Georges Braque: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 83 zlogov ,  pred 15 leti
m
slog
m (+ gt/ktgr)
m (slog)
'''Georges Braque''', [[Francozi|francoski]] [[slikar]] in [[grafik]], * [[13. maj]] [[1882]], [[Argenteuils-sur-Seine]] ([[departma]] [[Val d'Oise]]), † [[31. avgust]] [[1963]], [[Pariz]].
[[Slika:Violcand.jpg|thumb|right|''Violina in svečnik'', pomlad [[1910]] (Muzej moderne umetnosti, San Francisco)]]
'''Georges Braque''', [[Francozi|francoski]] [[slikar]] in [[grafik]], * [[13. maj]] [[1882]], [[Argenteuils-sur-Seine]] ([[departma]] [[Val d'Oise]]), † [[31. avgust]] [[1963]], [[Pariz]].
{{slog}}
Na začetku se je navezoval na foviste in spada med začetnike kubizma.
 
== Zgodovina ==
Na začetku se je navezoval na foviste in spada med začetnike kubizma. Njegovo šolanje se je začelo pri očetu[[oče]]tu, nadaljevalo pa pri nekem dekorativnem slikarju[[slikar]]ju. Leta [[1902]] se je odločil, da bo postal svobodni [[umetnik]]. Obiskoval je Humbertovo akademijo v Parizu[[Pariz]]u in leta [[1904]] odprl svoj lastni [[atelje]]. Pogosti obiski v avantgardističnih galerijah[[galerija]]h so močno vplivali na njegov umetniški razvoj. Leta [[1905]] se je povezal s fovisti[[fovist]]i, leto kasneje pa predstavil krajino v čistih barvah. [[Picasso]], ki je spoznal Braqua prek trgovca z umetninami Kahnweilerja[[Kahnweiler]]ja, je delal po enakih načelih. Leta [[1908]], potem ko je s svojimi novimi slikami propadel pri žiriji, je Kahnweiler pripravil njegovo samostojno razstavo, za katero je napisal besedilo v katalogu Apollinaire. Leta 1912 je začel s tehniko kolaža[[kolaž]]a, ki je nastala kot posledica raziskave, kako premostiti pojavnost predmetov in realnost slike. Kolaži so v nasprotju s kubizmom. Braquova ustvarjalnost je bila prekinjena, ko je bil leta 1914 vpoklican na služenje vojaškega roka. Potem ko je bil ranjen, so ga predčasno odpustili in je šel [[1917]] v Pariz. Njegovo tesno prijateljstvo s Picassom se je končalo. Zdaj se je povezal s Henrijem Lauresom in Juanom Grisom. Potem ko se je ločil od Leonce Rosenberg, je s Paolom Rosenbergom sklenil novo pogodbo za razstavljanje. V t6emtem času je dobival naročila iz drugih umetniških področij. Njegovo slikarstvo je postalo zelo odmevno.
Leta [[1947]] ja na prvi povojni razstavi prikazal tihožitja, plastike in gipsanke velikega formata z ritmiziranimi linijami na črni podlagi. Leta [[1961]] je bil Braque prvi slikar, ki je imel za časa življenja razstavo v [[Louvre|Louvru]].
 
== Glej tudi ==
1.793

urejanj

Navigacijski meni