Anglija: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m vrnitev sprememb uporabnika 89.142.64.209 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Glaisher
Xqbot (pogovor | prispevki)
m Bot: en:England je dober članek
Vrstica 107: Vrstica 107:


{{Link FA|ar}}
{{Link FA|ar}}
{{Link GA|en}}

Redakcija: 04:04, 27. maj 2014

Anglija
England
Zastava Anglije
Zastava
Kraljevi grb Anglije
Kraljevi grb
Geslo: [Dieu et mon droit] Napaka: {{Jezik}}: besedilo ima označevanje za ležeče (pomoč)  (francosko)
»Bog in moja pravica«
Himna: Uradno nobena; himna Združenega kraljestva »God Save the Queen«
Lega Anglije V Evropi in Združenem kraljestvu
Lega Anglije V Evropi in Združenem kraljestvu
Glavno mestoLondon
51°30′N, 0°7′W
Uradni jezikiangleščina1
Etnične skupine
(2006
[1][2])
90 % belcev
5.3 % Azijcev
2.7 % črncev
1.6 % mešane rase
0.7 % Kitajcev
0.6 % ostalih etničnih skupin
Demonim(i)Anglež
Vladaustavna monarhija
• monarh
kraljica Elizabeta II:
• premier
David Cameron
Zakonodajalecparlament Združenega kraljestva
Združitev
• kralj Athelstan
927
Površina
• skupaj
130,395 km2
Prebivalstvo
• ocena 2007
51,092,0002
• popis 2001
49,138,831
• gostota
392/km2
BDP (ocena 2006)
• skupaj (nominal.)
$2.2 bilijona[navedi vir]
• skupaj (PKM)
$1.9 bilijona[navedi vir]
• na preb. (nominal.)
$44,000[navedi vir]
• na preb. (PKM)
US$38,000[navedi vir]
HDI (2006)Rast 0.940
Valutafunt šterling (GBP)
Časovni pasUTC 0 (GMT)
• poletni
UTC +1 (BST)
Klicna koda+44
Internetna domena.uk3
  1. Angleščina je uveljavljena po de facto uporabi. Kornijščina je uradno uveljavljena kot regionalni jezik ali jezik manjšine.
  2. Narodna napoved prebivalstva iz Pisarne narodnih statistik.
  3. V uporabi je tudi .eu kot del EU. ISO 3166-1 je GB, toda .gb se ne uporablja. Vse naštete domene se uporabljajo v Združenem kraljestvu kot celoti in ne posameznih državah znotraj nje.

Anglija (do združitve s Škotsko leta 1707 Kraljevina Anglija) je največja in najgosteje naseljena od dežel, ki sestavljajo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Ime Anglija se pogosto neustrezno in včasih tudi žaljivo uporablja kot sinonim za Veliko Britanijo ali Združeno kraljestvo. Ime Anglija (angleško England) izhaja iz »Engla-land«, »dežela Anglov«, ki so se na otoku naselili v 5. stoletju n. š.

Drugi izrazi za Anglijo so še »Blighty« z istim pomenom ali še dom, domovina, iz hindijske »bila yati«, kar pomeni »tuj«; »ta zelena in prijetna dežela« iz pesmi Williama Blakea Jeruzalem. Izraz »Albion« sta uporabljala Plinij starejši in Klavdij Ptolemej v 1. stoletju glede na bele Dovrske čeri (latinsko »alba«).

Angleško zastavo, znano tudi kot križ sv. Jurija, sestavlja rdeč križ na belem polju.

Anglija je država, ki je del Združenega kraljestva.Kopensko meji s Škotsko na severu in Walesom na zahodu,obkrožuje pa jo Irsko morje na severozahodu, Keltsko morje na jugozahodu in Severno morje na vzhodu. Angleški kanal na jugu ločuje Anglijo in celotno Veliko Britanijo od celinske Evrope. Večina Anglije obsega osrednji in južni del otoka Velike Britanije v severnem Atlantiku,ki vpliva tudi na podnebje.Temperature ponavadi pozimi niso nižje od 0 stopinj in poleti ne presegajo temperaturo 32 stopinj. K Angliji spada tudi več kot 100 manjših otokov, kot so npr. otoki Scilly in Isle of Wight.

Območje, ki se zdaj imenuje Anglija je bila poseljeno že v obdobju mlajšega paleolitika, a je dobilo ime po Anglih, enih izmed germanskih plemen ki so se naselili v 5. in 6. st..Anglija je postala enotna država v letu 927.V časovnem obdobju odkritij,ki se je začelo tekom 15. st. je Anglija pustila pomemben kulturni in pravni pečat širom po svetu. Angleški jezik, Anglikanska cerkev in Angleško pravo so bile podlaga pravnemu sistemu številnim drugim državam po svetu, prav tako tudi parlamentarni sistem vladanja. Industrijska revolucija se je začela v 18. stoletju v Angliji in preoblikovala njeno družbo v prvo svetovno industrijsko nacijo, Angleško kraljevo društvo pa je postavilo temelje sodobne eksperimentalne znanosti. Površina Anglije je večinoma sestavljena iz nizkih hribov in ravnin, zlasti v osrednji in južni Angliji,vendar pa obstajajo višavja na severu (na primer gorovje Lake District, Pennines in Yorkshire Dales) in na jugozahodu (na primer, Dartmoor in Cotswolds).London, glavno mesto Anglije, je največje metropolitansko območje v Veliki Britaniji in največje urbano območje v Evropski uniji po večini meril. Anglija šteje okoli 51 milijonov prebivalcev - približno 84 % prebivalstva Združenega kraljestva.V veliki meri je prebivalstvo koncentrirano v Londonu na jugovzhodu in v strnjenih območjih ; Midlandsa-osrednjem delu Anglije, Severo-zahodnem delu Anglije, Severo-vzhodnem delu Anglije in Yorkshiru, ki so se v 19 stoletju razvili v večje industrijske regije.Travniki in pašniki se nahajajo izven velikih mest.

Viri in opombe

  1. »www.statistics.gov.uk/statbase/ssdataset.asp?vlnk=6561«.
  2. [1]

Glej tudi

Upravne delitve

Zunanje povezave

Predloga:Link FA Predloga:Link GA