Dvorec Betnava: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
JozefD (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 16: Vrstica 16:
{{Portal-Vojaštvo}}[[Kategorija:Gradovi v Sloveniji|Betnava]]
{{Portal-Vojaštvo}}[[Kategorija:Gradovi v Sloveniji|Betnava]]
[[Kategorija:Zgradbe in objekti v Mariboru]]
[[Kategorija:Zgradbe in objekti v Mariboru]]
[[Kategorija:Kulturni spomeniki državnega pomena]]

Redakcija: 19:45, 26. avgust 2013

Dvorec Betnava, Georg Matthäus Vischer, Topographia Ducatus Stiriae, Gradec 1681
Dvorec Betnava, Jozef Franz Kaiser, Lithographirte Ansichten der Steyermärkischen Städte, Märkte und Schlösser, Gradec 1830
Dvorec Betnava

Dvorec Betnava (nemško Schloss Windenau) je dvorec v bližini Maribora na Štajerskem.

Leta 1319 listina omenja dvorec z imenom Wintenaw (Betnava). V 16. stoletju je ta prerasla v utrjeno renesančno graščino z vodnim jarkom. Grofje Herberstein so jo spremenili v protestantsko postajo z kapelo in pokopališčem. Dvorec je menjal veliko lastnikov, kar so bile le plemiške rodbine, med njimi: Herberstein, Khiessl, Auersperg, Ursini-Rosenberg, Szekely, Brandis in Dürr. Betnava je leta 1863 postala poletna rezidenca mariborsko-lavantinskih škofov, čeprav jo je škofija jemala v najem že desetletja prej.

Nasproti pročelja je urejen park, ki je bil v 19. stoletju zasnovan v duhu angleškega krajinskega sloga. Dvorec krasi izredno skladna arhitektura, ki se je zgledovala po tedaj na Dunaju modnem poznobaročnem florentinskem slogu, katero je dvorec dobil leta 1784. Na zahodni strani poslopja je grajska kapela sv. Križa. Bogato oblikovano stopnišče vodi v osrednjo dvorano, okrašeno s poznobaročno iluzionistično stropno poslikavo neznanega avtorja iz let okoli 1780.Sedaj deluje kot čebelarna in znamenitost Maribora.

Zunanje povezave