Ivan IV. Vasiljevič Grozni: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
brez povzetka urejanja
m
==Bolezen in razhod s ključnimi sodelavci==
 
Leta 1553 je Ivan hudo zbolel in izgledalo je, da bo umrl. Zbral je člane ''rade'' in zahteval, da prisežejo zvestobo njegovemu pravkar rojenemu sinu, carjeviču Dimitriju (*1552-†1553). Veliko članov je zahtevo odklonilo, ker niso želeli, da jim vladajo [[Romanovi]]; raje bi sprejeli za carja Ivanovega nečakabratranca Vladimira Andrejeviča Stariškega
<ref>VladimirOče AndrejevičVladimira StariškiAndrejeviča Stariškega je bil najmlajši [[Ivan III. Vasiljevič#Ivanovi otroci| sin IvanovegaIvana mlajšegaIII.]], brata AndrejaAndrej VasiljevičaIvanovič [[Starica, Rusija|StariškegaStariški]]., Koki jesta Ivanga leta 1537 Andrejevoregentka kneževinoHelena priključilGolicina moskovskiin kneževini,njen jeljubimec AndrejTelepnev-Obolenski zbežalspravila v [[Veliki Novgorod|Novgorod]]. Ivan ga je povabil v Moskvo na pogovorzapor, kjer pa je potem kmalu umrl.</ref>.
Prisego je odklonil tudi Adašev, medtem ko je Silvester odkrito stopil na stran kneza Vladimira. Pod grožnjami carja so zvestobo Dimitriju nazadnje le prisegli, med njimi tudi Vladimir Andrejevič, toda car je vedel, da je bila prisega neiskrena. Ivan je ozdravel, carjevič pa je kmalu po tem umrl.
 
1.099

urejanj

Navigacijski meni