Azerbajdžanščina: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MGTom (pogovor | prispevki)
novo
 
m slog, --odvečen IW
Vrstica 83: Vrstica 83:
|}
|}
|}
|}
{{-}}



Tujke vedno pišejo fonetično, tudi v latinici: namesto "Bush" ([[Angleščina|angleški]] priimek) pišejo"Buş", namesto "Schröder" ([[Nemščina|nemški]] priimek) pišejo "Şröder".
Tujke vedno pišejo fonetično, tudi v latinici: namesto "Bush" ([[Angleščina|angleški]] priimek) pišejo"Buş", namesto "Schröder" ([[Nemščina|nemški]] priimek) pišejo "Şröder".
Vrstica 89: Vrstica 89:
==Viri in opombe==
==Viri in opombe==
{{opombe}}
{{opombe}}

[[en:Azerbaijani language]]


[[Kategorija:Turški jeziki]]
[[Kategorija:Turški jeziki]]

Redakcija: 21:26, 26. junij 2013

Azerbajdžánščina ali Azêri je jezik iz turške skupine jezikov. Število govorcev azerbajdžanščine je negotovo, od 28 do 35 milijonov, ker so razpršeni po številnih državah. V Azerbajdžanu je statistični urad določil da ažerbajdžansko govori 9.235.001 državljan. Precej več pa je azerbajdžanskih govorcev v Iranu, po različnih ocenah od 14,5 do 18 milijonov (po podatkih CIA [1]).

Azerbajdžanščina je eden izmed jezikov oghuške (oghuz) skupina turških jezikov, ki so dovolj sorodni, da se govorci lahko sporazumevajo. V tej skupini sta tudi turščina, gagauzščina in turkmenščina, kar vzpostavlja obširno sporazumevalno območje od jugovzhodne Evrope do Srednje Azije.

Azerbajdžanska narodna in jezikovna identiteta se je vzpostavila v zadnjih sto letih. Pred tem so pripadnike poimenovali z različnimi približnimi oznakami: Turki, Tatari, Kavkaški Muslimani.

V Azerbajdžanu za pisanje v državnem jeziku sedaj uporabljajo latinico; od leta 1938 do 1991 (in delno še sedaj) so pisali v cirilici, pred tem od leta 1929 do 1938 v latinici (drugačni nabor znakov). Zgodovinsko so azerbajdžansko pisali izključno v perzijsko-arabski pisavi, kar je še sedaj v navadi v Iranu.

Tabela za prečrkovanje (abecedni vrstni red se pri posamezni varianti pisave razlikuje):

Aa Аа آ ا
Bb Бб ب
Cc Ҹҹ ج
Çç Чч چ
Dd Дд د
Ee Ее ئ
Əə Әә ا ه
Ff Фф ف
Gg Ҝҝ گ
Ğğ Ғғ غ
Hh Һһ ه ح
Xx Хх خ
Ыы ی
İi Ии ی
Jj Жж ژ
Kk Кк ک
Qq Гг ق
Ll Лл ل
Mm Мм م
Nn Нн ن
Oo Оо و
Öö Өө ؤ
Pp Пп پ
Rr Рр ر
Ss Сс س ص ث
Şş Шш ش
Tt Тт ت ط
Uu Уу و
Üü Үү و
Vv Вв و
Yy Јј ی
Zz Зз ز ذ ظ ض


Tujke vedno pišejo fonetično, tudi v latinici: namesto "Bush" (angleški priimek) pišejo"Buş", namesto "Schröder" (nemški priimek) pišejo "Şröder".

Viri in opombe