. Živel je v [[Aleksandrija|Aleksandriji]] vse do okoli leta 146. pr. n. št., ko je odšel, pobegnil ali bil pregnan. inZatočišče našel zatočiščeje najverjetneje našel v [[Pergamon]]u, preden se je končno naselil v [[Atene|Atenah]].
 
Najbolj je poznanznan po delu ''Kronika'' (Χρονικά), v katerem v komičnih stihih opisuje grško zgodovino od [[trojanska vojna|trojanske vojne]] do svoje dobe. Napisal je tudi knjigo ''O bogovih'' (Περὶ θεῶν), ki predstavlja zgodovino [[grška religija|grške religije]], komentar o [[Homer]]jevem "''Katalogu ladij"''.
Njegova dela so uživala velik ugled v antičnem svetu, zaradi česar so mu pripisovali tudi mnoge knjige, katerihčeprav ni bil njihov avtor. Od vseh je najbolj znana enciklopedija grške mitologije z naslovom ''BibliothecaBiblioteka'', katere anonimni avtor je znan po imenu [[Psevdo-ApolodorPsevdoapolodor]].
 
== Literarna dela ==
* ''Kronika'' (Χρονικά - ''ChronikaHronika''), grška zgodovina v verzih od padca [[Troja|Troje]] v 12. stoletju pred našim štetjem do približno 143 pred našim štetjem (kasnejepozneje je bila podaljšana do 109 pr. n. št.), inje bila napisana na podlagi prejšnjih del [[Eratosten]]a iz CireneKirene. Njeni datumi so računani referencamipo dosklicevanju na [[arhont]]ae iz Aten. Ker je bila večina arhontov imenovana za eno leto, so znanstveniki lahko določili leta, na katerkatera se je Apolodor skliceval. Pesem je napisana v komičnih trimetrih in je bila namenjena kralju Pergamona, [[Atal ii. Filadelf|Atalu II. Filadelfu]] iz 2. stoletja pred našim štetjem.
* ''O bogovih'' (Περὶ θεῶν - ''Peri theōn''), je podroben opis zgodovine grške religije, na katero so se močno opirali kasnejšipoznejši pisci, kot je [[Filodem]].
* Dvanajst knjigeknjig esejev o Homerjevem ''Katalogu ladij'' (Περὶ τοῦ νεῶν καταλόγου), prav tako temelji na dognanjih [[Eratosten]]ua iz Kirene in [[Demetrij Skeptik|DemetrijuDemetrija SkeptikuSkeptika]], ki sta se ukvarjala zs homersko geografijo in s tem, kako se je ta spremenila v stoletjih. [[Strabon]] se je močno oprl na knjigeto v 8. do 10. knjigi v svoji ''GeografikiGeografiji''.
* Druga možna dela vključujejo zgodnjo etimologijo (Ἐτυμολογίαι) (morda prejzgodnejšo kot napri aleksandrijskialeksandrijskem pisateljipisatelju) in analize pesnikov [[EpiharmEpiharmos]]a izs [[Kos (otok) |Kos]]a (Περὶ Ἐπιχάρμου) in [[Sofron]]a. (Περὶ Σώφρονος)
* Apolodor je napisal številne druge kritične in slovnične zapise, ki niso ohranjeni.
* Njegov sloves učenjaka je imel za posledico številneštevilna imitacijeposnemanja, ponaredke in napačno pripisovanje. Enciklopedija grške mitologije, imenovana ''Biblioteka'' ali knjižnica, je bila tradicionalno pripisana njemu, vendar toverjetno ne more biti njegovoni; navaja namreč avtorje, ki so pisali stoletja kasnejepozneje. Namesto tega se avtor ''Biblioteke'' zdaj imenuje psevdo-ApolodorPsevdoapolodor.
 
== ReferenceSklici ==
*Hornblower, Simon (1996). "Apollodorus (6) of Athens". The Oxford Classical Dictionary. Oxford: Oxford University Press. pp. 124.
*Smith, W. (1861). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. 1, p. 234. London: Walton & Maberly. pp. 1093. http://books.google.com/books?id=YycBAAAAQAAJ&pg=PA234&dq=Panaetius+Apollodorus&as_brr=1#PPR3,M1.