1085: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 16: Vrstica 16:
* Rimsko-nemški cesar Henrik IV. se nahaja v Nemčiji. Naveličan nenehnih spletk in vojn razglasi [[Božji mir]] (lat. Pax Dei).
* Rimsko-nemški cesar Henrik IV. se nahaja v Nemčiji. Naveličan nenehnih spletk in vojn razglasi [[Božji mir]] (lat. Pax Dei).
====Rekonkvista====
====Rekonkvista====
* [[6. maj]] - Kastiljski kralj [[Alfonz VI.]] zavzame mavrski [[Toledo]]. Prebivalci muslimanskega Toleda, naveličani nenehnih vojn, predajo mesto kastiljskemu kralju [[Alfonso VI. Kastiljski|Alfonsu VI.]]. Da bi si mavrska mestna elita pred popolno kapitulacijo rešila dobro čast in ime, Alfonso VI. leta 1081 pristane, da bo mesto navidezno oblegal in prične z "''obleganjem''". Mesto se "''preda''" po štirih letih. Muslimanov ne preganja in jih ščiti. Toledo postane nova prestolnica kraljestva Kastilije in Leona.
* [[6. maj]] - Kastiljski kralj [[Alfonz VI. Kastiljski|Alfonz VI.]] zavzame mavrski [[Toledo]]. Prebivalci muslimanskega Toleda, naveličani nenehnih vojn, predajo mesto kastiljskemu kralju. Da bi si mavrska mestna elita pred popolno kapitulacijo rešila dobro čast in ime, Alfonz VI. leta 1081 pristane, da bo mesto navidezno oblegal in prične z "''obleganjem''". Mesto se "''preda''" po štirih letih. Muslimanov ne preganja in jih ščiti. Toledo postane nova prestolnica kraljestva Kastilije in Leona.
* [[25. maj]] - Alfonso VI. vstopi v Toledo. Po osvojitvi Toledo ohrani in še nadalje razvije status muslimanskega kulturnega centra. Alfonso, pod čigar neposredno upravo je bilo mesto, je financiral obsežno prevajalsko in prepisovalno dejavnost. S tem je Toledo v naslednjem stoletju postal središče kulturne dejavnosti v Evropi, ki je spočela krščansko visoko [[sholastika|sholastiko]].
* [[25. maj]] - Alfonz VI. vstopi v Toledo. Po osvojitvi Toledo ohrani in še nadalje razvije status muslimanskega kulturnega centra. Alfonz, pod čigar neposredno upravo je bilo mesto, je financiral obsežno prevajalsko in prepisovalno dejavnost. S tem je Toledo v naslednjem stoletju postal središče kulturne dejavnosti v Evropi, ki je spočela krščansko visoko [[sholastika|sholastiko]].


===Azija===
===Azija===

Redakcija: 09:59, 16. avgust 2013

Stoletja: 10. stoletje - 11. stoletje - 12. stoletje
Desetletja: 1050.  1060.  1070.  - 1080. -  1090.  1100.  1110.
Leta: 1082 · 1083 · 1084 · 1085 · 1086 · 1087 · 1088
Področja: Književnost · Glasba · Politika · Šport · Znanost
Ljudje: Rojstva · Smrti
Ustanove: Ustanovitve · Ukinitve

Dogodki

Evropa

Smrt Roberta Guiscarda

  • januar - Ob pomoči Dubrovnika in ostalih dalmatinskih mest je italonormanski vojvoda Robert Guiscard ponovno zavzel otoka Krf in Kefalonijo.
  • Med pripravami na invazijo na celino normanski tabor zajame mrzlica. Pomre več kot 500 vitezov.↓
  • 17. julija → zaradi mrzlice umre Robert Guiscard. Nasledi ga njegov mlajši sin Robert Borsa. Starejšemu Bohemondu I. je nameraval prepustiti osvojitve na Balkanu, kar pa mu je, ko so si jih Bizantinci prilastili nazaj, spodletelo.
  • Ker se je Bohemond ustrašil, da je očeta zastrupila njegova mačeha in Guiscardova druga žena Sikelgaita, da bi na oblasti utrdila svojega sina Roberta Borso, je prebegnil v Capuo, kjer mu je zaščito ponudil knez Jordan I. Kapuanski.
  • Obema polbratoma Robertu Borsi in Bohemondu je še preglavice delal stric Roger I. Sicilski, ki se je po bratovi smrti ponovno pripravljal na osvajalni pohod po Siciliji.

Investiturni boj

  • V političnem vakuumu, ki je vladal v Rimu, se v Vatikanu nastani protipapež Klemen III.
  • 25. maja - v pregnanstvu v Salernu umre papež Gregor VII.. Tik pred smrtjo prekliče vsa izobčenja svojih političnih nasprotnikov razen izobčenji cesarja Henrika IV. in protipapeža Klemena III.
  • Matilda Toskanska in kapuanski knez Jordan I. oblikujeta politično zavezništvo za izgon cesarjevega papeža Klemena III. iz Rima. Njun favorit za novega papeža je Deziderij, opat Montecassina.
  • Rimsko-nemški cesar Henrik IV. se nahaja v Nemčiji. Naveličan nenehnih spletk in vojn razglasi Božji mir (lat. Pax Dei).

Rekonkvista

  • 6. maj - Kastiljski kralj Alfonz VI. zavzame mavrski Toledo. Prebivalci muslimanskega Toleda, naveličani nenehnih vojn, predajo mesto kastiljskemu kralju. Da bi si mavrska mestna elita pred popolno kapitulacijo rešila dobro čast in ime, Alfonz VI. leta 1081 pristane, da bo mesto navidezno oblegal in prične z "obleganjem". Mesto se "preda" po štirih letih. Muslimanov ne preganja in jih ščiti. Toledo postane nova prestolnica kraljestva Kastilije in Leona.
  • 25. maj - Alfonz VI. vstopi v Toledo. Po osvojitvi Toledo ohrani in še nadalje razvije status muslimanskega kulturnega centra. Alfonz, pod čigar neposredno upravo je bilo mesto, je financiral obsežno prevajalsko in prepisovalno dejavnost. S tem je Toledo v naslednjem stoletju postal središče kulturne dejavnosti v Evropi, ki je spočela krščansko visoko sholastiko.

Azija

Dinastija Song

  • 1. april - Po smrti cesarja Shenzonga (vladal 1067-85) postane novi cesar dinastije Song devetletni Zhezong. Dejansko oblast ima cesarica-vdova Gao. Med prvimi potezami cesarice-vdove je zamenjava kanclerja.↓
  • → Krog reformatorjev zbranih okoli dosedanjega glavnega kanclerja Wang Anshija je odpoklican in reforme zaustavljene. ↓
  • → Na vrhovno kanclersko mesto je imenovan konzervativni učenjak Sima Guang.

Rojstva

Smrti

Glej tudi