Volk: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 36 zlogov ,  pred 5 leti
m
rektgr AWB
m (rektgr AWB)
| range_map_width = 250px
}}
'''Vólk''', tudi '''sivi volk''' ali '''navadni volk''' ([[Znanstvena klasifikacija živih bitij|znanstveno ime]] '''''Canis lupus'''''), je največji predstavnik [[družina (biologija)|družine]] [[psi|psov]], razširjen po divjinah [[Evropa|Evrope]], [[Azija|Azije]] in [[Severna Amerika|Severne Amerike]]. Zaradi [[lov]]a je marsikje že izginil. Združuje se v [[krdelo|krdela]] in zaradi skupinskega lova se loteva tudi večjih [[žival]]i.
 
== Opis ==
Zrase do 140 [[cm]]. Telo volka je prekrito z gosto zimsko dlako, ki ga varuje pred podhladitvijo. Volk ima dolge noge in velike šape s krempljastimi prsti. Samica volka povrže od 4 do 7 mladičev, ki ne vidijo, vendar imajo v čeljustih že male ostre [[zob]]ke. Ko mladiči odrastejo, tudi sami začnejo sodelovati pri lovu.
 
Njegov gobec je koničast, oči poševne, uhlje pa ima razmeroma velike in pokončne. Vrat in prsni koš ima zelo močan. Rep je krajši od polovice trupa z glavo, nosi pa ga povešenega. Kožuh je rumeno rjav s sivim nadihom. V zimski dlaki so sivi toni bolj izraženi. Za razliko od psa ima na podlakti 10  cm dolgo in 2  cm široko črno progo.Odrasel volk ima 42 zob.
 
== Prehranjevanje ==
Pri iskanju hrane lahko naenkrat prepotujejo 40-70 40–70 km. Poznani so tudi primeri, ko so krdela prepotovala tudi 160  km. V Sloveniji pleni v glavnem jelenjad in srnjad, hrani pa se tudi z mrhovino in priložnostno napada vse vrste domačih živali (pse, konje, govedo, drobnico). Naenkrat lahko zaužije celo do 10  kg hrane, po drugi strani pa lahko dolgo zdrži brez nje. Pri večjem plenu volkovi najraje pojedo drobovje in vsebino želodca.
 
== Razmnoževanje ==
 
== Življenjski prostor ==
V Evropi volkovi živijo predvsem na gozdnatem območju, sicer pa lahko preživijo tudi v arktični tundri, v močvirjih, stepi in polpuščavi. V Sloveniji so najpogostejši v gozdovih bukve in jelke, ki poraščajo obsežna gorska območja dinarskega krasa. Trop zaseda od 100 do 1000 &nbsp;km<sup>2</sup> veliko območje, kar je 25km25&nbsp;km<sup>2</sup> na enega volka v tropu. Območja tropov se ne prekrivajo.
 
== Način življenja ==
[[Kategorija:V Sloveniji zavarovane vrste]]
[[Kategorija:Taksoni, opisani leta 1758]]
[[Kategorija:FavnaZveri Azije]]
[[Kategorija:FavnaZveri Evrope]]
[[Kategorija:FavnaZveri Severne Amerike]]
[[Kategorija:FavnaZveri Slovenije]]

Navigacijski meni