Univerzalno življenje: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
m Fix URL prefix
Vrstica 12: Vrstica 12:


== Univerzalno življenje v Sloveniji ==
== Univerzalno življenje v Sloveniji ==
Verska skupnost Univerzalno življenje je v Sloveniji od leta 1991 pod zaporedno številko 17 vpisana v evidenco oz. register cerkva in drugih verskih skupnosti, ki ga vodi Urad za verske skupnosti<ref>[http://http://www.mk.gov.si/si/delovna_podrocja/urad_za_verske_skupnosti/register_cerkva_in_drugih_verskih_skupnosti/ Register cerkva in drugih verskih skupnosti]</ref>. Njen zastopnik je od 23.2.2010 Peter Gabrovec<ref>[http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/verske_skupnosti/2013/register/podatki_iz_zbirke_podatkov/17_Univerzalno_zivljenje.pdf/ Podatki iz zbirke podatkov registra cerkva in drugih verskih skupnost]</ref>.
Verska skupnost Univerzalno življenje je v Sloveniji od leta 1991 pod zaporedno številko 17 vpisana v evidenco oz. register cerkva in drugih verskih skupnosti, ki ga vodi Urad za verske skupnosti<ref>[http://www.mk.gov.si/si/delovna_podrocja/urad_za_verske_skupnosti/register_cerkva_in_drugih_verskih_skupnosti/ Register cerkva in drugih verskih skupnosti]</ref>. Njen zastopnik je od 23.2.2010 Peter Gabrovec<ref>[http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/verske_skupnosti/2013/register/podatki_iz_zbirke_podatkov/17_Univerzalno_zivljenje.pdf/ Podatki iz zbirke podatkov registra cerkva in drugih verskih skupnost]</ref>.


Po besedah Petra Gabrovca je verska skupnost Univerzalno življenje v Sloveniji "duhovni boter [[Društvo za zaščito ustave in žrtve cerkve|Društva za zaščito ustave in žrtve cerkve]] in [[Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice|Društva za osvoboditev živali in njihove pravice]]"<ref>[http://issuu.com/revija_misteriji/docs/revija-misteriji-222_januar-2012/39 Slovenski prakristjani]</ref>.
Po besedah Petra Gabrovca je verska skupnost Univerzalno življenje v Sloveniji "duhovni boter [[Društvo za zaščito ustave in žrtve cerkve|Društva za zaščito ustave in žrtve cerkve]] in [[Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice|Društva za osvoboditev živali in njihove pravice]]"<ref>[http://issuu.com/revija_misteriji/docs/revija-misteriji-222_januar-2012/39 Slovenski prakristjani]</ref>.

Redakcija: 13:50, 15. december 2014

Sedež Univerzalnega življenja v Würzburgu

Univerzalno življenje (nemško: Universelles Leben) je eno izmed novih religioznih gibanj, včasih označeno za sekto. Sedež ima v Würzburgu v Nemčiji.

Zgodovina

Duhovna voditeljica Gabriele Wittek v gibanju velja za prerokinjo in božjo glasnico. Njena razodetja veljajo za božja naročila, ki jih je treba izpolnjevati.

Leta 1971 je Gabriele Wittek po lastnih besedah doživela prva videnja, pozneje pa prejela notranjo besedo ter doživela razodetja Kristusa in Boga. Prvi krog pripadnikov se je začel zbirati v Würzburgu. Gibanje se je sprva imenovalo Heimholungswerk Jesu Christi (Delo Jezusa Kristusa za vrnitev domov), pripadniki pa prakristjani, vendar uradnega članstva ne poznajo. V prvih letih se je gibanje hitro širilo v nemškogovorečih deželah, Italiji in Španiji. Pozneje se je hitrost širjenja umirila, zajela pa je tudi druge države. Leta 1984 se je gibanje preimenovalo v Univerzalno življenje, pripadniki pa so ustanovili prva podjetja.

Nauk

Nauk temelji na razodetjih Gabriele Wittek, bibličnem Govoru na gori in desetih zapovedih. Po razodetju Gabriele Wittek Biblija vsebuje poneverbe. Cerkev naj bi izvirni krščanski nauk popačila. Brez pridržkov gibanje sprejema samo delo To je moja beseda - Alfa in Omega, ki ga je Gabriele Wittek priredila iz pisanja J.R. Ouseley-ja (1835-1906). Ljudje naj bi se prek mnogih reinkarnacij vračali k Bogu. Po nauku Univerzalnega življenja imajo tudi živali neumrljivo dušo, zato se morajo ljudje prehranjevati vegatarijansko. Pripadniki ne uživajo alkohola.

Univerzalno življenje v Sloveniji

Verska skupnost Univerzalno življenje je v Sloveniji od leta 1991 pod zaporedno številko 17 vpisana v evidenco oz. register cerkva in drugih verskih skupnosti, ki ga vodi Urad za verske skupnosti[1]. Njen zastopnik je od 23.2.2010 Peter Gabrovec[2].

Po besedah Petra Gabrovca je verska skupnost Univerzalno življenje v Sloveniji "duhovni boter Društva za zaščito ustave in žrtve cerkve in Društva za osvoboditev živali in njihove pravice"[3].

Eden najbolj vidnih pripadnikov Univerzalnega življenja v Sloveniji je Vlado Began, ki je svojo versko skupnost zastopal na posvetih predstavnikov verskih skupnosti pri Uradu za verske skupnosti vlade Republike Slovenije[4].

Vlado Began je bil tudi eden izmed pobudnikov peticije za ločitev Cerkve od države leta 2012, ko je Tiskovni urad Slovenske škofovske konference izjavil, da pobudniki peticije izhajajo "iz krogov verske skupnosti mednarodnih razsežnosti z imenom Univerzalno življenje, ki je znana po svojem militantnem odnosu do Katoliške cerkve", in da podpisov na osnovi "manipulativne kampanje, necelovitega prikaza in neargumentiranih informacij ni bilo težko zbrati". Stališča koalicije so zato ocenili kot "spodbujanje nestrpnosti do Katoliške cerkve, ki je največja dobrodelna, vzgojno-izobraževalna, prostovoljska in kulturnovarstvena zasebna organizacija v Sloveniji"[5]. Peter Gabrovec se je v imenu verske skupnosti Univerzalno življenje na to izjavo Slovenske škofovske konference odzval: "Univerzalno življenje ni militantno do nikogar, tako niti do Katoliške cerkve"[6].

Že leta 2007 je Peter Gabrovec v imenu verske skupnosti Univerzalno življenje zanikal nekatere trditve dr. Vinka Škafarja v tedniku Družina[7], ni pa zanikal Škafarjeve trditve, da pripadniki verske skupnosti Univerzalno življenje "zelo agresivno napadajo tradicionalne velike Cerkve: katoliško, protestantsko in pravoslavno"[8].

Sklici

Zunanje povezave