Jastreb: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Ales88 (pogovor | prispevki)
Tekst pri slikah
Ales88 (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 29: Vrstica 29:
File:Coragyps_atratus.jpg| Črni jastreb na smetišču.
File:Coragyps_atratus.jpg| Črni jastreb na smetišču.
File:Vultures_in_the_nest,_Orchha,_MP,_India.jpg| Skrajno ogroženi indijski jastreb.
File:Vultures_in_the_nest,_Orchha,_MP,_India.jpg| Skrajno ogroženi indijski jastreb.
Slika:Gyps_fulvus_(Ljubljana_Zoo).jpg| Beloglavi jastreb v ZOO Ljubljana.
</gallery>
</gallery>



Redakcija: 16:17, 30. marec 2014

Jastreb

Beloglavi jastreb, Gyps fulvus, jastreb starega sveta
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Družina

Accipitridae (Aegypiinae)
Cathartidae

Jastreb je skupno ime dveh konvergentno razvitih skupin, večinoma mrhovinarskih ptic ujed. Poznamo jastrebe novega sveta, kamor sta vključena tudi kalifornijski in andski kondor; ter jastrebe starega sveta, vključno s pticami, ki se hranijo z mrhovino na afriških planjavah. Raziskave kažejo, da nekatere tradicionalne vrste jastrebov starega sveta (vključno z bradatim jastrebom) niso v bližnjem sorodstvu z drugimi, zato jih tudi delimo na tri taksone namesto dveh. Jastrebe novega sveta najdemo v Severni in Južni Ameriki, jastrebe starega sveta pa v Evropi, Afriki in Aziji. Najdemo jih torej na vseh kontinentih razen v Avstraliji in na Antarktiki.

Zlasti prepoznavna značilnost mnogih jastrebov je gola glava brez običajnih peres. Čeprav je včasih veljalo, da naj bi gola koža na glavi pripomogla pri ohranjanju čistoče ob hranjenju, so raziskave pokazale, da gola koža igra pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature (termoregulacija)[1]. Pri jastrebih je opaženo, da v mrazu sključijo telo in glavo, v vročini pa iztegujejo krila in vrat in na ta način uravnavajo telesno temperaturo.


Klasifikacija

Jastrebi so razvrščeni v dve skupini: jastrebi starega sveta in jastrebi novega sveta. Podobnosti med različnima skupinama so posledica konvergentne evolucije.


Prehranjevanje

Jastrebi redko napadejo zdrave živali, lahko pa ubijejo poškodovane ali bolne. Želodčna kislina teh ptic je izjemno korozivna[2], kar jim omogoča, da varno prebavijo z nevrotoksini, virusi in bakterijami okužene stare in razpadujoče ostanke živali. V toplejših območjih na Zemlji so za druge mrhovinarje ti ostanki lahko usodni, zato je prisotnost jastrebov pomembna in koristna.

Ogroženost

Število jastrebov v Južni Aziji, predvsem v Indiji in v Nepalu, se je v zadnjih 10-15 letih drastično zmanjšalo. Do leta 2003 se je njihovo število zmanjšalo za 95%[3], v letu 2008 pa je bil upad populacije jastrebov že 99,9%[4], za kar naj bi bila kriva uporaba veterinarskega zdravila Diclofenac[5] v živinoreji. Ker se jastrebi hranijo tudi z ostanki poginulih živali, zdravljenih s tem zdravilom, se ta prične nabirati v njihovem telesu, ki pa nima potrebnega encima za razgradnjo zdravila. Zastrupitev tako vodi v odpoved ledvic in pogin.

Indijska vlada se je pozno pričela zavedati dejstev in vendarle prepovedala uporabo zdravila pri živalih, kljub prepovedi pa lahko traja desetletja, preden si bo populacija jastrebov popolnoma opomogla. Z istim problemom so se srečali tudi v Nepalu, kjer se trudijo zaščititi preostale jastrebe.


Glej Tudi


Viri

  1. Ward, J.; McCafferty, D.J.; Houston, D.C.; Ruxton, G.D. (april 2008). »Why do vultures have bald heads? The role of postural adjustment and bare skin areas in thermoregulation«. Journal of Thermal Biology. 33 (3): 168–173. doi:10.1016/j.jtherbio.2008.01.002.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava) Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
  2. Caryl, Jim (7. september 2000). »Re: How come that vultures can resist dangerous toxins when feeding on carcass«. MadSci Network. Pridobljeno 15. februarja 2013.
  3. Oaks JL, Gilbert M, Virani MZ, Watson RT, Meteyer CU, Rideout BA, Shivaprasad HL, Ahmed S, Chaudhry MJ, Arshad M, Mahmood S, Ali A, Khan AA (2004). »Diclofenac residues as the cause of vulture population decline in Pakistan«. Nature. 427 (6975): 630–3. doi:10.1038/nature02317. PMID 14745453.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
  4. BirdLife International (2008): Asian vulture populations have declined precipitously in less than a decade.
  5. »Vet drug 'killing Asian vultures'«. BBC News. 28. februar 2004.