Čebelarstvo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Addbot (pogovor | prispevki)
m Bot: Migracija 52 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q176353
m new key for Category:Čebelarstvo: "*" using HotCat
Vrstica 28: Vrstica 28:


[[Kategorija:Kmetijstvo]]
[[Kategorija:Kmetijstvo]]
[[Kategorija:Čebelarstvo]]
[[Kategorija:Čebelarstvo|*]]
[[Kategorija:Čebele]]
[[Kategorija:Čebele]]



Redakcija: 11:16, 8. julij 2013

Panj na Bavarskem

Čebelarstvo, s tujko apikultura, je kmetijska panoga, ki se ukvarja z gojitvijo čebel z namenom pridobivanja njihovih produktov, predvsem medu in voska, pa tudi za opraševanje. Najprimernejša in najbolj razširjena v ta namen je domača čebela (Apis mellifera), v Sloveniji predvsem njena avtohtona podvrsta kranjska sivka (Apis mellifera carnica). Običajno gojijo čebele v panjih. Čebelarstvo je pri nas panoga z dolgo tradicijo, ki se odraža tudi v ljudski umetnosti - poslikane panjske končnice so cenjen okras panjev na slovenskem.

Na Slovenskem sta bila znana čebelarja Anton Janša in Peter Pavel Glavar.

Čebelji pridelki

Čebeljih pridelkov je veliko, med pomembnejšimi pa so med, pelod, matični mleček in propolis.

Med

Glevni čebelji produkt je med. Med je hrana, poživilo ter zdravilo. Vrst medu je veliko, po celem svetu verjetno več kot 20 tisoč. Pri nas so med bolj znanimi gozdni, cvetlični, kostanjev, akacijev, žajbljev, lipov sončničin in hojev med. Med so uporabljali že v preteklosti in sodi med ena najstarejših človeških živil. Naprimer, Hipokrat ga je že pred 2500 leti mešal med razna zdravila.

Pelod

Cvetni prah (pelod) so drobna telesca, ki jih proizvedejo cvetni prašniki. Človeškemu telesu je koristen, saj preprečuje morebitno pomankanje vitaminov, mineralov ter aminokislin. Jemljemo in kupujemo ga lahko v obliki kapsul, tablet ali pa kar v prahu. Cvetni prah se lahko prežveči, zelo težko ga je pa raztopiti v tekočini. A če se ga dalj časa posti namočenega, lahko postane dobra osvežilna pijača. Nikoli pa se ga nesme pregrevati, saj se s tem uničijo njegove zdravilne vrednosti.

Matični mleček

Matični mleček je belkasta, mleku podobna tekočina. Nastaja ko čebele delavke opravljajo nalogo dojilj. Nastaja v posebnih mešičkih ob hlavi, katera pozneje zakrnita. Koristen za človeka je, saj dvigne vitalno raven in jo vzdržuje na visokem nivoju. Kupujemo ga v lončkih od 3 do 20 gramov in je v tej količini tudi najkoristnejši. Hrani se ga pri temperaturi 0-5 °C.

Propolis

Čebele iz propolisa gradijo obrambne zidove ob vhodu v panj, lepijo ter mašijo razpoke, lakirajo notranjost panja, in z njimi balzamirajo trupla pobitih vsilivcev, katerih zaradi velikosti ne morejo spraviti iz panja. Propolis je zelo močan lokalni anastetik, močnejši od kokaina in novokaina. Pospešuje celjenje ran in pomaga pri vnetjih.

Glej tudi

Predloga:Link FA