Émile Warré: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Gibalec (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Gibalec (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 5: Vrstica 5:
'''L'Abbé Émile Warré''' (rojen 9. marca 1867 v Grébault-Mesnil, Somme, Franciji; umrl 20. aprila 1951 v Toursu, Franciji) je bil francoski [[duhovnik]] in pomembni '''čebelar''' v zgodovini čebelarstva.
'''L'Abbé Émile Warré''' (rojen 9. marca 1867 v Grébault-Mesnil, Somme, Franciji; umrl 20. aprila 1951 v Toursu, Franciji) je bil francoski [[duhovnik]] in pomembni '''čebelar''' v zgodovini čebelarstva.


Znan je po svojem t.i. '''Ljudskemu panju''' (fr. '''la Ruche Populaire''', angl. the People's Hive, nem. Volksbeute) in sodi med tip nakladnih panjev. Imenujejo ga tudi [[Warre panj]](fr. Ruch Warré).
Znan je po svojem t.i. '''Ljudskemu panju''' (fr. '''la Ruche Populaire''', angl. the People's Hive, nem. Volksbeute) in sodi med tip nakladnih panjev. Imenujejo ga tudi [[Warre panj]] (fr. Ruch Warré).


== Warre panj in njegovi sestavni deli ==
== Warre panj in njegovi sestavni deli ==

Redakcija: 18:06, 3. februar 2014

Warre panj, risba

L'Abbé Émile Warré (rojen 9. marca 1867 v Grébault-Mesnil, Somme, Franciji; umrl 20. aprila 1951 v Toursu, Franciji) je bil francoski duhovnik in pomembni čebelar v zgodovini čebelarstva.

Znan je po svojem t.i. Ljudskemu panju (fr. la Ruche Populaire, angl. the People's Hive, nem. Volksbeute) in sodi med tip nakladnih panjev. Imenujejo ga tudi Warre panj (fr. Ruch Warré).

Warre panj in njegovi sestavni deli

Njegova izvedba panja je temeljila na petdesetletnemu iskanju najbolj primerne različice izmed 350 različnih panjev, verzij in tipov panjev njegovih predhodnikov, npr. Dadant-Blatt panjem, Layens panjem, Voirnot panjem. Warrejev panj je preprost, ekonomičen, čebeli prijazen in ob pravilnem delu zagotovlja tudi presežek medu za čebelarja. Ima podnico, 4 naklade in streho. Osnovna dimenzija naklade panja je 300 x 300 x 210 mm. V vsaki nakladi je 8 letvic, širokih 24 mm, na katerih v originalni izvedbi čebele same grade satje. Razmak med posamičnimi letvicami je 12 mm.

Warre panj danes

Zadnje desetletje Warre panj zaradi vse večje ekološke osveščenosti ljudi znova postaja popularen, tudi izven meja Francije (Belgija, Anglija, ZDA, Kanada, tudi Slovenija). Veliko zanimanje zanj je predvsem med ljubiteljskimi čebelarji, a tudi poklicnimi. Danes obstaja veliko različič Warre panja, npr. različica Davida Heafa[1], Gilles Denisa[2], različica Rogerja Delona[3], iz katere se je nadalje razvil tudi alpski panj[4], ki je razširjen predvsem med srbskimi čebelarji.

Izdana dela

Émile Warré je tekom svojega življenja napisal več del: La santé ou les Meilleurs traitements de toutes les maladies (slov. Zdravje ali najboljše zdravilo za vse bolezni), Le Miel, ses propriétés et ses usages (slov. Med, njegove značilnosti in uporaba), La Santé, manuel-guide des malades et des bien-portants (slov. Zdravje, vodnik za bolne in zdrave). Najbolj pa je znan po svojem delu L' Apiculture Pour Tous[5] (slov. Čebelarjenje za vsakogar, angl. prevod pod imenom Beekeeping For All[6], nem. Bienenhaltung für alle), v katerem je opisal življenje čebelje družine, čebelarske pripomočke, svoj tip panja, sestavne dele in delo z njim, primerjavo z ostalimi variantami. Zadnja, dvanajsta izdaja je bila objavljena leta 1948.

Viri in opombe

Glej tudi

Zunanje povezave