Ted Bundy: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 569 zlogov ,  pred 5 leti
m
vir, np
m (vir, np)
Ted Bundy je bil poslan na električni stol v zapor Raiford na Floridi 24. januarja 1989. Pisateljica Ann Rule je napisala biografijo Ted Bundy in ga opisala kot sadističnega sociopata, ki je zadovosljstvo lahko doživel le ob bolečini sočloveka in občutku popoldne kontrole nad njim. Bundy je sam sebe opisal kot najbolj hladnokrvnega ˝prasca˝, ki ga je svet kadarkoli videl. Odvetnica Ted-a Bundy-ija Polly Nelson ga je opisala kot golo definicijo brezsrčnega zla.
 
==Modus operandi in profil žrtev==
MODUS OPERANDI IN PROFIL ŽRTEV
 
Ted Bundy je bil organiziran in preračunljiv [[kriminalec]], ki je pri svojem delu uporabljal obširno znanje metodologijo državnih služb za pregon kriminalitete. Zaradi svojega specialnega znanja se je leta in leta uspešno izogibal [[identifikacija|identifikaciji]] in prijetju. Njegova prizorišča zločina so bila razkropljena skozi veliko geografsko območje. Preden so organi za pregon spoznali, da je storilec [[Umor|umorov]] eden, je Bundy zagrešil že 20 umorov. Za svoje metode napada je izbral [[pretep|pretepanje]] in [[davljenje]] [[žrtev]], dve dokaj tihi tehniki, ki se jo lahko doseže z gospodinjskim orodjem. Bundy se je striktno izogibal [[Strelno orožje|strelnemu orožju]], povzročanju [[Hrup|hrupa]] in ostalim prijemom, ki so puščali kakršnekoli dokaze. Bil je zelo moder in v zelo kratkem času je pregledal okolico in našel varne točke, kjer se je lahko skril in tam mučil žrtve. Prav tako je bil zelo spreten pri zakrivanju [[materialni dokaz|materialnih dokazov]]. Na nobenem kraju dejanja niso našli njegovih [[Prstni odtis|prstnih odtisov]] ali katerih drugih sledi. Pri svoji obrambi je poudaril dejstvo pomankanja materialnih dokazov za obsodbo. Zagovarjal se je kot nedolžen skozi celoten proces sojenja.
 
==Žrtve==
ŽRTVE
Ted Bundy je priznal 30 [[Umor|umorov]], čeprav bo najverjetneje resnično število žrtev ostalo za zmeraj neznano. Različni uredniki špekulirajo, da je Bundy umoril okoli 100 [[Ženska|žensk]], nekateri med njimi omenjajo tudi večje številke<ref>Douglas, CR (May 23, 2012). Ted Bundy's lawyer: Bundy killed more than 100 women -- and a man. [http://articles.orlandosentinel.com/2012-05-23/news/kcpq-bundys-lawyer-he-killed-over-100-women--and-a-man-20120523_1_ted-bundy-serial-killers-murder Orlando ''Sentinel'' archive]. Retrieved 2013-11-11.</ref>. Bundy je občasno z različnimi špekulacijami podpihoval dejstva okoli številke svojih žrtev. Ko so agentje FBI-ja prišli do končnega števila 36 žrtev, se je Ted odzval z izjavo:˝Dodajte še eno številko in imeli boste prav.˝ Leta pozneje se je Bundy zaupal odvetnici odvetnici Polly Nelson, da je točna številka njegovih žrtev 35. Kljub temu je Robert Keppel opisal dejstvo z besedami:˝Jaz in Ted oba veva, da je številka mnogo večja kot 35.˝ Keppel je menil, da se Bundy sploh ne zaveda koliko žrtev je dejansko umoril. Na predvečer svoje usmrtitve je Ted Bundy naredil pregled svojih žrtev z Bill-om Haigmaier-jem po državah:
- * 11 umorov v [[Washington, D.C.|Washingtonu]] (vključujoče Parks, ugrabitve v Oregonu in umoru v Washingtonu), 3 od žrtev so neidentificirane,
- * 8 umorov v [[Utah|Utahu]] (3 žrtve neidentificirane),
- * 3 umori v [[Kolorado|Koloradu]],
* 3 umori na [[Florida|Floridi]],
- * 2 umora v [[Oregon|Oregonu]] (oba neidentificirana),
- * 2 umora v [[Idaho|Idahu]] ( eden neidentificiran),
- * 1 umor v [[Kalifornija|Kaliforniji]] (eden neidentificiran).
 
==Viri==
Ted Bundy je priznal 30 umorov, čeprav bo najverjetneje resnično število žrtev ostalo za zmeraj neznano. Različni uredniki špekulirajo, da je Bundy umoril okoli 100 žensk, nekateri med njimi omenjajo tudi večje številke. Bundy je občasno z različnimi špekulacijami podpihoval dejstva okoli številke svojih žrtev. Ko so agentje FBI-ja prišli do končnega števila 36 žrtev, se je Ted odzval z izjavo:˝Dodajte še eno številko in imeli boste prav.˝ Leta pozneje se je Bundy zaupal odvetnici odvetnici Polly Nelson, da je točna številka njegovih žrtev 35. Kljub temu je Robert Keppel opisal dejstvo z besedami:˝Jaz in Ted oba veva, da je številka mnogo večja kot 35.˝ Keppel je menil, da se Bundy sploh ne zaveda koliko žrtev je dejansko umoril. Na predvečer svoje usmrtitve je Ted Bundy naredil pregled svojih žrtev z Bill-om Haigmaier-jem po državah:
{{Opombe}}
- 11 umorov v Washingtonu (vključujoče Parks, ugrabitve v Oregonu in umoru v Washingtonu), 3 od žrtev so neidentificirane,
- 8 umorov v Utahu (3 žrtve neidentificirane),
- 3 umori v Koloradu,
- 3 umori na floridi,
- 2 umora v Oregonu (oba neidentificirana),
- 2 umora v Idahu ( eden neidentificiran),
- 1 umor v Kaliforniji (eden neidentificiran).
 
== Zunanje povezave ==
2.572

urejanj

Navigacijski meni