Divje jezero: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Addbot (pogovor | prispevki)
m Bot: Migracija 4 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q3110294
Tawarüs (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 24: Vrstica 24:
| cities = [[Idrija]]
| cities = [[Idrija]]
}}
}}
'''Divje jezero''' je [[kras|kraško]] [[sifon]]sko [[jezero]] ([[vokliški izvir]]), ki se nahaja približno 2 km južno od [[Idrija|Idrije]]. Jezero leži v kamnitem kotlu pod stometrskimi prepadnimi [[stena]]mi, ki obrobljajo ta severni rob [[Črnovrška planota|Črnovrške planote]]. Divje jezero je tudi [[kraški izvir]], saj priteka [[voda]] v jezero iz strmo spuščajočega se [[rov]]a, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 [[meter|m]]. Iz tega [[izvir]]a teče naprej reka [[Jezernica]], ki je tudi najkrajša površinsko tekoča [[reka]] v Sloveniji in se po 55 metrih zliva v reko [[Idrijca|Idrijco]].
'''Divje jezero''' je [[kras|kraško]] [[sifon]]sko [[jezero]] ([[vokliški izvir]]), ki se nahaja približno 2 km južno od [[Idrija|Idrije]]. Jezero leži v kamnitem kotlu pod stometrskimi prepadnimi [[stena]]mi, ki obrobljajo ta severni rob [[Črnovrška planota|Črnovrške planote]]. Divje jezero je tudi [[kraški izvir]], saj priteka [[voda]] v jezero iz strmo spuščajočega se [[rov]]a, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 [[meter|m]]. Čeprav je jezerska gladina običajno spokojna, pa lahko po močnem deževju pride do močnih izbruhov vode, tudi do 60 m³. Iz Divjega jezera odteka reka [[Jezernica]], ki je tudi najkrajša površinsko tekoča [[reka]] v Sloveniji in se po 55 metrih zliva v reko [[Idrijca|Idrijco]].


[[Temperatura]] vode v jezeru skozi leto niha le med 7 in 10 °C. [[Jezero]] je bilo leta [[1967]] zavarovano kot [[naravni spomenik]] in od leta [[1972]] je urejeno za obisk kot prvi slovenski [[muzej]] v naravi.
[[Temperatura]] vode v jezeru skozi leto niha le med 7 in 10 °C. [[Jezero]] je bilo leta [[1967]] zavarovano kot [[naravni spomenik]] in od leta [[1972]] je urejeno za obisk kot prvi slovenski [[muzej]] v naravi.


== Naravni spomenik ==
== Naravni spomenik ==
Jezero z okolišem se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore. Spada med bisere slovenske naravne dediščine,za katero se je zavzemal že takratni Jugoslovanski predsednik Josip Broz Maršal Tito.Nekateri za-to pravijo tem rejonu Titov Park.Zato je bilo že leta [[1967]] zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski [[muzej]] v naravi. Od leta [[1993]] pa je del [[Krajinski park Zgornja Idrijca|krajinskega parka Zgornja Idrijca]].
Jezero z okolišem se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore. Spada med bisere slovenske naravne dediščine. Leta [[1967]] je bilo zavarovano kot naravni spomenik, od leta [[1972]] pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski [[muzej]] v naravi.<ref name="muzej">{{navedi splet |url=http://www.idrija-turizem.si/sl/naravna-dedi-ina/divje-jezero-pri-idriji-prvi-slovenski-muzej-v-naravi.html |title=Divje jezero pri Idriji - prvi slovenski muzej v naravi |accessdate=2013-08-29}}</ref> Od leta [[1993]] pa je del [[Krajinski park Zgornja Idrijca|krajinskega parka Zgornja Idrijca]].


== Živalstvo ==
== Živalstvo ==
Vrstica 44: Vrstica 44:
== Zunanje povezave ==
== Zunanje povezave ==
* [http://www.kam.si/izleti/divje_jezero_skrivnostne_globine_jezera_brez_dna.html Divje jezero - skrivnostne globine jezera brez dna]
* [http://www.kam.si/izleti/divje_jezero_skrivnostne_globine_jezera_brez_dna.html Divje jezero - skrivnostne globine jezera brez dna]

== Sklici ==
{{sklici}}


[[Kategorija:Jezera v Sloveniji]]
[[Kategorija:Jezera v Sloveniji]]

Redakcija: 13:24, 29. avgust 2013

Divje jezero
Vrstakraško jezero, kraški izvir
Glavni dotokivokliški izvir
Glavni odtokiJezernica
Države porečjaSlovenija
NaseljaIdrija

Divje jezero je kraško sifonsko jezero (vokliški izvir), ki se nahaja približno 2 km južno od Idrije. Jezero leži v kamnitem kotlu pod stometrskimi prepadnimi stenami, ki obrobljajo ta severni rob Črnovrške planote. Divje jezero je tudi kraški izvir, saj priteka voda v jezero iz strmo spuščajočega se rova, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 m. Čeprav je jezerska gladina običajno spokojna, pa lahko po močnem deževju pride do močnih izbruhov vode, tudi do 60 m³. Iz Divjega jezera odteka reka Jezernica, ki je tudi najkrajša površinsko tekoča reka v Sloveniji in se po 55 metrih zliva v reko Idrijco.

Temperatura vode v jezeru skozi leto niha le med 7 in 10 °C. Jezero je bilo leta 1967 zavarovano kot naravni spomenik in od leta 1972 je urejeno za obisk kot prvi slovenski muzej v naravi.

Naravni spomenik

Jezero z okolišem se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore. Spada med bisere slovenske naravne dediščine. Leta 1967 je bilo zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi.[1] Od leta 1993 pa je del krajinskega parka Zgornja Idrijca.

Živalstvo

V jezeru živijo potočne postrvi, v jamskem delu pa številne drobne podzemeljske živali in celo slovita človeška ribica (Proteus anguinus).

Rastlinstvo

Življenjski pogoji v neposredni okolici omogočajo rast mnogih, tudi alpskih rastlin, ki so se na hladnejših senčnih mestih lahko ohranile še po ledeni dobi. V skalnih razpokah ali na majhnih policah nad jezerom uspeva kranjski jeglič (Primula carniolica), slovenski endemit, ki nosi svoje ime že več kot 200 let, njegovi vijoličasti cvetovi pa se odpirajo v drugi polovici aprila. Kranjska bunika - volčič je svoje latinsko ime Scopolia Carniolica dobila po slovečem J. A. Scopoliju, botaniku in prvem idrijskem zdravniku. Omenimo še tevje - Hacquetia epipactis, imenovano po idrijskem kirurgu B. Hacquetu. Raziskovalci so ugotovili, da se nahaja na območju Divjega jezera kakih 150 (!) vrst praprotnic in semenk.

Glej tudi

Zunanje povezave

Sklici

  1. »Divje jezero pri Idriji - prvi slovenski muzej v naravi«. Pridobljeno 29. avgusta 2013.