Yelü Chucai: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 6 zlogov ,  pred 6 leti
m
pp, normativna kontrola, + zbirka
(+infopolje Oseba)
m (pp, normativna kontrola, + zbirka)
{{slog}}
 
{{Infopolje Oseba|image=耶律楚材.JPG|caption=Yelü Chucai}}
'''Yelü Chucai''' ali '''Yeh-Lu Ch'u-Ts'ai''' ([[kitajščina|kitajsko]]: 耶律楚材; [[pinjin]]: Yélǜ Chǔcái, [[mongolščina|mongolsko]]: Urtu Sakal, 吾图撒合里, »Dolgobradec«), * [[1189]], † [[1243]] je bil kitanski državnik iz dinastije Liao, ki je kasneje postal svetovalec mongolskih vladarjev [[Džingiskan]]a in njegovega sina [[Ögedej]]a. Bil je prvi, ki je Džingiskanu predlgal politiko do osvojenih držav, v severni Kitajski pa je med Džingiskanovim in Ögedejevim vladanjem izvedel mnogo administrativnih reform.
 
== Življenjepis ==
Yelü Chucajev oče Yelu Lu je bil uslužbenec džurčenske [[Zgodovina Kitajske|dinastije Jin]], ki je leta [[1125]] porazila [[Zgodovina Kitajske|dinastijo Liao]].
 
Pvi vpadi Mongolov na ozemlje dinastije Jin so se začeli leta [[1205]]. Leta [[1211]] je državo napadlo okrog 50.000 mongolskih konjenikov, katerim so se pridružili kitanski in džurčenski uporniki. Jinska vojska je štela okrog 500.000 vojakov in 150.000 konjenikov, vendar se je umaknila in Mongolom prepustila zahodno prestolnico Datong. Naslednje leto so Mongoli oplenili vzhodno prestolnico, leta [[1213]] pa še glavno prestolnico Zhongdu. Cesar Xuānzōng (宣宗) je leta [[1214]] podpisal ponižujočo mirovno pogodbo, vendar je prestolnico lahko obdržal.
 
Yelü Chucai je začel svoje službovanje pri Džingiskanu leta [[1218]], ko je bil star 28 let.
 
Džingiskan in Yelü Chucaj sta se prvič srečala v pustinji Sari, zahodno od [[Kerulen]]a. [[Tajna zgodovina Mongolov]] pravi, da ga je Džingiskan nagovoril z besedami: »Dinastiji Liao in Jin sta bili več generacij sovražnici in zdaj sem se (Jinom) maščeval zate.« Yelü Chucaj mu je na to odgovoril: »Moj oče in stari oče sta spoštljivo služila Jinom. Kako naj bom zdaj jaz kot podložnik in sin tako hinavski, da imam svojega vladarja in očeta za sovražnika?« Njegov odkrit odgovor in njegov izgled, bil je okrog dva metra visok mož s košato brado in
* [[Tajna zgodovina Mongolov]]
 
== Zunanje povezave ==
[[Kategorija:Rojeni leta 1189]]
{{kategorija v Zbirki|Yelü Chucai}}
[[Kategorija:Umrli leta 1243]]
 
{{normativna kontrola}}
{{DEFAULTSORT:Chucai, Yelü}}
[[Kategorija:Zgodovina Mongolije]]
[[Kategorija:Zgodovina Kitajske]]
59.937

urejanj

Navigacijski meni