Filozofija: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 152 zlogov ,  pred 7 leti
brez povzetka urejanja
(ods. Link FA/GA)
Brez povzetka urejanja
== Filozofi in filozofija ==
[[Slika:Europa-philosophen-1-800.png|thumb|right|300px|Zahodni filozofi]]
Filozofi se ukvarjajo z različnimi temami, ki zadevajo, denimo, vprašanja o obstoju boga, kaj je resnično in kaj ni, kaj pomeni zavednost in kaj botruje ugotovitvi, če je neko dejanje pravilno ali napačno. Temeljna metoda zahodne filozofije je uporaba razglabljanja, s čimer pričnemo vrednotiti argumente, vendar je [[metodologija]] filozofije že sama po sebi predmet presoje. Kadar se filozof sprašuje o tem, kaj je svoboda, se ne sprašuje o definiciji besede, temveč si prizadeva, da bi pojem bolje dojel, razumel njegovo vlogo v mislih in življenju. Pojem svobode skuša povezati z drugimi pojmi: na primer z enakostjo. Da bi lažje razumel pojem, si postavi nova vprašanja.
 
 
Največji filozofi so šli dlje. Spraševali so se o temeljnih vidikih našega življenja in doživljanja, kaj pomeni biti. Vedeli so, da živimo v svetu, za katerega ne vemo, kako se je začel, da sta temeljni potezi [[prostor]] in [[čas]], naseljujemo pa ga najrazličnejša živa bitja, materiali ter predmeti. Spraševali so se: »Kaj je prostor in kaj je čas?«, »Je vse kar obstaja le materialni predmet? Lahko obstaja nekaj, kar ni materialni predmet?«. S takimi vprašanji si prizadevajo za temeljito razumevanje vsega, vključno s človekom. To poskušajo razumeti, ne da bi se opirali na vero ali tradicijo. Filozofski argument se opira samo nase, kar pomeni, da se lahko razvijejo nove ideje.
 
Filozofija, znanost in umetnost niso v sporu, imajo več skupnega, kot se zdi na prvi pogled. Pravzaprav se je znanost rodila iz filozofije. Vse tri raziskujejo svet, se soočajo s skrivnostjo življenja in to poskušajo razumeti bolje. Uporabljajo različne metode, zato so poti različne, vendar imajo isti cilj – raziskujejo svet in življenje.
 
==Nekateri filozofi v Sloveniji:==
* dr. Slavoj Žižek
* dr. Mladen Dolar
* dr. Bojan Žalec
* dr. Leon Žlebnik
* dr. Cene Logar
* dr. Lenart Škof
 
== Filozofske panoge ==
{{wikinavedek}}
* [[:wikisource:Wikisource:Bibliothèque philosophique|Wikivir:Filozofska knjižnica]]
 
 
{{Filozofske panoge}}

Navigacijski meni