Pojdi na vsebino

Katapult za letala: Razlika med redakcijama

odstranjenih 12 zlogov ,  pred 7 leti
m
pp
m (np, slog)
m (pp)
V prihodnost se bo uporabljal električni katapult, t.i. EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System), ki uporablja linearni električni motor. EMALS je v primerjavi s parnimi katapulti precej lažji, potrebuje manj prostora, manj vzdrževanja, je zanesljivejši, potrebuje manj časa in porabi manj energije. Je tudi bolj prijazen do letal, pospešuje bolj linearno in ne v sunkih. Dovede približno 30 MJ več energije od parnega. Lahko lansira 45 tonsko letalo do 240 km/h. Je tudi bolj prilagodljiv in lahko lansira več vrst letal, tudi manjših. Pospeševalna steza je dolga 91 metrov.
 
V nekaterih primerih, če je mogoče, se letalonosilka usmeri proti vetru in razvije največjo hitrost, tako da imajo letala čim boljše pogoje za lansiranje in pristajanje. Katapulte uporabljajo ameriške superletalonosilke in franoska [[Letalonosilka Charles de Gaulle|Charles de Gaulle]]. Druge manjše letalonosilke uporabljajo uporabljajo letala [[Harrier Jump Jet|harrier]], ki so prirejena za kratke vzlete. Nekatere letalonosilke imajo t. i. skakalnico (Ski Jump), npr. ruski Su-33 ([[Su-27]]K) vzleta brez katapulta (sicer pri manjši vzletni teži) z ruskih letalonosilk.
 
{| align="center" border="2" cellpadding="6" cellspacing="0" style="margin: 1em 1em 1em 0; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;"