Konklave: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 6 zlogov ,  pred 7 leti
Rabo besede "konklave" kot ženskega množinskega samostalnika sem spremenila v moški edninski samostalnik, kot je zapisan v Slovenskem pravopisu (in tudi v Wikislovarju!).
m (Bot: en:Papal conclave je dober članek; oblikovne spremembe)
(Rabo besede "konklave" kot ženskega množinskega samostalnika sem spremenila v moški edninski samostalnik, kot je zapisan v Slovenskem pravopisu (in tudi v Wikislovarju!).)
'''Konkláve''' soje skupek postopkov, ko [[kardinal]]i, ki imajo volilno pravico, izvolijo novega [[papež]]a. Volilno pravico na konklavahkonklavu imajo vsi kardinali, ki na [[dan]] [[izpraznjen apostolski sedež|izpraznjenega papeškega apostolskega sedeža]] še niso dopolnili 80 let. Takšnih kardinalov je lahko največ 120.
 
[[Kardinal]] [[Alojzij Ambrožič]] je prvi [[Slovenci|slovenski]] kardinal, ki je sodeloval na kakšnihkakšnem konklavahkonklavu, in sicer je bilo to po smrti [[Papež Janez Pavel II.|Janeza Pavla II.]], na konklavahkonklavu, na katerihkaterem je bil izvoljen njegov naslednik [[papež Benedikt XVI.]]
 
== Zgodovinski razvoj konklavkonklava ==
Konklave lat. '''''conclave''''' je ime za sobo ali prostor, katerega zaklenemo, v njem pa se zberejo [[Kardinal|kardinali]] in so tam zaprti, dokler ne izberejo novega [[Papež|papeža]]. Takšno obliko izbire papeža so uvedli v [[Rimokatoliška cerkev|Rimokatoliški cerkvi]] leta 1274 na [[Drugi Lyonski koncil|drugem Lyonskem koncilu]]. Takšna oblikooblika izbiranja papeža se je izvajala nato na [[Kvirinal]]u v [[Rim]]u, od leta 1870 naprej pa v [[Vatikan]]u. Vatikan, kjer glasujejo sedaj, ima urejene oddvojene prostore, kamor se lahko kardinali umaknejo za razmislek in [[molitev]], to so zgolj manjše celice z nekaj opreme. Skupne volitve potekajo zjutraj in zvečer v [[Sikstinska kapela|Sikstinski kapeli]]. '''Konklave''' se pričnejoprične deseti dan po papeževi smrti in končajokonča po pravilih takrat, ko eden od kandidatov dobi 2/3 vseh glasov. Leta 1950 so to pravilo spremenili, sedaj mora izvoljeni kardinal dobiti 2/3 plus 1 glas. Ves čas glasovanja živijo kardinali izločeni od zunanjega sveta.
 
== Vir ==
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni