Predloga:X5: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
prevajanja celotnega besedila iz angleške wikipedie, urejanje, slovnica
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:


CHRIS KYLE
'''CHRIS KYLE'''


'''Christopher Scott (Chris) Kyle''' je bil pripadnik ameriške vojne mornarice SEAL in je veljal za enega največjih smrtonosnih ostrostrelcev ameriške vojaške zgodovine. Služil je v Iraški vojni. Prejel je številna priznanja in nagrade za heroja ter predanosti v boju, med drugimi tudi 1 srebrno in 5 bronastih zvezd.
'''Christopher Scott (Chris) Kyle''' je bil pripadnik ameriške vojne mornarice SEAL in je veljal za enega največjih smrtonosnih ostrostrelcev ameriške vojaške zgodovine. Služil je v Iraški vojni. Prejel je številna priznanja in nagrade za heroja ter predanosti v boju, med drugimi tudi 1 srebrno in 5 bronastih zvezd.

Redakcija: 11:53, 11. julij 2015

CHRIS KYLE

Christopher Scott (Chris) Kyle je bil pripadnik ameriške vojne mornarice SEAL in je veljal za enega največjih smrtonosnih ostrostrelcev ameriške vojaške zgodovine. Služil je v Iraški vojni. Prejel je številna priznanja in nagrade za heroja ter predanosti v boju, med drugimi tudi 1 srebrno in 5 bronastih zvezd. Chris Kyle je bil častno odpuščen iz ameriške mornarice leta 2009. Leta 2012 je objavil avtobiografsko uspešnico American Sniper (Ameriški ostrostrelec). Kasneje, leta 2014, so po avtobiografiji posneli tudi istoimenski film, režiran s strani Clint Eastwooda.

Zgodnje življenje

Chris Kyle se je rodil 8. aprila 1974 v Odessi (Texas) in je bil prvorojenec Deby Lynn in Wayne Kenneth Kyle. Pri osmih letih mu je oče kupil prvo puško 30-06 Springfied in kasneje tudi šibrovko za lovljenje fazanov, prepelic in divjadi. Kyle je obiskoval srednjo šolo v Midlothain, v Texsasu. Po končani srednji šoli si je kruh služil kot profesionalni rodeo jezdec, vendar se je njegova kariera hitro končala, zaradi številnih poškodb roke.

Vojaška kariera

Po končani karieri kot rodeo jezdec, se je Kyle odločil pridružiti ameriški mornarici z posebnim zanimanjem za posebne operacije. Ameriška vojna mornarica ga je prepričala, da se pridruži SEALS-u. Leta 1999 je Kyle opravil 24-tedenskem urjenje Basic Underwater Demolition Seal (BUDS). Po opravljanjem urjenju se je pridružil posebni enoti vojne mornarice, kjer mu je bila dodeljena vloga ostrostrelca. Kot odličen ostrostrelec je služil številnim vojnam v Iraku, kjer so ga uporniki poimenovali Ramdijev hudič (Shaitan Al-Ramdi). Med marinci pa je bil Kyle oklican za Legendo, katera naloga je bila varovati marince. V času služenja vojni mornarici, je bil Kyle ustreljen dvakrat in preživel kar 6 eksplozij improviziranih eksplozivnih naprav.

Orožje

V času treniranja je uporabljal 4 različne puške, zato da je lahko primerjal katera je najbolj primerna za dano situacijo. Uporabljal je sledeče: • Pol avtomatska 7.62 NATO Mk 11 ostrostrelska puška • 5. 56 NATO Mk 12 specialna ostrostrelska puška • 300 Winchester Magnum M24 ostrostrelska puška • 50 M109 (nikoli uporabljena v Iraku)

Konec vojaške kariere

Chris Kyle je ameriško mornarico zapustil leta 2009. V Texsau si je ustvaril družino z ženo Tayo in dvema otrokoma. Leta 2012 napiše avtobiografsko uspešnico z naslovom American Sniper, v kateri opisuje svoje izkušnje v Iraški vojni. Sodeloval je z FITCO, neprofitno organizacijo, ki nudi domačo fitnes opremo, individualne programe, osebne treninge in pogovore veteranom, ki trpijo zaradi nezmožnosti ali za post travmatskim stresom.

Smrt in zapuščina

2. Februarja 2013 je Eddie Ray Routh, 25 let star veteran vojaške mornarice, ki je trpel za shizofrenijo, ustrelil Chris-a Kyle in Chad Littlefield v Rough Creek Lodge Resort (Texas). Chris je bil ustreljen z 45 kalibersko pištolo, medtem ko Littlefield z 9mm SIG ročnim strelnim orožjem. Kyle je bil pokopan 12. februarja 2012 v Austinu na Texasaškem pokopališču. Spoštovanje mu je izkazalo na tisoče ljudi. 24. Februarja je bil Routh spoznan za krivega dveh umorov. Kipar Greg Marra je njemu v čast in njegovi ženi postavil spominski kip. Poleg avtobiografske uspešnice je bil leta 2014 posnet film American Sniper, režiran s strani Clint Eastwooda v čast najboljšemu ostrostrelcu, v katerem ga je zaigral Bradley Cooper, ki je bil nominiran v petih kategorijah za oskarja. Greg Abbott, guverner Texasa, je 2. februarja 2015 v njegovo čast razglasil ta dan za Chris Kyle Day (Chris-ov Kyle dan).

Reference

Chris Kyle; wikipedia