Vasilij II. Vasiljevič: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
brez povzetka urejanja
(infopolje Oseba namesto Bioslika)
m
== Nastop vladanja ==
 
Vasilij je bil najmlajši in edini preživeli sin velikega kneza Moskve in Vladimira, [[Vasilij I. Dimitrijevič|Vasilija I. Dimitrijeviča]] in Sofije Vitovtovne. Oče mu je zapustil položaj velikega kneza, s čemer pa se ni strinjal njegov stric Jurij DmitrijevičDimitrijevič, knez [[Zvenigorod]]ski in [[Galič, Rusija|Gališki]], ki je želel obnoviti nekdaj veljavni sistem starešinstva, ki bi prinesel oblast njemu kot najstarejšemu v klanu. Ostalo sorodstvo je Vasilija podpiralo, pa tudi [[patriarh]] Fotije mu je bil naklonjen. Leta 1428 je bilo dogovorjeno, naj o sporu razsodi [[Mongoli|mongolski]] [[kan]], formalno nadrejen moskovski kneževini. Kan [[Zlata horda|Zlate horde]] Kučuk Mehmed je razsodil (1431) v prid Vasilija II. Šestnajstleten je bil kronan za moskovskega velikega kneza v Uspenski katedrali v Moskvi (dotlej so bila kronanja vedno v Vladimiru).
 
== Boj za oblast s stričevo družino ==
Vendar se stric Jurij zahtevi po knežjem naslovu ni odrekel. Vasilij II. je v vlogi velikega kneza med bojarji postopoma izgubljal naklonjenost. To je vzpodbudilo strica, da je skupaj s sinovi (Vasilijem Škilavim Dimitrijem Šemjakom in Dimitrijem Lepim) leta 1433, po Vasilijevi poroki s hčerko [[Malojaroslavec|malojaroslavskega]] kneza, Marijo Jaroslavno, prešel v napad. Preden je Vasilij II. uspel zbrati svojo vojsko, so ga premagali na reki [[Kljazma|Kljazmi]] (1433). Vasilija so ujeli. Jurij se je v Moskvi proglasil za velikega kneza. Vasilija očitno ni upal usmrtiti (čeprav so ga sinovi k temu nagovarjali); izgnal ga je v [[Kolomna|Kolomno]], 110 km jugovzhodno od Moskve.
 
Sedaj pa je Jurij DmitrijevičDimitrijevič, v vlogi velikega kneza, začel izgubljati podporo bojarjev, ki so začeli prehajati k Vasiliju II. v Kolomno. Zato se je odpovedal velikoknežjemu naslovu in se umaknil v svoj [[Galič, Rusija|Galič]]. Že naslednje leto pa je ponovno napadel in zasedel Moskvo. To pot se je Vasilij pravočasno umaknil v Nižni Novgorod (danes [[Gorki]]). Jurij je še istega leta umrl. Po njegovi smrti se je za nadaljevanje boja odločil samo Vasilij Škilavi, druga dva brata sta Vasiliju II. priznala naslov velikega kneza.
 
Leta 1434 je prišlo do prave zmede medsebojnih bojev, izdajstev, prehodov z ene na drugo stran. Dimitrij Šemjak je zapustil Vasilija II. in se pridružil bratu Vasiliju Škilavemu. Sreča mu ni bila naklonjena, Vasilij II. ga je vrgel v temnico, Vasilija Škilavega pa premagal v bitki pri [[Rostov]]u (1436), ga zajel in oslepil. Dimitrij Šemjak je nekoliko kasneje prišel iz ječe in avtomatsko postal vodja nadaljevanja upora, ki je trajal do leta 1441, ko je sprte strani pomiril iguman Trojiškega samostana, Zenobija.
1.061

urejanj

Navigacijski meni

Osebna orodja

Imenski prostori

Različice

Več