Lucky (pesem, Britney Spears): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Rotlink (pogovor | prispevki)
m slepa povezava
SportiBot (pogovor | prispevki)
ods. Link FA/GA
Vrstica 226: Vrstica 226:
[[Kategorija:Pesmi Britney Spears]]
[[Kategorija:Pesmi Britney Spears]]
[[Kategorija:Pesmi leta 2001]]
[[Kategorija:Pesmi leta 2001]]

{{Link GA|en}}
{{Link GA|es}}

Redakcija: 16:03, 8. marec 2015

»Lucky«
“Lucky” cover
Singel Britney Spears
z albuma Oops!... I Did It Again
B-stran »Heart«
Izdan 8. avgust 2000
Format CD, gramofonska plošča
Posnet November 1999
Žanr Dance-pop, teen pop
Dolžina 3:24
Založba Jive
Avtor Max Martin, Rami Yacoub, Alexander Kronlund
Producent Max Martin, Rami
Kronologija singlov Britney Spears
»Oops!... I Did It Again« 
(2000)
»Lucky« 
(2000)
»Stronger« 
(2000)

»Lucky« je pesem ameriške glasbenice Britney Spears. Pesem sta napisala in producirala Max Martin ter Rami, ki sta pri pisanju sodelovala še z Alexandrom Kronlundom. Singl so napisali za drugi glasbeni album Britney Spears, Oops!... I Did It Again (2000). Izšel je 8. avgusta 2000 preko založbe Jive Records kot drugi singl iz albuma. Teen pop pesem govori o slavni pop zvezdi, ki je kljub temu, da naj bi bila takšna »srečnica« in naj bi imela vse (slavo, denar, lepoto in podobno), v resnici osamljena.

Pesem »Lucky« je uživala v velikem komercialnem uspehu, saj je zasedla prvo mesto na glasbenih lestvicah v Avstriji, Evropi, Nemčiji, Švici in na Švedskem ter se uvrstil med prvih deset pesmi na lestvicah v še enajstih državah. Pričakovano je bilo, da bo pesem na ameriški lestvici zasedla prvo, vendar se je na lestvici Billboard Hot 100 uvrstila šele na triindvajseto mesto, pa tudi na lestvici Billboard Pop Songs je zasedla le deveto mesto. Pesem »Lucky« je po svetu prejela veliko različnih certifikacij, od srebrne do platninaste.

Videospot za pesem, ki ga je režiral Dave Meyers, Britney Spears prikaže kot slavno igralko imenovano Lucky, ki naj bi čutila občutke, enake tistim, opisanim v pesmi. Britney Spears je s pesmijo nastopila na dveh turnejah, vključno s turnejo Oops!... I Did It Again World Tour leta 2000, ki je imela vojaško temo, ter turnejo Dream Within a Dream Tour iz leta 2001, kjer se je Britney Spears na odru prikazala iz velikanske glasbene škatle kot balerina ter izvedla pesmi »Lucky«, »Born to Make You Happy« in »Sometimes«.

Ozadje

Pesem »Lucky« sta napisala in producirala Max Martin ter Rami, ki sta pri pisanju sodelovala še z Alexandrom Kronlundom. Britney Spears je svoje vokale za pesem posnela novembra 1999 v studiju Cheiron v Stockholmu, Švedska. Programiranje in avdio urejanje sta opravila Max Martin in Rami. Kitaro je zaigral Esbjörn Öhrwall, spremljevalne vokale pa so zapeli Britney Spears, Max Martin in Nana Hedin.[1] Pesem »Lucky« je izšla 8. avgusta 2000 preko založbe Jive Records kot drugi singl iz albuma Oops!... I Did It Again (2000).[2] Britney Spears je posnela tudi pesem »Heart«, ki je izšla kot B-stran singla. Pesem sta napisala Eugene Wilde in George Teren, producirala pa sta jo Steve Lunt ter Larry Campbell.[1]

Sestava

Pesem »Lucky« je teen pop in dance-pop pesem, ki traja tri minute in štiriindvajset sekund.[3] Pesem je napisana v D-duru, glas Britney Spears pa se v njej razteza čez eno oktavo, od A3 do E5.[4] Pesem ima podobno ozadje, kot debitantski singl Britney Spears, »...Baby One More Time« (1999) ter singlu »Sometimes« (1999).[2][5] Na začetku pesmi Britney Spears reče: »To je zgodba o dekletu z imenom Lucky,« nato pa prične peti o pop zvezdnici, ki se, kljub temu, da naj bi imela vse, počuti osamljeno.[2][5] Glasbeni kritiki so opazili, da besedilo pesmi morda govori o njej sami.[5] Pesem »Lucky« sestavlja osnovna procesija akordov, D-Bm-D-Bm.[4]

Dosežki na lestvicah

Čeprav pesem »Lucky« ni bila tako uspešna, kot glavni singl iz albuma Oops!... I Did It Again, je še vseeno požela velik uspeh. Na lestvici Billboard Hot 100 je pesem zasedla triindvajseto mesto, in sicer zahvaljujoč dejstvu, da je na lestvici Billboard Hot 100 Airplay zasedla eno izmed prvih dvajsetih mest (osemnajsto).[6] Kakorkoli že, kot mnogi prejšnji singli Britney Spears je pesem »Lucky« ni izšla samostojno preko zgoščenke, da bi se prodaja povečala in da bi bila pesem tako uspešnejša na lestvicah. Poleg tega se je singl uvrstil med prvih dvajset pesmi na lestvici štiridesetih največjih radijskih uspešnic, na lestvici Top 40 Mainstream ter na lestvici Rhythmic Top 40.

Singl se je uvrstil tudi na vrh mnogih pomembnejših evropskih glasbenih lestvic, vključno z avstrijsko, nemško, švicarsko in švedska lestvica. V Veliki Britaniji je pesem na lestvici zasedla peto mesto ter prejela srebrno certifikacijo za 200.000 prodanih kopij izvodov v državi. V pacifiških državah je pesem »Lucky« zasedla eno izmed prvih petih mest na avstralski in novozelandski glasbeni lestvici, v obeh državah pa je nazadnje prejela platninasto certifikacijo. Na kanadski glasbeni lestvici je pesem zasedla samo petdeseto mesto, s čimer je postala najmanj uspešna pesem iz albuma Oops!... I Did It Again v tisti državi.

Videospot

Videospot za pesem »Lucky«, ki ga je režiral Dave Meyers, je bil posnet v Hollywoodu, Kalifornija, 12. in 13. junija 2000. V videospotu ima Britney Spears vlogo pripovedovalke igre, ki prikazuje življenje izredno slavne hollywoodske igralke Lucky (tudi njo je zaigrala Britney Spears). Pripovedovalka Britney, oblečena v rožnato majico in zelene hlače, reče: »To je zgodba o dekletu z imenom Lucky.« Nato se razgrnejo zavese in razkrije se velik plakat z Luckyjino sliko in napisom »Lucky na Vrhu sveta.« Na plakatu je prikazana pripovedovalka Britney, oblečena v rdečo majico in bele hlače. Preostanek videospota prikazuje Lucky, oblečena v modno rožnato obleko s puhastimi belimi bombažnimi kroglicami, pritrjenimi na robove obleke, znotraj njenega dvorca in med snemanjem filma ali na balkonu. Lepa in bogata, kakršna je, je v prizoru, ki prikazuje snemanje filma, izgledala precej težavna. V tem prizoru pripovedovalka Britney sedi na vrhu »zvezd«, oblečena v rožnato obleko in črne hlače, navzdol pa je metala bleščice. Nato Lucky odpre vrata in stopi do čednega moškega, ki jo objame, režiser pa zavpije: »Rez! Posneli smo.« Lucky nato odide z odra in režiserju reče: »Končno! Posneli smo že petdesetmilijonkrat!« Nato si uredi ličila in frizuro; pripovedovalka Britney neopažena in zelo zaskrbljena stoji zraven nje. Nato Lucky, oblečena v sivo večerno obleko, odide na podelitev oskarjev, kjer dobi eno izmed nagrad (»Najboljša igralka in zmagovalka je Lucky!«). Lucky se ob sprejemu oskarjev zdi srečna, smehlja se svojim oboževalcem, vendar je ta sreča samo zaigrana. Ko se od oboževalcev umakne v svojo limuzino, presenečena najde majhno ogledalce, ki ji ga je Britney Spears dala na snemanju. Pogleda nazaj v gnečo, da bi videla, kdo ji ga je podaril in pripovedovalka Britney se nagne naprej, tokrat oblečena v črno majico in ujemajoče se hlače. Gneča z Luckyjinimi oboževalci jo nato zakrije in vrata limuzine se zaprejo, še prej pa ujame Britneyjin bežen pogled. Limuzina se odpelje, Britney pa ostane na rdeči preprogi, obe dekleti pa se zopet znajdeta v stiski. Videospot se konča z Lucky, ki joka v postelji, njena ličila pa so se ji že razmazala po obrazu. Zavese se zagrnejo in s tem se videospot konča.

Nastopi v živo

S pesmijo »Lucky« je Britney Spears nastopila na dveh svetovnih turnejah. Leta 2000 je pesem izvedla na turneji Oops!... I Did It Again World Tour, kjer so za ozadje uporabili vojaško temo.[7] Pesem »Lucky« je nazadnje izvedla leta 2001 na turneji Dream Within a Dream Tour, kjer je pred nastopom na oder prišla iz velikanske glasbene škatle, oblečena v balerino ter nato izvedla pesmi »Lucky«, »Born to Make You Happy« in »Sometimes«, takoj za tem, ko je izvedla pesem »Overprotected«.[8][9]

Seznam verzij

  1. »Lucky« – 3:27
  2. »Heart« – 3:03
  3. »Lucky [radijski remix Jacka D. Elliota]« – 3:28
  • Japonski CD s singlom[11]
  1. »Lucky« – 3:29
  2. »Lucky [radijski remix Jacka D. Elliota]« – 3:30
  3. »Oops!...I Did It Again« [Ospinin remix] – 3:18
  4. »Oops!...I Did It Again [Riprock in Alex G. Ups! Še en remix!]« – 3:54

  • Gramofonska plošča[12]
  1. »Lucky [klubski remix Jacka D. Elliota]« – 6:42
  2. »Lucky [verzija z albuma]« – 3:25
  3. »Lucky [radijski remix Jacka D. Elliota]« – 3:27
  4. »Lucky [razširjeni klubski remix Riprocka in Alexa G.-ja]« – 7:16
  5. »Lucky [remix verzija Jasona Nevinsa]« – 5:51
  1. »Lucky« – 3:24
  2. »Heart« – 3:00

Dosežki in certifikacije

Dosežki

Lestvica (2000) Dosežek
Avstralija (ARIA Charts)[14] 3
Avstrija (Ö3 Austria Top 75)[15] 1
Belgija (Flandrija; Ultratop 50)[16] 9
Belgija (Valonija; Ultratop 40)[17] 10
Kanada (RPM-jeva lestvica singlov)[18] 2
Danska (Billboard)[19] 8
Evropa (European Hot 100 Singles)[20] 1
Finska (Suomen virallinen lista)[21] 15ž
Francija (SNEP)[22] 16
Nemčija (Media Control AG)[23] 1
Irska (IRMA)[24] 2
Italija (FIMI)[25] 8
Nizozemska (Dutch Top 40)[26] 4
Nova Zelandija (RIANZ)[27] 4
Norveška (VG-lista)[28] 5
Švedska (Sverigetopplistan)[29] 1
Švica (Media Control AG)[30] 1
Velika Britanija (UK Singles Chart)[31] 5
Združene države Amerike (Billboard Hot 100)[32] 23
Združene države Amerike (Billboard Pop Songs)[33] 9

| width="50%" align="left" valign="top" |

Lestvice ob koncu leta

Država Dosežek
Avstralija[34] 29
Avstrija[35] 9
Francija[36] 100
Nemčija[37] 10
Nova Zelandija[38] 35
Švedska[39] 8
Švica[40] 25

Certifikacije

Država Certifikacija
Avstralija Platninasta[41]
Avstrija Zlata[42]
Nemčija Zlata
Nova Zelandija Platninasta[43]
Švedska Platninasta[44]
Velika Britanija Srebrna[45]

|}

Ostali pomembnejši dosežki

Predhodnik: 
»Around the World (La La La La La)« od A Touch of Class
Prvo mesto na švicarski glasbeni lestvici
27. avgust 2000 – 3. september 2000
Naslednik: 
»Music« od Madonne
Predhodnik: 
»Around the World (La La La La La)« od A Touch of Class
Prvo mesto na nemški glasbeni lestvici
1. september 2000 – 22. september 2000
Naslednik: 
»The Spirit of the Hawk« od Rednexa
Predhodnik: 
»I'm Outta Love« od Anastacie
Prvo mesto na evropski glasbeni lestvici
2. september 2000 – 9. september 2000
Naslednik: 
»Music« od Madonne
Predhodnik: 
»Around the World (La La La La La)« od A Touch of Class
Prvo mesto na avstrijski glasbeni lestvici
3. september 2000 – 1. oktober 2000
Naslednik: 
»I Turn to You« od Melanie C
Predhodnik: 
»I Turn to You« od Melanie C
»Nitar Och Läder« od Magnusa Uggle
Prvo mesto na švedski glasbeni lestvici
7. september 2000 – 14. september 2000 (prvi krog)
21. september 2000 – 28. september 2000 (drugi krog)
Naslednik: 
»Nitar Och Läder« od Magnusa Uggle
»Nitar Och Läder« od Magnusa Uggle

Literatura

  1. 1,0 1,1 Opombe singla »Lucky«. Jive Records (2000) (angleško)
  2. 2,0 2,1 2,2 »Britney Spears – »Lucky«: Singl o slavi«. Billboard. Prometheus Global Media. 112 (32): 108. 2000. ISSN 0006-2510. Pridobljeno 4. maja 2011. (angleško)
  3. »»Lucky« – Britney Spears – AllMusic«. (angleško)
  4. 4,0 4,1 »Britney Spears - »Lucky« – Digitalna glasba«. Music Notes. Universal Music Publishing Group. Pridobljeno 6. februarja 2010. (angleško)
  5. 5,0 5,1 5,2 Veitch, David (13. maj 2000). »Britney nas ponovno preseneti«. Calgary Sun. Pridobljeno 11. junija 2011. (angleško)
  6. Billboard magazine (9. september 2000). »Hot 100 Airplay«. Pridobljeno 17. oktobra 2008. [mrtva povezava] (angleško)
  7. Miller, Andrew (20. julij 2000). »Britney Spears/Mikaila«. The Pitch. Village Voice Media. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. decembra 2012. Pridobljeno 20. januarja 2010. {{navedi novice}}: Ležeče ali krepko označevanje ni dovoljeno v: |publisher= (pomoč) (angleško)
  8. McHugh, Catherine (2. julij 2002). »Britneyjin veliki pljusk«. Live Design. Penton Media. Pridobljeno 4. februarja 2001. {{navedi novice}}: Ležeče ali krepko označevanje ni dovoljeno v: |publisher= (pomoč) (angleško)
  9. Reid, Shaheem; Moss, Corey (2. november 2001). »Britney se obrije, igra majhno plesalko, ob začetku turneje pa jo ujame dež«. MTV. MTV Networks. Pridobljeno 6. januarja 2010. (angleško)
  10. »»Lucky« (glavna verzija) od Britney Spears«. Allmusic. Rovi Corporation. 15. avgust 2008. Pridobljeno 11. junija 2011. (angleško)
  11. »»Lucky« (Avexov CD) od Britney Spears«. Allmusic. Rovi Corporation. 15. avgust 2000. Pridobljeno 11. junija 2011.
  12. (opomba o predstavnosti). {{navedi zapis o AV mediju}}: Manjkajoč ali prazen |title= (pomoč); Prezrt neznani parameter |Format= (predlagano je |format=) (pomoč); Prezrt neznani parameter |PID= (pomoč); Prezrt neznani parameter |Publisher= (predlagano je |publisher=) (pomoč); Prezrt neznani parameter |Type= (predlagano je |type=) (pomoč); Prezrt neznani parameter |Year= (predlagano je |year=) (pomoč) (angleško)
  13. (opomba o predstavnosti). {{navedi zapis o AV mediju}}: Manjkajoč ali prazen |title= (pomoč); Prezrt neznani parameter |Format= (predlagano je |format=) (pomoč); Prezrt neznani parameter |PID= (pomoč); Prezrt neznani parameter |Publisher= (predlagano je |publisher=) (pomoč); Prezrt neznani parameter |Type= (predlagano je |type=) (pomoč); Prezrt neznani parameter |Year= (predlagano je |year=) (pomoč) (angleško)
  14. http://www.australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (angleško)
  15. http://www.austriancharts.at/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (nemško)
  16. http://www.ultratop.be/nl/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (v nizozemščini)
  17. http://www.ultratop.be/fr/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (francosko)
  18. »Najboljši singli – Volumen 71, št. 18, 4. september 2000«. RPM. Pridobljeno 31. januarja 2011. {{navedi splet}}: Ležeče ali krepko označevanje ni dovoljeno v: |publisher= (pomoč) (angleško)
  19. Billboard. Billboard 16. septembra 2000. Billboard. Pridobljeno 22. oktobra 2010. (angleško)
  20. http://www.billboard.com/#/artist/Britney+Spears/chart-history/290150?f=349&g=Singles (angleško)
  21. http://www.finnishcharts.com/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (angleško)
  22. http://www.lescharts.com/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (francosko)
  23. http://musicline.de/de/chartverfolgung_summary/title/Spears%2CBritney/Lucky/single (nemško)
  24. http://www.chart-track.co.uk/index.jsp?c=p%2Fmusicvideo%2Fmusic%2Farchive%2Findex_test.jsp&ct=240001&arch=t&lyr=2000&year=2000&week=33 (angleško)
  25. http://www.italiancharts.com/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (angleško)
  26. http://www.top40.nl/index.aspx?week=35&jaar=2000 (v nizozemščini)
  27. http://www.charts.org.nz/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (angleško)
  28. http://www.norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (angleško)
  29. http://www.swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (angleško)
  30. http://www.swisscharts.com/showitem.asp?interpret=Britney+Spears&titel=Lucky&cat=s (angleško)
  31. http://www.chartstats.com/songinfo.php?id=28433 (angleško)
  32. http://www.billboard.com/#/artist/Britney+Spears/chart-history/290150?f=379&g=Singles (angleško)
  33. http://www.billboard.com/#/artist/Britney+Spears/chart-history/290150?f=381&g=Singles (angleško)
  34. Australian Recording Industry Association (2000). »Lestvice ob koncu leta«. Lestvice ARIA. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (angleško)
  35. Hung Medien (2000). »Jahreshitparade«. Avstrijska lestvica. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (nemško)
  36. Syndicat National de l'Édition Phonographique (2000). »Klasični singli«. Disque en France. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (francosko)
  37. Media Control Charts (2000). »Vsakoletna lestvica«. Universität Würzburg. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (nemško)
  38. Recording Industry Association of New Zealand (2000). »Vsakoletna lestvica«. RIANZ. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (angleško)
  39. Sverigetopplistan (2000). »Årslista Singlar« (v švedščina). Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč)
  40. Hung Medien (2000). »Schweizer Jahreshitparade«. Hit Parade. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (nemško)
  41. Australian Recording Industry Association (2000). »Dodatki«. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (angleško)
  42. International Federation of the Phonographic Industry (21. september 2000). »Zlate & platnianste certifikacije (baza za iskanje)«. IFPI (Avstrija). Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (angleško)
  43. Recording Industry Association of New Zealand (22. oktober 2000). »Certifikacije (baza za iskanje)«. RIANZ. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (angleško)
  44. International Federation of the Phonographic Industry (2000). »Certifikacije« (PDF). IFPI (Švedska). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 16. junija 2011. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (angleško)
  45. British Phonographic Industry (15. september 2000). »BPI-jeve certifikacije (baza za iskanje)«. Pridobljeno 8. avgusta 2010. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč) (angleško)

Zunanje povezave