Paskal (programski jezik): razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
m/dp/slog
m (m/dp/slog)
{{drugipomeni2|pascal}}
 
'''Prográmski jêzik paskal''' [paskál] je eden od mejnikov pri [[programski jezik|programskih jezikih]], s katerim so generacije študentov brusile svoje znanje [[računalniško programiranje|programiranja]], v uporabi je ponekod še danes. V packalupaskalu sta napisana [[TeX]] in večji del izvirnega [[Apple Macintosh|Macintoshovega]] [[operacijski sistem|operacijskega sistema]].
 
Švicarski računalnikar [[Niklaus Wirth]] je razvil paskal leta [[1970 v znanosti|1970]], najprej kot domnevni [[Jezik (sredstvo sporazumevanja)|jezik]] za pisanje [[strukturirano programiranje|strukturiranih]] [[program]]ov.
end.
</source>
Programi se začnejo s ključno besedo <tt>program</tt>, sledi blok programske kode med ključnima besedama <tt>begin</tt> / <tt>end</tt>. Velikost črk v pascalupaskalu ni pomembna, tako so <tt>obsegkroga, Obsegkroga in ObsegKroga<tt> iste spremenljivke. [[Podpičje]] <tt>;</tt> ločuje stavke, [[pika]] <tt>.</tt> pa končuje program ali enote.
 
V izvirni obliki je pascalpaskal [[proceduralni jezik]] z značilnimi ukazi <tt>if</tt>, <tt>while</tt>, <tt>for</tt> in podobno. Skupaj z drugimi jeziki je uvedel naštevne tipe, množice, zapise z različicami in stavek <tt>case</tt>.
 
== Osnovne značilnosti jezika ==
=== PascalPaskal in C ===
 
PascalPaskal so razvili približno istočasno kot [[programski jezik C]], med njima je kar nekaj podobnosti. Ena izmed razlik, ki je med pristaši obeh jezikov razvnemala svete vojne o prednosti enega ali drugega jezika, je paskalov znak za [[prireditveni stavek]] <tt>:=</tt>, C uporablja samo <tt>=</tt>; po drugi strani pa je enačaj <tt>=</tt> v paskalu uporabljen za preverjanje [[enakost]]i, v C-ju pa je to <tt>==</tt>. Tvorci C-ja to utemeljujejo s tem, da je prirejanj v programih veliko več kot preverjanj enakosti in naj bi bil znak za prirejanje tudi krajši. Privrženci paskala pa se branijo s tem, da slučajna nepravilna raba prirejanja lahko naredi več škode kot preverjanje enakosti, kar je tudi res, ker se v C-ju brez problema vrine prirejanje v stavek <tt>if</tt>.
 
Ta razprava odslikuje razlike v filozofiji pri tvorbi obeh jezikov. Paskal so naredili delno tudi kot [[pouk|poučevalski]] jezik. Konstruktom, ki so vodili do napak, so se skrbno izognili. Poleg tega so vložili veliko truda v skladnjo, da bi bila enostavna za razumevanje. Tvorci C-ja pa so se bolj posvetili zgoščenosti.

Navigacijski meni