Mjanmar: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjeni 3 zlogi ,  pred 5 leti
m
 
[[Teravadski budizem]] se je počasi začel širiti po vaseh, čeprav so tantrične, mahajanske, brahmanske in animistične prakse ostale močno zakoreninjene. Vladarji Pagana in bogataši so zgradili več kot 10.000 budističnih templjev samo v osrednjem Paganu. Ponavljajoče mongolske invazije (1277-1301) so zrušile štiri stoletja staro kraljestvo leta 1287.
[[File:MysticalMraukU.jpg|thumb|Templji pri Mrauk Uju.]]
 
Po koncu Paganskega kraljestva sta sledila upad in 250 let politične razdrobljenosti, ki je trajala tudi v 16. stoletju. Priseljenci Šani, ki so prispeli z vdori Mongolov, so kot Burmanci štiri stoletja prej ostali v ozadju. Več konkurenčnih šanskih državic je obvladovalo celotni severozahod do vzhodnega loka okrog doline [[Iravadi]]. Za dolino je bilo preveč spopadov med majhnimi državami do poznega 14. stoletja, ko sta se pojavili dve močni sili, kraljestvo Ava in kraljestvo Hanthavadi. Na zahodu je bil politično razdrobljen Arakan pod konkurenčnimi vplivi svojih močnejših sosedov, dokler prvič leta 1437 Kraljevina Mrauk U ni poenotila arakanske obale.
Kot Pagansko kraljestvo so bile države Ava, Hanthavadi in Šan večnarodne. Kljub vojnam se je kulturno usklajevanje nadaljevalo. To obdobje velja za zlato dobo burmanske kulture. Burmanska literatura je "zrasla v bolj samozavestno, priljubljeno in slogovno raznoliko", pojavila se je druga generacija burmanskega prava, pa tudi zgodnje panburmanske kronike. Hanthavadski vladarji so predstavili verske reforme, ki so se nato razširile v druge dele države. V tem obdobju so bili zgrajeni čudoviti templji Mrauk U.
 
[[File:Map of Taungoo Empire (1580).png|thumb|Imperij Bajinaung leta 1580.]]
Politična združitev se je vrnila v sredini 16. stoletja zaradi prizadevanj dinastije Toungu (Taungu), nekdanje vazalne države Ava. Toungujev mlad, ambiciozen kralj Tabinshvehti je premagal močnejše Hanthavadije leta 1541. Njegov naslednik Bajinaung je šel osvojit ogromno območje celinske jugovzhodne Azije, vključno z državami Šan, Lan Na, Manipur, kitajski Šan, Siam, Lan Čang in južni Arakan. Vendar pa je največji imperij v zgodovini jugovzhodne Azije razpadel kmalu po Bajinaungovi smrti leta 1581, popolnoma propadel pa 1599. Siam je zasedel Tenaserim, Lan Na in portugalski plačanci so ustanovili portugalsko posest Siriam (danes Thanljin).
 
Dinastija se je reorganizirala in premagala Portugalce leta 1613 in Siam leta 1614. Obnovljeno je bilo manjše, obvladljivejše kraljestvo, ki je zajemalo Spodnjo in Zgornjo Burmo, državo Šan, Lan Na in zgornji Tenaserim. Obnovljeni kralji dinastije Toungu so ustvarili pravni in politični okvir, katerega osnovne lastnosti so se nadaljevale do 19. stoletja. Krona se v celoti nadomesti z dednimi poglavarji, pooblaščenimi guvernerji (upravniki) v celotni dolini Iravadija in močno se zmanjšajo dedne pravice poglavarjev Šan. Njegova trgovina in posvetne upravne reforme so zgradile uspešno gospodarstvo za več kot 80 let. Od leta 1720 dalje se je kraljestvo spopadalo s ponavljajočimi napadi Manipurijev v Zgornji Burmi in tečnimi upori v Lan Naju. Leta 1740 je bilo v Spodnji Burmi ustanovljeno obnovljeno kraljestvo Hanthavadi.
 
[[File:Shwedagon pagoda.jpg|thumb|Britanska litografija pagode Švegadon, ki kaže britansko zasedbo med prvo anglo-burmansko vojno, 1825.]]
Po padcu kraljestva Ava je uporna skupina Alaungpaja iz dinastije Konbaung premagala obnovljeni Hanthavadi in leta 1759 so združili vso Burmo (in Manipur), izrinili Francoze in Britance, ki so ponudili roko Hanthavadiju. Leta 1770 so dediči Alaungpaje obvladali velik del Laosa (1765), premagali Siam (1767) in porazili štiri invazije iz Kitajske (1765-1769).
 

Navigacijski meni