Sorbonne: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Brez spremembe velikosti ,  pred 7 leti
m
brez povzetka urejanja
mBrez povzetka urejanja
mBrez povzetka urejanja
'''Sorbonne''' (''La Sorbonne'', [[slovenščina|slovenjeno]] Sorbona) je ime povezano z zgodovinsko univerzo v [[Pariz]]u, v [[Francija|Franciji]]. Izmed trinajstih univerzitetnih ustanov, ki se lahko štejejo kot naslednice zgodovinske pariške univerze imajo oznako Sorbonne v imenu tri: [[Univerza v Pariz]]u I: Panthéon-Sorbonne, Univerza v Parizu III: Sorbonne Nouvelle, in Univerza v Parizu IV: Paris-Sorbonne.
 
Ime izvira iz naziva šole ''Collège de Sorbonne'', ki jo je leta [[1257]] ustanovil Robert de Sorbon, in je bila ena izmed prvih pomembnih šol srednejveškesrednjeveške univerze v Parizu. Sicer so bile nekatere šole ustanovljene že v poznem [[12. stoletje|12. stoletju]]. Ime Sorbonna je v mnogih stoletjih označevalo različne šole, med drugim tudi pariško fakulteto za teologijo in celotno pariško univerzo.
 
V Sloveniji je ime šaljivo uporabljeno za [[Fakulteta za organizacijske vede v Kranju|Fakulteto za organizacijske vede v Kranju]] (v sklopu [[Univerza v Mariboru|mariborske Univerze]]), kot »Kranjska Sorbona«.
60.122

urejanj

Navigacijski meni