Spodnja Idrija: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 2.647 zlogov ,  pred 8 leti
očiščene informacije
(očiščene informacije)
|regija=Primorska
}}
'''Spodnja Idrija''' je drugo največje [[naselje]] v [[Občina Idrija|Občini Idrija]]. Je industrijsko središče in ima hotel s petimi zvezdicami. Ima tudi 9-letno osnovno šolo ki se ponaša z dobrim učnim uspehom, kar potrjuje nacionalno preverjanje znanja. Leta 2001 je na mednarodnem tekmovanju ''Entente Florale'' osvojila srebrno odličje.
 
Prvi dokumenti o omembi Spodnje Idrije segajo v [[1156]], ko naj bi že bila postavljena cerkvica na Skalci nad reko [[Idrijca|Idrijco]].
 
Leta 2001 je na mednarodnem tekmovanju mest in manjših krajev oziroma vasi v urejenosti bivalnih površin in kakovosti življenja ''Entente Florale'' osvojila srebrno odličje. <ref name="Entene florale">{{navedi splet |url=http://www.dnevnik.si/clanek/9658 |title=Krajani navdušeni |accessdate=28. avgust 2013}}</ref>
 
== Lega ==
Spodnja Idrija stoji v dolini ob sotočju Idrijce in Kanomljice, 4&nbsp;km severneje od Idrije. Obdajajo jo hribi Idrijskega hribovja: Jelenk, Gradišče, Kendov vrh,... Zgrajena je ob pomembnem cestnem križišču: Idrija-[[Cerkno]] in Idrija-Kanomlja. S cerkvijo Device Marije Vnebovzete je postala župnijsko središče.
 
== ZgodovinaKendov dvorec ==
Spodnja Idrija se ponaša s 8-stoletno zgodovino. Na začetku so bile v Spodnji Idriji štiri kmetije: Kenda, Svetlik, Rupnik … Prva hiša v Spodnji Idriji je na Poklonu. Služila je kot vikend Tolminskim grofom, ki so hodili v dolino Idrijce lovit ribe in divjad. Ker je bil v Idriji rudnik cinobaritne rude, so jo iskali tudi v Sp. Idriji, vendar je tam niso našli. Našli pa so [[železova ruda|železovo rudo]], ki je ni bilo veliko. Zaradi tega so postavili fužino, ki ne deluje več. Leta 1490 so odkrili tudi [[živo srebro]].
 
Kendova kmetija je bila zgrajena leta [[1337]] in je bila v lasti gospodarja Kenda, kjer zdaj stoji [[Hotel Kendov dvorec]], ki je hotel s petimi zvezdicami in je član verige prestižnih dvorcev in gradov ''Relais & Chateaux''. OpremljenZa prenovo dvorca, ki je znekaj pohištvomčasa izpropadal, 19se je v 90. stoletjaletih odločilo vodstvo podjetja Rotomatika (korporacija [[Hidria]]), ki še danes upravlja z njim.
Septembra leta 1926 je bila v Sp. Idriji poplava. Podrla je moste, hiše in odnesla pol pokopališča. V spomin na ta dogodek so postavili kapelico na Poklonu.
 
== Kendov dvorec ==
 
Kendova kmetija je bila zgrajena leta 1337 in je bila v lasti gospodarja Kenda, kjer zdaj stoji [[Hotel Kendov dvorec]], ki je hotel s petimi zvezdicami in je član verige prestižnih dvorcev in gradov ''Relais & Chateaux''. Opremljen je z pohištvom iz 19. stoletja.
Ponuja različne ponudbe, kot so: poroke, večerje,… Zraven stoji kašča, ki jo je leta 1796 poslikal Frančišek Kobal.
 
== Cerkev Marije na Skalci ==
 
Pisni veri omenjajo letnico 1156, ki dokazuje obstoj kapele v 12.stoletju. Kasneje so jo povečali in spremenili v cerkev. V obnovi 18. stoletja je cerkev bila okrašena z značilnimi freskami [[Jožef Mrak|Jožefa Mraka]].<ref name="Marija na Skalci">{{navedi splet |url=http://www.spodnja-idrija.si/zgodovina_marija_na_skalci.php |title=Cerkev Marija na skalci |accessdate=28. avgust 2013}}</ref>
Pisni veri omenjajo letnico 1156, ki dokzuje obstoj kapele v 12.stoletju.Ne vemo kako je nastala. A obstaja [[legenda]]:
 
== Krajevni praznik ==
»Tolminski [[grof]] je hodil na [[lov]] v gozdove okoli Idrijce. Povzpel se je na skalo nad reko. Pod lipo je zagledal lepo sliko z Marijino podobo. Sliko je odnesel s seboj v tolminski [[grad]]. Naslednjega dne je opazil, da je [[slika]] izginila. Ponovno se je odpravil na [[lov]] v dolino Idrijce. Spet se je povzpel na Skalco in zagledal, da je [[slika]] tam. Sliko ponovno vzame s seboj v [[Tolmin]]. A [[slika]] ponovno izgine… Tretjič si slike ni upal vzeti s seboj. Na Skalci je sezidal kapelo in vanjo postavil Marijino podobo.«
 
[[Veliki šmaren]] (15. Avgust) je največji tradicionalni praznik v Spodnji Idriji. Glavno prizorišče dogajanja je cerkev Marije na Skalci, kjer poteka slovesna sveta maša. Poleg maše se na ta dan dogajajo še številni drugi dogodki. Zaradi vsakoletne priprave tradicionalnih lokalnih [[štruklji|štrukljev]] se je prireditve oprijelo ime Prfarski štrukljevc.
Kasneje so jo povečali in spremenili v cerkev. Ni znano kako jo je uničil potres leta 1511. V 18. stoletju so jo prenovili. Jožef Mrak je naslikal freske, Jurij Tavčar pa je leta 1856 poskrbel za oltar. Najbolj zanimiva freska v cerkvi je nadangel Gabrijel, ki drži napis: SAN'''C'''TA '''M'''AR'''I'''A BENE'''DIC''' POP'''VL'''O T'''V'''O. Napis pomeni: Sveta Marija blagoslovi svoje ljudstvo. Če označene črke premešamo, dobimo število MDCCLVVII. Ko [[rimske številke]] spremenimo v [[arabske številke]] dobimo letnico nastanka fresk: 1762. 2.novembra 2008 je bil prenos maše na TV SLO 1.
 
== Šolstvo v Sp. IdrijiViri ==
{{navedi splet |url=http://www.spodnja-idrija.si/zgodovina.php |title=www.spodnja-idrija.si - Zgodovina Spodnje Idrije |accessdate=28. avgust 2013}}
 
== Opombe in sklici ==
Prvi zapiski organiziranega šolstva v Sp.Idriji segajo najkasneje v leto 1845. Ustanovil jo je župnik Luka Trampuž. Takrat so otroci hodili v šolo iz vasi: Spodnja Idrija, [[Spodnja Kanomlja]], [[Srednja Kanomlja]] in [[Gorenja Kanomlja]], [[Čekovnik]], [[Krnice]] in [[Masore]]. Prvi je poučeval [[kaplan]] Martin Prevc. Leta 1887 pa je bila v Spodnji Idriji ustanovljena redna enorazrednica. Prva učitelja sta bila Leopold Punčuh in Marija Žigon. Leta 1908 so ob 50-letnici vladanja cesarja Franca Jožefa I.Spodnjeidrijčani postavili novo šolsko poslopje, sedanjo »staro osnovno šolo«. V šolskem letu Leta 1969 dobili sodobno šolsko stavbo, ki so ji leta 1984 dozidali tretje nadstropje. Trenutni ravnatelj je Radko Vehar.
{{opombe}}
 
== Gospodarstvo ==
== Rastlinstvo ==
 
Na Jelenku raste idrijski jeglič (''Primula x venusta''), ki je naravni hibrid od kranjskega jegliča ter spada v dužino jegličevk. Najdemo jo le v Idrijskem hribovju in v severnem delu Trnovskega gozda. Je bolj redek kod [[kranjski jeglič]]. Ima rozaste cvetove in podoben kranjskemu jegliču. Tukaj pretežno uspevajo mešani gozdovi.
 
== Turizem ==
 
V Sp. Idriji je trim steza ter nekaj drugih poti na različne vzpetine. V mestu je tudi [[hotel Kendov dvorec]] s petimi zvezdicami.
 
V občini Idrija so [[klavže]] in [[Grad Gewerkenegg]] v katerem je muzej in glasbena šola. Tam je tudi [[Divje jezero]]. V občini [[Cerkno]] na Črnem vrhu je [[SC Cerkno]]. Ima dve šestsedežnici, dve štirisedežnici, dve dvosedežnici in dve vlečnici.
 
'''Kulinarika'''
 
Na [[Veliki šmaren]] 15. avgusta vsako leto naredijo večji štrukelj, največjega v Evropi. [[Štrukelj]] je kulinarična posebnost Spodnje Idrije, kot v Idriji [[žlikrofi]].
<gallery>
Slika:Klavze-Idrijca.JPG|Idrijske klavže
Slika:Gerwerkenegg1.JPG| Grad Gewerkenegg
</gallery>
 
== Glej tudi ==
* [[Hotel Kendov dvorec]]
* [[Idrija]]
* [[SC Cerkno]]
* [[Divje jezero]]
 
== Zunanje povezave ==
71

urejanj

Navigacijski meni