Statistični urad Republike Slovenije: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
posodobljeni letnici
m (vrnitev sprememb uporabnika 89.143.78.215 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Addbot)
m (posodobljeni letnici)
'''Statistični urad Republike Slovenije''' (kratica '''SURS''') je glavni izvajalec in povezovalec dela na področju državne [[statistika|statistike]]. Poleg povezovanja in usklajevanja statističnega sistema sodijo med njegove najpomembnejše naloge še mednarodno sodelovanje, določanje metodoloških in klasifikacijskih standardov, predvidevanje potreb uporabnikov, zbiranje, obdelava in izkazovanje [[podatek|podatkov]] ter skrb za njihovo zaupnost.
 
Urad izvaja dejavnost državne statistike na osnovi [http://www.stat.si/drz_stat_zakonski.asp Zakona o državni statistiki] skupaj s pooblaščenimi izvajalci, ki so opredeljeni v Srednjeročnem programu statističnih raziskovanj 20082013-20122017. V organizacijski shemi Vlade Republike Slovenije je SURS neposredno odgovoren [[predsednik vlade|predsedniku vlade]] [[Slovenija|Republike Slovenije]]. Zakon izrecno določa, da je generalni direktor Statističnega urada pri strokovno-metodoloških vprašanjih avtonomen.
 
Poslanstvo slovenske državne statistike je, da zagotavlja organom in organizacijam javne uprave, gospodarstvu in javnosti kakovostne, pravočasne, časovno in krajevno ter mednarodno primerljive [[podatek|podatke]] o stanjih in gibanjih na ekonomskem, demografskem ter socialnem področju in na področju okolja in naravnih virov. Podatke za domače potrebe in mednarodno izkazovanje zagotavlja ob optimalnih stroških. Z upoštevanjem statistične zaupnosti gradi zaupanje uporabnikov in krepi strokovno neodvisnost.<ref>[http://www.stat.si/drz_stat.asp Spletna stran SURS]</ref>
111

urejanj

Navigacijski meni