Muse: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 4.131 zlogov ,  pred 5 leti
Turneja se je začela z tremi razprodanimi koncerti v Mehiki, v mestu Ciudad de Mexico, po nekajtedenski pavzi pa so jo nadaljevali v ZDA in Kanadi od decembra do vključno 2. februarja 2016. Turneja se z štirimi razprodanimi koncerti v Parizu nadaljuje 26. februarja 2016, potekala pa bo po Evropi.
 
== Diskografija. ==
 
Studijski albumi:
Muse so posneli sedem studijskih [[glasbeni album|albumov]]:
* ''Showbiz'' (1999)
* ''Origin of Symmetry'' (2001)
* ''H.A.A.R.P.'' (2008)
* ''Live at Rome Olympic Stadium'' (2013)
 
== Glasbeni slog ==
Muse v njihov značilen in edinstven zvok mešajo glasbene sloge in elemente razlićnih glasbenih žanrov kot so elektronika, klasična glasba, hard rock, progresiven rock in metal ter mnogi drugi. Njihov stil nekateri uvrščajo tudi v space rock. Allmusic je njihov glasbeni slog opisal kot fuzijo progresivnega rocka, glama in ekspreimentiranja po slogu skupine Radiohead. Howard je rekel da veliko skupin že meša različne glasbene sloge in meni da je mešanje in diverziteta glasbenih slogov postala že mainstream zadeva.
 
=== Stilistične spremembe ===
Na prvem albumu ''Showbiz'' (1999) so Muse bili po besedah Howarda osredotočeni na indie rock, ljudje pa so jih primerjali z skupinami kot so Radiohead. Na drugem albumu, ''Origin of Symmetry'' (2001), ki je nastajal na njihovi turneji z ''Foo Fighters'' in ''Red Hot Chilli Peppers'' leta 2000 so zato hoteli spremeniti, razširiti in izboljšati njihov slog v nekaj bolj edinstvenega, nekaj bolj progresivnega in agresivnega. Wolstenholme je leta 2000 v intervjuju dejal da ne vidi razlike med lažjim in težjim materijalom saj bi težji materijal lahko bil še težji in agresivnejši, in tudi to je bil njihov namen. Tretji album, ''Absolution'' (2003) je nadaljeval v slogu drugega albuma, vendar se na tem albumu pojavlja nekaj še težjih pesmi kot na prejšnjem, eksperimentirali pa so tudi z elektronsko glasbo in orkestralno glasbo z vplivei skupine ''Queen'', pa tudi z različnimi drugimi glasbenimi stili. Na četrtem albumu, ''Black Holes and Revalations'' (2006) so veliko bolj osredotočeni na glasbo v stilu space rocka, pojavlja se veliko elektronskih elementov, kljub temu pa še ohranja trdoto z elementi kitare, basa in bobnov. Vplive za album so črpali od skupin kot so ''Depeche Mode'', pa tudi težjih noise rock skupin kot so ''Lighting Bolt.'' Prav tako je možno zaznati vplive tradicionalnih skladb bližnjega vzhoda in Azije. Kitarist skupine Queen, Brian May, je skupino pohvalil kot izredne glasbenike ki pustijo da se pokaže njihova norost pri nastajanju glasbe. Na petem albumu, ''The Resistance'' (2009) so Muse v elektronske elemente začeli še bolj vključevati orkestralno glasbo, čeprav se na albumu pojavi glasba z kitarami, basom in bobnih se veliko glasbe giblje okoli orkestralne in elektronske glasbe. Na albumu je najbolj čutiti vpliv skupine ''Queen'' in raznih skladateljev klasične glasbe''.''
 
Šesti album, ''The 2nd Law'' (2012) je verjetno najbolj eksperimentalen album skupine, na njem se nahajajo elementi funka, dubstep glasbe, elektronske glasbe, filmske glasbe, orkestralne rock glasbe in tudi metal ter flamenko glasbe. Na glasbo iz The 2nd Law so najbolj vplivali izvajalci Queen in Led Zeppelin (na pesmih ''Supremacy'' in ''Survival''), Depeche Mode (''Madness''), Skrillex in Nero (''The 2nd Law: Unsustainable'' in ''Follow Me''), Michael Jackson in Stevie Wonder (''Panic Station'') pa tudi skladatelj filmske glasbe ''Hans Zimmer'' (The 2nd Law: Isolated System), ki je Bellamyja tudi povabil v njegov studio. Album vsebuje tudi dve pesmi ki ju je napisal in odpel basist Wolstenholme, Save Me in Liquid State, na katere je po njegovih besedah najbolj vplivala skupina Beach Boys, predvsem na pesem ''Save Me'', čutiti pa se da tudi vpliv skupine Queens of the Stone Age na pesmi ''Liquid State''.
 
Na sedmem albumu, ''Drones'' (2015) so se Muse želeli vrniti nazaj na prvoten način komponiranja in pisanja pesmi, kot trio, saj so po njihovih besedah, predvsem pri pisanju zadnjih dveh albumov, največ časa preživeli v kontrolni sobi za sintisajzerji in niso posvetili dovolj časa "jammanju", kot so to storili za album Drones, ki so ga napisali kot trio, z pomočjo "jama", v kleti pri Bellamyju doma. Na albumu se da čutiti vplive skupin kot so Rage Against the Machine (''Reapers''), The Doors (''Psycho''), Pink Floyd (''Aftermath, The Globalist'') in Queen (''Defector''), album pa vsebuje tudi elemente iz starejših albumov. Na albumu se pojavi tudi "riff" ki so ga Muse igrali kot outro na raznih nastopih že od leta 1999, nikoli pa ga niso uporabili v pesmi do sedaj, ko se pojavi na pesmi ''Psycho.''
 
== Zunanje povezave ==
152

urejanj

Navigacijski meni