Društvo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Cabana (pogovor | prispevki)
→‎Opombe in sklici: dodana kategorija
m pnp
Vrstica 8: Vrstica 8:
V Sloveniji deluje več kot 20.000 društev. <ref>http://mrrsp.gov.si/rdruobjave/dr/index.faces MNZ, iskalnik društev</ref> Več kot 1500 je gasilskih.
V Sloveniji deluje več kot 20.000 društev. <ref>http://mrrsp.gov.si/rdruobjave/dr/index.faces MNZ, iskalnik društev</ref> Več kot 1500 je gasilskih.


V slovenskem pravu je društvo [[prostovoljno]], [[samostojno]], [[nepridobitno]] združenje [[fizična oseba|fizičnih]] ali [[pravna oseba|pravnih oseb]], ki se združujejo zaradi skupno določenih [[interes]]ov, opredeljenih v [[temeljni akt|temeljnem aktu]] in v skladu z [[zakon]]om, namen ustanovitve in delovanja društva pa ni pridobivanje dobička.
V slovenskem pravu je društvo [[Prostovoljstvo|prostovoljno]], [[Avtonomija|samostojno]], nepridobitno združenje [[fizična oseba|fizičnih]] ali [[pravna oseba|pravnih oseb]], ki se združujejo zaradi skupno določenih [[interes]]ov, opredeljenih v [[temeljni akt|temeljnem aktu]] in v skladu z [[zakon]]om, namen ustanovitve in delovanja društva pa ni pridobivanje dobička.


Društva se lahko povezujejo v zvezo društev.
Društva se lahko povezujejo v zvezo društev.

Redakcija: 10:15, 14. junij 2015

Društvo je neprofitna in nevladna organizacija civilne družbe.

Društva so najbolj demokratična oblika civilnodružbenega združevanja ljudi z ozirom na njihov osebni interes in željo po udejstvovanju v družbenem življenju. Pravica do združevanja je tudi ena od človekovih pravic.

Po dejavnosti ločimo različne vrste društev, npr.: okoljevarstvena, gasilska, geografska, glasbena, humanitarna, izumiteljska, kmetijska, kulturna, ljubiteljska, medicinska, mladinska, modelarska, obrtniška, pevska, planinska, popotniška, stanovska, športna, študentska, taborniška, turistična, univerzitetna, znanstvena, idr.

Društva v Sloveniji

V Sloveniji deluje več kot 20.000 društev. [1] Več kot 1500 je gasilskih.

V slovenskem pravu je društvo prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih ali pravnih oseb, ki se združujejo zaradi skupno določenih interesov, opredeljenih v temeljnem aktu in v skladu z zakonom, namen ustanovitve in delovanja društva pa ni pridobivanje dobička.

Društva se lahko povezujejo v zvezo društev.

Glej tudi

Viri

Opombe in sklici