Wikipedija:Vizualni urejevalnik: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
-- vdelu
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{v delu}}<div class="plainlinks" style="border:3px solid #a7d7f9; background-color:#f9f9f0; width:100%; font-size: 100%; padding: 0.5ex; ">
<div class="plainlinks" style="border:3px solid #a7d7f9; background-color:#f9f9f0; width:100%; font-size: 100%; padding: 0.5ex; ">
[[File:Visual Editor (side-by-side).png|thumb|500px|VisualEditor (na levi) v primerjavi z wikibesedilom oz. urejanjem "izvorne kode" (na desni).]]
[[File:Visual Editor (side-by-side).png|thumb|500px|VisualEditor (na levi) v primerjavi z wikibesedilom oz. urejanjem "izvorne kode" (na desni).]]
Razvijalci v Fundaciji Wikimedia (WMF) so pripravili Beta različico VisualEditorja (VE), način urejanja strani ne da bi morali naučiti označevalni jezik [[wikibesedilo|wiki markup]]. Oba VisualEditor in klasičen wikitext urejevalnik sta avtomatsko na voljo vsem urejevalcem za vse članke in uporabniške strani (VE je onemogočen v vseh drugih [[Wikipedija:Imenski prostor|imenskih prostorih]]). Wikitext lahko uporabljate še naprej z uporabo zavihka "Uredi izvorno kodo".
Razvijalci v Fundaciji Wikimedia (WMF) so pripravili Beta različico VisualEditorja (VE), način urejanja strani ne da bi morali naučiti označevalni jezik [[wikibesedilo|wiki markup]]. Oba VisualEditor in klasičen wikitext urejevalnik sta avtomatsko na voljo vsem urejevalcem za vse članke in uporabniške strani (VE je onemogočen v vseh drugih [[Wikipedija:Imenski prostor|imenskih prostorih]]). Wikitext lahko uporabljate še naprej z uporabo zavihka "Uredi izvorno kodo".

Redakcija: 18:02, 17. avgust 2013


VisualEditor je nov način urejanja Wikipedije, ki ga je razvila Fundacija Wikimedia. V preteklosti je urejanje Wikipedije zahtevalo od ljudi, da za večino sprememb poznajo wikimarkup označevalni jezik. Leta 2001 je bilo to še sprejemljivo; v letu 2013 pa je to odvrnilo nekatere uporabnike. VisualEditor dovoljuje ljudem urejati brez poznavanja wikimarkup označevalnega jezika in bo, tako upamo, opogumil bralce, da bodo postali urejevalci.

Izkušenejši urejevalci včasih raje urejajo wikibesedilo direktno, ker menijo, da je ta način hitrejši in natančnejši. Možnost urejanje člankov izključno z wikibesedilom bo vedno ostalo kot opcija.; Fundacija Wikimedia nima nikakršnih načrtov o ukinitvi klasičnega wikitext urejevalnika. Obe možnosti urejanja sta dostopni v orodni vrstici nad vsakim člankom in uporabniško stranjo.

O VisualEditorju

VisualEditor je novi "grafični" način urejanja Wikipedije, kar omogoča ljudem prispevati brez poznavanja wikimarkup označevalnega jezika.

Za tiste, ki jih zanima uporaba VisualEditorja je na voljo vodič, kakor tudi seznam bližnjičnih tipk na tipkovnici. Če se zanimate za pomoč pri uvajanju je na voljo seznam nalog, ki jih je potrebno opraviti.

Video z razlago "alpha" verzije Wikipedijinega VisualEditorja (v angleščini)

Trenutno VisualEditor vsebuje večje število hroščev. Medtem ko se nekaterim ne da izogniti, je trenutno število nesprejemljivo in cilj razvijalcev je čim hitreje te hrošče odpraviti v čim večjem številu. Nekatere funkcionalnosti se morajo šele zgraditi. Če naletite na problem, vas prosimo, da o tem poročate na Feedback strani.

Omejitve

Trenutne omejitve vključujejo:

  • Počasno nalagnje - Daljše in kompleksnejše strani se v VisualEditorju nalagajo dalj časa. V prihodnosti bo programska oprema precej hitrejša in bo dovoljevala nalaganje daljših strani. Hitrost je najbolj odvisna od hitrosti vašega računalnika.
  • Samo članki in uporabniške strani – VisualEditor bo omogočen le za članke in uporabniške strani (tako da lahko spreminjate peskovnik na svojih uporabniških straneh). Sčasoma bomo zgradili specializirana orodja za urejanje za ne-članke, toda trenutno se osredotočamo na članke. Na drugih straneh bo zavihek "Uredi" urejevalcem ponudil urejanje v klasičnem wikitekst urejevalniku.
  • Omejena podpora spletnim brskalnikom – Trenutno VisualEditor deluje la na najnovejših verzijah brskalnikov Firefox, Chrome in Safari. Ne deluje na zelo starih verzijah omenjenih brskalnikov, in ne deluje v Opera, čeprav prostovoljec deluje na podpori Opera brskalnika. Internet Explorer trenutno ne deluje, toda trudimo se podpreti zadnje verzije IE-ja pred splošno vključitvijo VisualEditorja za širše občinstvo.
  • Ne podpira različnih kož z izjemama Vector in Monobook. [1]
  • Omejitev urejanja posameznega poglavja. VisualEditor nalaga in shranjuje le celotne strani.
  • Nepopolna funkcionalnost urejanja – Nekateri elementi "zapletenejšega" formatiranja se bodo prikazali in vam dovolili urejanje svoje vsebine, ne bodo pa dovolili uporabnikom urediti svoje strukture ali dodajanja novih podatkov - kot so to tabele in seznami. Dodajanje funkcionalnosti na tem področju je naša prioriteta.
  • Relativno šibka podpora sklicevanju (čeprav se to izboljšuje)
  • Ni omogočeno kopiraj-prilepi iz ene strani v drugo stran brez izgube poševne, poudarjene povezave, wikipovezav in drugih označevalcev. Še posebno to velja za sklice/opombe in predloge. Dodajanje te funkcionalnostije naša prioriteta.
  • Nenavaden-izgled – Trenutno se trudimo, da bi HTML, ki ga pišemo, izgledal podobno kot ste bili vajeni do sedaj, zato lahko stil in podobno včasih izgleda malo (ali celo zelo) nenavadno. Temu posvečamo čedalje več časa, toda trenutno je naš glavni cilj zagotoviti pravilno delovanje VisualEditorja, tako da le-ta ne kvari wikibesedila.
  • Skriti komentarji niso vidni – Uporabniki, ki uporabljajo VisualEditor ne morejo videti skritih komentarjev, ki pogosto vsebujejo opombe, ki so v pomoč pri urejanju določenih delov člankov.
  • Predloge znotraj predloge - (e.g. {{Predloga1|{{Predloga2}}}}) Wikimedijin VisualEditor dovoljuje takšno uporabo in bo pravilno prikazal predogled. Edini problem je, da se lahko notranja predloga uporabi le v "source mode style", kar pomeni, da je potrebno napisati polno izvorno kodo za notranjo predlogo ročno v vhodnem parametru zunanje predloge.
  • Besedilo povezave se včasi uredi nepravilno. Poskus urejanja prve črke ali črk vidnega dela povezave ima za rezultat umestititev tega dela izven povezave.

Zaradi omejitev in hroščev priporočamo, da VE uporabniki pred shranitvijo strani kliknejo na "Prikaži predlogled" in poročajo o kateremkoli problemu na katerega so naleteli.


Kako pomagati

Da bi VisualEditor lahko postal tako dober kot je le lahko, je veliko stvari pri katerih potrebujemo pomoč - iščete lahko hrošče medtem ko uporabljate programsko opremo in poročate o njih, toda obstajajo tudi druge naloge, kot so:

  • Posodabljanje strani pomoči — Vsi Wikimedijini projekti vsebujejo strani pomoči, kar je v pomoč novim uporabnikom pri urejanju. Na žalost so te strani zgrajene okoli klasičnega wikitext urejevalnika in ko bo VisualEditor v polnem delovanju, bodo zaslonski posnetki in navodila postala zastarela. V pomoč bi bilo, če bi ljudje lahko posodabljali strani pomoči. Naš vodič za VisualEditor je začetno mesto za besedilo za nove strani pomoči.
  • Dodajanje TemplateData v predloge — VisualEditor vsebuje urejevalnik predlog, ki je podrobneje opisan v našem vodiču. Kakor boste videli, če jih boste uporabili v Wikipediji, imajo nekatere predloge poimenovane parametre in opise, kar jih naredi enostavne za uporabo. Za nekatere pa to ne velja. To je zato, ker predloge potrebujejo "TemplateData", če želimo, da bi ta funkcionalnost delovala. Če ste pripravljeni dodajati TemplateData, je na voljo vodič kako to storiti, skupaj z seznamom najpomembnejših predlog, ki potrebujejo TemplateData.
  • Pomoč novim uporabnikom — Z uspešnim zagonom VisualEditorja bomo pridobili večje število novih uporabnikov - in čeprav urejanje izgleda lažje, bo način kako komunicirati s skupnostjo še vedno težek. Prosimo, da poskusite in preživite nekaj časa na strani, ki je namenjena splošnim razpravam in vprašanjem glede različnih vidikov slovenske Wikipedije in na ta način pomagate tem novincem navajati se na Wikipedijo.

Zunanje povezave