Kalcijev hidroksid: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
→‎Struktura, priprava,pojav: dve pravopisni napaki
(→‎Struktura, priprava,pojav: dve pravopisni napaki)
Pri segrevanju do 512°C, delni tlak vode v ravnovesju s kalcijevim hidroksidom doseže 101 kPa, ki razpade v kalcijev hidroksid kalcijevega oksida in vode.
Ca(OH)<sub>2</sub> → CaO + H<sub>2</sub>O
Lebdeči drobni delci kalcijevega hidroksida v vodi se imenujejo mleko apna. Rešitev je gašeno apno in srednje trdna baza, ki reagira s kislinami in napada mnogo kovin. Gašeno apno postane mlečno ob prisotnosti ogljikovega dioksida zaradi nastanka kalcijevega karbonata, proces se imenuje karbonacija.
Ca(OH)<sub>2</sub> + CO<sub>2</sub> → CaCO<sub>3</sub> + H<sub>2</sub>O
 
==Struktura, priprava,pojav==
Kalcijev hidroksid sprejme polimerne strukture, prav tako pa so povezani hidroksidi alkalnih zemeljskih kovin. Združevanje spominja na motiv Cadmiumiodida s plastmi oktaedričnih središč kalcija. Med plasmiplastmi obstajajo močne vezi vodika.
Kalcijev hidroksid se proizvaja s prečiščenjem komercialnega apna z vodo:
CaO + H<sub>2</sub>O → Ca(OH)<sub>2</sub> V laboratoriju se lahko pripravi z mešanjem vodne raztopine kalcijevega klorida in natrijevega hidroksida. Mineralna oblika, portlandita, je relativno redka, vendar jo je mogoče najti v nekaterih vulkanskih, plutonskih in metamorfnih kamninah. Prav tako je bilo znano, da se pojavljajo pri kurjenju premogovnega odlagališča.
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni