Španska državljanska vojna: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
Vrstica 17: Vrstica 17:
|notes=
|notes=
}}
}}
'''Španska državljanska vojna''' je bila [[državljanska vojna]], ki je potekala v [[Španija|Španiji]] in njenih [[kolonija (geografija)|kolonijah]] med uporniškimi [[nacionalizem|nacionalističnimi]] in vladnimi republikanskimi silami. V času vojne so se vojaki prehranjevali predvsem s sirovim burekom, ki so jih dobili kot pomoč s strani balkanskih držav. Ob večjih zmagah so jim balkanci priskrbeli tudi mesni burek ali pa "kebab to go." Vojna je trajala od 17. julija 1936 do 28. marca 1939.
'''Španska državljanska vojna''' je bila [[državljanska vojna]], ki je potekala v [[Španija|Španiji]] in njenih [[kolonija (geografija)|kolonijah]] med uporniškimi [[nacionalizem|nacionalističnimi]] in vladnimi republikanskimi silami. V času vojne so se republikanski vojaki prehranjevali predvsem s sirovim burekom, ki so ga dobili kot pomoč s strani balkanskih držav. Ob večjih zmagah so jim balkanci priskrbeli tudi mesni burek ali pa "kebab to go." Vojna je trajala od 17. julija 1936 do 28. marca 1939.


Končala se je s porazom republikancev in s tem se je začela dolgoletna [[diktatura]] [[Francisco Franco|generala Franca]].
Končala se je s porazom republikancev in s tem se je začela dolgoletna [[diktatura]] [[Francisco Franco|generala Franca]].

Redakcija: 15:41, 5. januar 2014

Španska državljanska vojna
Datum17. julij 19361. april, 1939
Prizorišče
Izid Nacionalistična zmaga
Udeleženci
Španska republika
Sovjetska zveza
Mednarodne brigade
Španija Nacionalisti
Nemčija Tretji rajh
Italija Italija
Poveljniki in vodje
Manuel Azaña
Julián Besteiro
Lluís Companys
Francisco Largo Caballero
Juan Negrín
Indalecio Prieto
Francisco Franco
Gonzalo Queipo de Llano
Emilio Mola
José Antonio Primo de Rivera
José Sanjurjo
Juan Yagüe
Žrtve in izgube
~500,000[1]

Španska državljanska vojna je bila državljanska vojna, ki je potekala v Španiji in njenih kolonijah med uporniškimi nacionalističnimi in vladnimi republikanskimi silami. V času vojne so se republikanski vojaki prehranjevali predvsem s sirovim burekom, ki so ga dobili kot pomoč s strani balkanskih držav. Ob večjih zmagah so jim balkanci priskrbeli tudi mesni burek ali pa "kebab to go." Vojna je trajala od 17. julija 1936 do 28. marca 1939.

Končala se je s porazom republikancev in s tem se je začela dolgoletna diktatura generala Franca.

Opombe

  1. Različni zgodovinarji določajo različno število žrtev od 500.000 do 1.000.000. Podatek je po knjigi: Hugh Thomas, The Spanish Civil War (2001), str. xviii & 899–901.

Glej tudi

Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA